Médiatár

Augusztus_OklahomabanAugusztus Oklahomában = August: Osage Count
2013-ban készült amerikai fekete humorú filmdráma, 121 perc
.
rendező: John Wells
forgatókönyvíró: Tracy Letts
operatőr: Adriano Goldman
szereplő(k): Sam Shepard (Beverly Weston), Meryl Streep (Violet Weston), Julia Roberts (Barbara Weston), Juliette Lewis (Karen Weston), Julianne Nicholson (Ivy), Misty Upham (Johnna Monevata), Benedict Cumberbatch (‘Little’ Charles Aiken), Chris Cooper (Charlie Aiken), Ewan McGregor (Bill Fordham), Abigail Breslin (Jean Fordham), Dermot Mulroney (Steve)
kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
Tracy Letts amerikai színdarabíró a 2008-ban Pulitzer-díjat nyert Augusztus Oklahomában (August: Osage County) című színdarabját dolgozta át filmforgatókönyvvé, amelyet most kiváló amerikai és brit színészek főszereplésével filmesítettek meg.
A költő Beverly Westonnak (Sam Shepard) alkoholproblémái vannak, felesége, Violet (Meryl Streep) pedig még sosem játszott olyan mélyre csúszott, pokoli nőt, mint az Augusztus Oklahomában című filmben: szájrákkal küzd, gyógyszerfüggő, kegyetlenül erős és mégis megtört anyafigurája mindenkit megroppant, aki közel merészkedik hozzá.
A film egy családot állít a középpontba, melynek tagjai régen szétszéledtek és nem is foglalkoznának egymással, ha nem tűnne el az író/költő férj/apa. A hirtelen eltűnés és a még hirtelenebb történő elhalálozás összehozza a családot, de nem úgy, ahogy a néző elsőre gondolná. Szó nincs arról, hogy egy melodramatikus hangvételű összeboronálásnak lennénk szemtanúi. Kibékülések és megbocsátások híján amit látunk az egy még durvább összemorzsolása az idillinek korántsem nevezhető összejövetelnek. A család immáron csak a random genetikának köszönhető, különösebb érzelmi kötődés nem létezik. Ez kérem szépen, minden idők egyik legkaotikusabb családi vacsorája.
Meryl Streep a környezetének minden egyes tagját lelki tortúra alatt tartó asszony szerepében valósággal brillírózik és minden egyes megmozdulása, megszólalása világklasszis lecke kritizálásból és megmondásból. A magát “igazmondó”-nak tituláló nő mindenről megmondja a maga véleményét, de senkihez nincs egyetlen kedves szava. Magának való természetéből fakadóan addig nem nyugszik, amíg konzekvensen el nem marja maga mellől az egész családot. A filmben szinte fel sem merül annak a reménye, hogy ez a família valaha egy lesz, a kötődés már régen nincs meg, az egyedüli naiv lélek, aki még hisz ebben, az a Juliette Lewis által játszott lánytestvérek egyike. Figurája annyira naiv és annyira együgyű, hogy már szinte fáj.
Az Augusztus Oklahomában – hangvételét tekintve – egy szabadszájú, cinikus és keserű dráma. A fekete humort sem mellőzi, ennek köszönhetően a főszereplők marakodásai sokszor egyszerre viccesek és fájóak.. A karakterek kétségbeesetten próbálják megfejteni, hogy melyik banánhéjon csúszott el az életük – ha egyáltalán meg akarják tudni. A teljes lelki boldogság, mint olyan, még csak nyomokban sem található, vagy ha mégis, akkor az soha nem valósulhat meg.
Julia Roberts-ről a jobbára romantikus komédiákban feltűnő, millió dolláros mosolyú színésznőről megoszlanak a vélemények, itt azonban még azokat is meggyőzi erőteljes játékával, akik az eddigiekben tartózkodtak a filmjeitől. (Akik pedig itt szerették, azoknak melegen ajánlok egy másik dráma-filmet, a Közelebb című Mike Nichols által rendezett produkciót.) Meryl és Roberts remekelnek együtt. Tény, hogy Meryl kapja inkább a nagyobb kihívást jelentő jeleneteket, de nem, nem kell félteni Roberts-et se. Tud ő játszani, ha akar.
