Médiatár : Filmajánló

161119_gyalogaldozatGyalogáldozat = Pawn Sacrifice
2014-ben készült, szinkronizált amerikai életrajzi dráma, 110 perc
.
rendező: Edward Zwick
forgatókönyvíró: Steven Knight
operatőr: Bradford Young
zene: James Newton Howard
szereplők: Tobey Maguire (Bobby Fischer), Liev Schreiber (Boris Spassky), Michael Stuhlbarg (Paul Marshall), Peter Sarsgaard (Bill Lombardy atya), Edward Zinoviev (Efim Geller)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
A hidegháború idején járunk. Bobby Fisher igazi sakk tehetség, talán a valaha volt legnagyobb amerikai játékos. A sakk világát évtizedek óta egy orosz nagymester uralja, háttérben a szovjet vezetés támogatásával, akik szerint ez Szovjetunió Nyugat feletti szellemi fölényét is bizonyítja. Fischer azonban most igazi esélyt jelent Amerikának, hogy megtörje a szovjet uralmat. 1972-ben először Reykjavikban áll ki a jelenlegi szovjet bajnok, Boris Szpasszkij ellen. A játszmát hatalmas médiaérdeklődés kíséri, hiszen politikailag is fontos a mérkőzés: Kelet és Nyugat feszül itt egymának. Már csak egy probléma van: Bobby Fisher paranoiás betegségben szenved, s meg van róla győződve, hogy a világ összeesküdött ellene, így inkább nem akar kiállni ellenfele ellen. Szpasszkij azonban nem így akar győzni, így mindent megtesz, hogy az összecsapás létrejöjjön.
.
161119_holgy_aranybanHölgy aranyban = Woman in Gold
2015-ben készült, szinkronizált, amerikai-angol filmdráma, 109 perc
.
rendező: Simon Curtis
forgatókönyvíró: Alexi Kaye Campbell
operatőr: Ross Emery
zeneszerző: Martin Phipps, Hans Zimmer
szereplők: Helen Mirren (Maria Altmann), Ryan Reynolds (Randol Schoenberg), Daniel Brühl (Hubertus Czernin), Katie Holmes (Pam)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
A Hölgy aranyban lehengerlő igaz történetet mesél el egy nőről, aki azért küzdött, hogy visszaszerezze az örökségét, és hogy megtudja, mi is történt valójában a családjával.
Hatvan évvel azután, hogy a második világháború borzalmai elől menekülve elhagyta Bécset, az idős zsidó asszony, Maria Altmann hosszú útra kel, hogy visszaszerezze a nácik által elrabolt családi kincseit, köztük Klimt híres festményét, Adele Bloch-Bauer I. portréját. Tapasztalatlan, de vakmerő fiatal ügyvédjével, Randy Schönberggel hosszas küzdelem elé néznek, amelynek csataterét az osztrák elit világa és az amerikai legfelsőbb bíróság jelenti. Az út során Marianak a családjához kötődő, súlyos tényekkel is szembe kell néznie.
.
161119_nagy_szepsegA nagy szépség = La grande bellezza
2013-ban készült, szinkronizált, olasz-francia filmvígjáték, 139 perc
.
rendező: Paolo Sorrentino
forgatókönyvíró: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
operatőr: Luca Bigazzi
zeneszerző: Lele Marchitelli
szereplők: Toni Servillo (Jep Gambardella), Carlo Verdone (Romano), Sabrina Ferilli (Ramona), Carlo Buccirosso (Lello Cava), Iaia Forte (Trumeau)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD
.
Jep Gambardella, író és újságíró a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Lényegében éjszaka él, és nappal alig csinál valamit. Jep 65-dik születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó “nagy szépséget.”
Paolo Sorrentino filmjében kiábrándító őszinteséggel mesél az élet céltalanságáról és a nagy ideák mögött meghúzódó súlyos ürességről.
.
