125 évvel ezelőtt született Schiller Anton Ignaz

125 évvel ezelőtt 1892. november 7-én született Sopronban Schiller Anton Ignaz, német nyelvű soproni újságíró, novellista, a poncichter világ kiváló ismerője.

Árva gyermek volt, a Voss árvaház gondoskodott róla, később tehetséges diákként a bencés gimnáziumban tanulhatott. Az 1910-es években jelentek meg írásai a soproni Grenzpostban, majd 1916-ban külön füzetecske is „Marktrummel” címmel, a piaci forgatagról. Schiller a gazdapolgárok nyelvjárását, az élő beszédet örökítette meg, eredeti formájában. Ignaz A. Schiller, ismertebb nevén „Náci” füzetei, több kötetben, a húszas-harmincas években Sopron kedvelt olvasmányai voltak. Azt vallotta, hogy „ein Witz nur so humorvoll und gediegen ist, wenn man ihn so bringt, wie er das ’Licht der Welt’ erblickt hat”. Történetei anyagát Náci bácsi valóban kisemberek közt, piacon, borkimérésekben gyűjtötte. Történeteire inkább a tréfa, a bohóság volt a jellemző, meghatározó a környezet is: Frau Nettl, Frau Wabi, vagy a nagyerejű Christl lakóhelye a Bécsi utca, az Újteleki utca, a Balfi út és a Wieden környéke. Történeteit, anekdotáit több változatban közölte az Ödenburger Zeitung, ahol újságíróként is dolgozott. A világháború után, harminc éven át kereste helyét a hazai német sajtóban, jellegzetes hangú írásaival. Szinte nem volt lehetősége a publikálásra.

Ignaz A. Schiller halálának évében, 1974-ben jelent meg Eugen Schusteritsch gyűjtésében, Münchenben egy igényes kiállítású füzet, mely Ignaz A. Schiller történeteit tartalmazta, amelyek akkor már egy részben elenyésző világot örökítettek meg. A Schiller-tréfáknak, a különböző, műfajilag Kurzgeschichtenek nevezhető írásoknak ma is van mondanivalója a néprajzosok és nyelvjárásgyűjtők számára. Schiller Anton Ignaz 1974. június 1-jén hunyt el.

Irodalom:
Sarkady Sándor (szerk.): Aranykönyv 2002. Sopron: Quint Reklámügynökség, 2001. p. 126.
Schiller, Ignaz A: Ödenburger G’schichten. Sopron, 1997, ESCORT 96 BT. 44.
Ödenburger G’schichten: Heitere und nachdenkliche Skizzen von Ignaz A. Schiller I. München, 1974, p. 40.
Könyvismertetés Kovács József László: Ödenburger G’schichten: Heitere und nachdenkliche Skizzen von Ignaz A. Schiller I. München, 1974, 40 p.- In: Soproni Szemle 30. évf. 2. sz. (1976.) p. 185.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top