Ewan McGregor gyenge jellemű férj-karaktere, Abigail Breslin minden szülői gondoskodást nélkülöző tinije, Benedict Cumberbatch mimóza-lelkű figurája és Chris Cooper józan ítélőképességű karaktere egytől egyig emlékezetesek és funkcionálisnak bizonyulnak.
Kinek ajánlható az Augusztus Oklahomában-t? Azoknak, akik szeretik Edward Albee és társai műveit, akik odavannak a cinikus, párbeszéd-centrikus alkotásokért, amelyek egy remek színészi gárdával karöltve mutatják be az emberi hülyeséget és a gyengeséget. És azoknak, akik imádják Meryl Streep-et, nyilván.
.
Élet_ízeiAz élet ízei = The Hundred-Foot Journey
2014-ben készült amerikai romantikus film, 122 perc
.
rendező: Lasse Hallström
forgatókönyvíró: Steven Knight, Richard C. Morais
operatőr: Linus Sandgren
szereplő(k): Helen Mirren (Madame Mallory), Manish Dayal (Hassan Haji), Amit Shah (Mansur), Dillon Mitra (Mukthar Kadam), Om Puri (Papa), Charlotte Le Bon (Marguerite), Aria Pandya (Aisha), Clément Sibony (Jean-Pierre), Jean Kinsella (French Critic), Rohan Chand (a fiatal Hassan Haji), Charlotte Lebon (Charlotte Le Bon)
kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
A Richard C. Morais Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke című könyve alapján készült a film. A festői szépségű dél-francia kisvárosban Madam Mallory (Helen Mirren) éttermének nem akad párja: a Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő irányításával. De a tökéletes recepthez mindig kell egy izgalmas hozzávaló, és ez most az egzotikus Indiából érkezik. Egyik napról a másikra toppan be a csendes városkába a Kaddam család. Hassan Haji (Manish Dayal) álma, hogy szakács legyen. Miután családjával elhagyja Indiát, egy kis francia falucskában köt ki, ahol apja (Om Puri) Madame Mallory (Helen Mirren) éttermével szemben nyit vendéglőt. Nem csak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit. A környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni, és ezt persze Madam Mallory sem nézheti tétlenül.
Lasse Hallström legújabb munkája, Az élet ízei megint csak hozza, amit egy ilyen filmnek hoznia kell, de a szeretet, a mosoly és a szívmelengetés mellett most némi erotika is fűszerezi a képet. Na, nem az emberi testet csupaszítja le: kajapornóval kényezteti az érzékszerveket.
Az élet ízei a francia és az indiai konyha, két, a szerelmet már maga mögött hagyó ember és két karrierista fiatal találkozásának története. Három találkozás, három egymással párhuzamosan kibomló szál, ami nem vezethet máshová, mint konstans mosolygáshoz. És éhséghez. Bizony, bizony éhséghez, amiről egyértelműen Linus Sandgren operatőr tehet, aki nem átallja szinte beledugni a néző orrát a leveses fazékba, nem átallja olyan közel hozni a fűszeres üveget, hogy szinte eltüsszentjük magunkat az intenzív illatoktól.
Kitör a kulináris háború, ami aztán hamar barátságba, szerelembe, csillaghullásba fordul. Mert ugye minden jó, ha jó a vége.
.