Díjak és jelölések
Európai Filmdíj (2013) – Legjobb film: Paolo Sorrentino
Európai Filmdíj (2013) – Legjobb férfi alakítás: Toni Servillo
Európai Filmdíj (2013) – Legjobb rendező: Paolo Sorrentino
Európai Filmdíj (2013) – Legjobb vágás: Cristiano Travaglioli
Golden Globe-díj (2014) – Legjobb idegennyelvű film
BAFTA-díj (2014) – Legjobb nem angol nyelvű film: Paolo Sorrentino Francesca Cima Nicola Giuliano
Oscar-díj (2014) – Legjobb idegennyelvű film: Paolo Sorrentino
Cannes-i fesztivál (2013) – Arany Pálma jelölés: Paolo Sorrentino
Európai Filmdíj (2013) – Legjobb forgatókönyv jelölés: Umberto Contarello Paolo Sorrentino
.
161119_rozsaszin_sajtRózsaszín sajt = Camembert Rose
2009-ben készült, magyar-francia vígjáték, 93 perc
.
rendező: Tóth Barnabás
forgatókönyvíró: Tóth Barnabás, Hamvas Dániel, Frank Rizzo
operatőr: Przemyslaw Niczyporuk
zeneszerző: Pirisi László
szereplők: Tóth Barnabás (Papp Dániel), Bezerédy Zoltán (Tibor), Molnár Levente (Ádám), Lisztes Linda (Kereczkey Rita), Spindler Béla (Mihály), Eke Angéla (Anikó), Pikali Gerda (Patrícia)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD
.
Az egészséges törzsfejlődés szempontjából kulcsfontosságú, hogy minden generáció elkészítse a maga apafilmjét és a felnőtté válás kordokumentumát. S ha mindez még szexuális botladozásokkal is párosul, akkor a műfaj csak romantikus komédia lehet: mint Tóth Barnabás Rózsaszín sajtja..
Vajon milyen lehet egy született alfahím mellett felnőn? A nőgyógyász, nagy dumás, szoknyapecér apuka, Tibor egyedül neveli a 19 éves Danit. Az apa egy kicsit önző, hedonista, hiú és sikerorientált, a fiú pedig szelíd, romantikus alkat, aki nem a szexet, hanem a szerelmet keresi. A mai világban már-már konzervatívnak számító romantikus értékrendet valló, 19 éves Dani számára elrettentő példa édesapja, a skalpvadász Tibor szabadszájú, örök-gyermek életmódja. A nófaló apa ráadásul igyekszik fiát minden egyébben is a saját képére formálni, így a srác kiszökik francia rokonaihoz, hogy kicsit kiszakadhasson a non-stop „kiképzésből”. A rendkívüli szabadság azonban mint Daninak, mint Tibornak fontos leckét tanít másokról – és leginkább önmagáról…
A vígjáték és a melodráma elemeit elegyitő felnövéstörténetben minden szülő és gyermek magára ismerhet.
.
161119_spotlight
Spotlight – Egy nyomozás részletei = Spotlight
2015-ben készült, szinkronizált amerikai thriller, életrajzi-dráma, 128 perc
.
rendező: Tom McCarthy
forgatókönyvíró: Tom McCarthy, Josh Singer
operatőr: Masanobu Takayanagi
zeneszerző: Howard Shore
szereplők: Rachel McAdams (Sacha Pfeiffer), Liev Schreiber (Marty Baron), Mark Ruffalo (Michael Rezendes), Michael Keaton (Walter Robinson), Stanley Tucci (Mitchell Garabedia)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
A tudat, hogy egy film a több mint ezer gyermeket molesztáló bostoni papok leleplezéséről szól, a legkényelmetlenebb képekre is felkészít. Szinte már látjuk is az izzadt kezükben rózsafüzért szorongató, kéjes arcú atyákat, a rettegő kicsiket és a halálvágyó roncsokat, akikké utóbbiak váltak. Jó hír, hogy a film és eredeti forgatókönyv Oscar-díját elnyert Spotlight ezek közül alig mutat valamit.
Az igaz történet alapján készült film egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során.
A Boston Globe új főszerkesztőt kap (Liev Schreiber), aki arra utasítja munkatársait, hogy járjanak utána egy rég óta szőnyeg alá söpört ügynek: egy helyi pappal szembeni gyerekmolesztálási vádnak. A kis csapat (Mar Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams) elképesztő, addig minden erővel titkolt, megrázó tények nyomára jut, és egyre szenvedélyesebben követik a szálakat. Amit találnak, megrázza és megváltoztatja őket. És az újságjukat. És Bostont. És az egész világot.
.
Díjak és jelölések
Oscar-díj (2016) – Legjobb film
Oscar-díj (2016) – Legjobb eredeti forgatókönyv: Tom McCarthy Josh Singer
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb film – drámai kategória jelölés
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb forgatókönyv jelölés: Tom McCarthy Josh Singer
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb rendező jelölés: Tom McCarthy
BAFTA-díj (2016) – Legjobb film jelölés: Steve Golin Michael Sugar
BAFTA-díj (2016) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
Oscar-díj (2016) – Legjobb rendező jelölés: Tom McCarthy
Oscar-díj (2016) – Legjobb vágás jelölés: Tom McArdle
Oscar-díj (2016) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
Oscar-díj (2016) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Rachel McAdams
BAFTA-díj (2016) – Legjobb eredeti forgatókönyv: Tom McCarthy Josh Singer
.
161119_tengernelA tengernél = By the Sea
2015-ben készült, angol romantikus dráma, 117 perc
.
Rendező, forgatókönyvíró: Angelina Jolie
operatőr: Christian Berger
zeneszerző: Gabriel Yared
szereplők: Brad Pitt (Roland), Angelina Jolie (Vanessa), Mélanie Laurent (Lea), Sarah Naudi (Clarisse), Melvil Poupaud (Francois), Frederic Dessains (Pascal)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
Roland, az amerikai író, és felesége, Vanessa egy csendes, idilli tengerparti üdülőbe érkeznek a ’70-es évek Franciaországában. Házasságuk a jelek szerint válságban van. Ahogy egyre több időt töltenek a többi utazóval, köztük Leával és Francois-zal, az újdonsült házasokkal, vagy Michellel és Patrice-szal, a két helybélivel, az amerikai pár lassan szembenéz saját élete megoldatlan problémáival.
.
161119_visszateroA visszatérő = Revenant
2015-ben készült, amerikai kalandfilm, 151 perc
.
rendező: Alejandro González Inárritu
forgatókönyvíró: Alejandro González Inárritu, Mark L. Smith
operatőr: Emmanuel Lubezki
zeneszerző: Ryuichi Sakamoto, Carsten Nicolai
szereplők: Leonardo DiCaprio (Hugh Glass), Tom Hardy (John Fitzgerald), Will Poulter (Jim Bridger), Domhnall Gleeson (Andrew Henry), Paul Anderson (Anderson), Brad Carter (Johnnie), Brendan Fletcher (Fryman)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről.
Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy visszatérjen a családjához.
.
Díjak és jelölések
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb színész – drámai kategória: Leonardo DiCaprio
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb film – drámai kategória
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb rendező: Alejandro González Inárritu
BAFTA-díj (2016) – Legjobb film: Arnon Milchan Steve Golin Alejandro González Inárritu
BAFTA-díj (2016) – Legjobb férfi alakítás: Leonardo DiCaprio
BAFTA-díj (2016) – Legjobb hang
BAFTA-díj (2016) – Legjobb rendező: Alejandro González Inárritu
BAFTA-díj (2016) – Legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki
Oscar-díj (2016) – Legjobb férfi alakítás: Leonardo DiCaprio
Oscar-díj (2016) – Legjobb rendező: Alejandro González Inárritu
Oscar-díj (2016) – Legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top