HaragHarag = Fury
2014-ben készült amerikai háborús akciófilm, 135 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: David Ayer
operatőr: Roman Vasyanov
zeneszerző: Steven Price
szereplők: Brad Pitt, Logan Lerman, Jon Bernthal, Shia LaBeouf, Michael Pena, Scott Eastwood, Xavier Samuel, Brad William Henke, Jason Isaacs, Eugenia Kuzmina,
kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
1945 áprilisában, pár héttel a II. világháború befejezése előtt a szövetségesek egyre jobban visszaszorítják az ellenséges csapatokat az európai hadszíntéren. Itt, a náci Németország kellős közepén állomásozik Don Collier őrmester (Brad Pitt), becenevén Wardaddy és csapata. A Német Birodalom a végét járja. A katonák a végkimerültség határán állnak, az utolsó leheletükkel küzdenek az életben maradásért, és a németek által elfoglalt területek visszahódításáért. Ebben a kimerítő, ám reményteli időszakban csatlakozik a fiatal újonc, Norman (Logan Lerman) Wardaddy négy fős legénységéhez, akik Sherman típusú tankjukkal vonulnak a túlerőben levő ellenséges csapatok ellen. A kétségbeesett ifjú katona számára teljesen ismeretlen terep mind a harctér, mind pedig a Harag elnevezésű, hatalmas tank fedélzete. A harckocsi edzett, tapasztalt parancsnoka, Wardaddy szárnyai alá veszi a fiút, hogy megtanítsa neki mindazt, amivel túlélheti a háború borzalmait, és beilleszkedhet a jól összeszokott csapatba (Shia LaBeouf, Michael Pena, Jon Bernthal). Az ötfős legénység tisztában van vele, hogy nem sok esélye maradt a több száz fős német sereggel szemben. De bízva tankjuk védelmező erejében, harci tapasztalatukban és egymásba vetett hitükben, ádáz támadásba lendülnek.
.
Pap_gyermekeiA pap gyermekei = Svecenikova djeca
2013-ban készült, feliratos horvát filmvígjáték, 93 perc
.
rendező: Vinko Brešan
forgatókönyvíró, zeneszerző: Mate Matišić
operatőr: Mirko Pivčević
szereplő(k): Krešimir Mikić (Don Fabijan), Lazar Ristovski (Biskup), Goran Bogdan (Jure)
Kiadás: Fantasy Film Kft.
Információhordozó: DVD
.
Üdítően vidám, kifejezetten nyári hangulatú vígjáték érkezett egyenesen a szomszédunkból, Horvátországból, balkáni helyett francia utánérzéssel. A turisták számára ismerős környezetben humoros, mégis komoly társadalmi kérdéseket feszegető történet bontakozik ki. A vígjáték főhőse Don Fabijan, egy kis horvát sziget ifjú és energikus papja. A férfi elkeseredve látja, hogy a helyiek mennyire nem tekintik fontosnak az utódnemzést, ezért sajátos módot talál ki arra, hogy növelje a lakosok és így a hívek számát: gondoskodik róla, hogy a helyi boltokban fellelhető összes óvszeren apró lyuk segítse a gyerekszaporulatot. Egyre bonyolódó akciótervéhez tettestársakra lel Petar, az újságárus és Marin, a gyógyszerész személyében, azonban a bébi boom váratlan következményekkel jár.
.

Tiltott_tancokTiltott táncok = Jimmy’s Hal
2014-ben készült angol-francia-ír filmdráma, 109 perc
.
rendező: Ken Loach
forgatókönyvíró: Paul Laverty, Donal O’Kelly
zeneszerző: George Fenton
operatőr: Robbie Ryan
szereplő(k): Barry Ward (James Gralton) ; Simone Kirby (Oonagh) ; Andrew Scott (Seamus atya) ; Jim Norton (Sheridan atya) ; Brian F. O’Byrne (O’Keefe) ; Francis Magee (Mossy) ; Karl Geary (Seán) ; Donal O’Kelly (Cian)
kiadás: Fantasy Film Kft.
információhordozó: DVD
.
10 évnyi amerikai száműzetés után 1932-ben Jimmy Gralton hazatér hazájába, Írországba, hogy segítsen anyjának a családi gazdaságban. New York nyüzsgő világa azonban mély nyomot hagyott benne, és Írország számára túlságosan elmaradottnak tűnik ehhez képest. Jimmy végül megnyitja táncklubját a birtokon, ahova elsősorban fiatalok járnak, táncolni, sportolni, tanulni, beszélgetni, stb. Jimmy sok új dolgot tanít az ide járóknak, olyan táncokat, melyeket még az Egyesült Államokban tanult, illetve olyan eszméket, melyekkel odaát, egy nyitottabb társadalomban ismerkedett meg. Ezt Sheridan atya viszont már nem nézi jó szemmel, s a táncklub hamarosan az egyház és haladásellenes politikai pártok célpontja lesz.
.
Timothy Green különleges életeTimothy Green különleges élete
The Odd Life of Timothy Gree

2012-ben készült amerikai családi, fantáziafilm, 100 perc
.
rendező, forgatókönyvíró : Peter Hedges
írta: Ahmet Zappa
operatőr: John Toll
szereplők: Jennifer Garner (Cindy Green), Cameron ‘CJ’ Adams (Timothy Green), Joel Edgerton (Jim Green), Dianne Wiest (Ms. Crudstaff), Michael Arden (Doug Wert), Ron Livingston (Franklin Crudstaff), Lois Smith (Mel nagynéni), Common, Rosemarie DeWitt (Brenda Best)
kiadás: Intercom,. 2012
információhordozó: DVD
.
Egyszerű drámaként indult, majd egy csodába torkollott történet részesei lehetünk. Timothy érkezése nemcsak a családot, de az egész várost meglepte. A produkció nem csupán egy dráma, esetleg fantasy, hanem egy szeretni való családi film.
Timothy Green egy becsületes, jószívű, őszinte kissrác, akit a szülein kívül mások is viszont szeretnek, ráadásul az alacsony focitudása ellenére egy sorsdöntő mérkőzésen még a győztes gólt is megszerzi. A különös fiú nagyszerű rajztudása, kiváló művészadottsága mellett, különös szokásai is vannak, a napsugarakat a széttárt kezében gyűjti össze, ráadásul mindkét lábán, a bokájánál apró levelek nőnek. A sztori nem válik élvezhetetlenné, vagy túlzóvá a szokatlan adottságokkal rendelkező gyermek miatt, mivel az orvosi segítségek ellenére sem lehet a szülőknek saját gyermeke, így a kis jövevény, a kisfiú jelenléte szimbolikus. A film szeretni való 10 éves gyermeke megédesíti és boldoggá teszi szülők mindennapjait.
Az anyai karaktert Jennifer Garner az ő színészi kvalitásának megfelelően, jól teljesíti. A féltő, szülői szerepet magára öltve, ebben a produkcióban, a drámai vonalat is erősíthette. Az apa, Joel Edgerton korábban már több, más és más szerepben is tündökölt, nem csalódhatunk ez esetben sem ügyességében, tudásában, rendkívül jól beleéli magát. Egy olyan kezdő apa-karakter, akit a legtöbb gyerek szívesen elfogadna. Az Oscar-díjas Dianne Weist újra mellékszereplőként brillírozott, de sajnos ebben a műben nem maradt emlékezetes az alakítása.
Az egész történet egy visszaemlékezés, a sztori bemutatása a szülők által történik. A fiatal, kisvárosi házaspár csodálatos környezetben él, kissé idegesítő, egykor nevelési hibákat elkövető apákkal, testvérekkel, rokonokkal. A publikum részese lehet annak a szomorú esetnek, amikor egy fiatal házaspár nem képes gyermeket nemzeni, utolsó elkeseredésükben papírcetlikre írják le a legszebb tulajdonságait meg nem születendő gyermekükről, majd ezeket egy kis dobozba gyűjtik. Álmodozásuk, fiukról alkotott legszebb képzeleteiket este, a kertben ásták el, a kis dobozzal együtt, továbblépve csalódottságukon. A drámai műfajból hirtelen egy horror kerekedik, nagy vihar dúl a Green ház táján, házukban pedig lopakodva járkál egy ismeretlen személy. Majd a csoda felismerésével, a leveles lábú Timothy érkezésével egy fantáziadús cselekmény kerekedik, megdöbbentve a nézőket. A kissrác úgy termett a kertben, ahogyan az ősi történelemben jegyzett legendás hősök, személyek.
A gyerek különös viselkedése felkelti a figyelmet. Ráadásul a nézők érdeklődését is sikerül végig fenntartani. Timothy céllal érkezett a való életbe, a család így is szerencsésnek mondhatja magát, egy gyönyörű eseménynek lehetett részese. Ám az ősz bekövetkeztével, amikor lehullanak a falevelek, a csoda is a végéhez közeledik.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top