Mi történt október 24-én?

210 évvel ezelőtt 1812. október 24-én született Marcaliban Tóth Ágoston Rafael térképész, hadmérnök. Két évesen került Sopronba, ahol a Templom utcai Esterházy palota szolgálati lakásában laktak. Otthon németül beszéltek, magyarul Széplakon (ma: Fertőszéplak) tanult, ahol egy évet járt iskolába, ahol iskolatársai „sváb gyereknek” nevezték el. A szabadságharc kitörésekor a honvédség kötelékébe lépett, ezredes lett. A déli hadsereg parancsnokaként Világos után kötél általi halálra ítélték, de ezt kegyelemből 18 évi várbörtönre változtatták. Az 1856-os amnesztia után a Széchenyi-uradalomban alkalmazták, majd vármegyei mérnök, utóbb a keszthelyi gazdasági intézet tanára lett. A kiegyezés után a közmunka- és közlekedésügyi minisztérium topográfiai osztálya megszervezésére és vezetésére kapott megbízást. Minisztériumi munkája mellett több hadtudományi művet írt és a pesti tudományegyetem katonai tanfolyamának előadója volt. A magyar tudománytörténet őt tartja a modern magyar katonai térképészet úttörőjének. Grazban (Ausztria) hunyt el 1889. június 9-én. Felesége, kívánsága szerint a soproni Szent Mihály temetőben temettette el. Sírkövét három óriási tiszafa fogja közre, a háromszögelés szimbólumaként. Sírja a nemzeti sírkert része.

Bővebben: https://www.szivk.hu/toth-agoston-rafael/

140 évvel ezelőtt, 1882. október 24-én született Kapuváron Bodor (Krausz) Ödön magyar atléta, labdarúgó, edző és újságíró. 1900-tól 1906-ig a Magyar Úszó Egylet atlétája, 1906-tól 1912-ig a Postás atlétája, rövid- és középtávfutó, labdarúgó. Olimpiai 3. olimpiai 4. helyezést ért el, 12-szeres magyar bajnok. Budapesten hunyt el 1927. január 22-én.

60 évvel ezelőtt 1942. október 24-én avatta fel a város társadalma a Kaszinó-épületet, mint a „Magyar Művelődés Házát.” A város polgárságát képviselő Soproni Magyar Szövetség, és az egyetemi hallgatóság fasisztaellenes összefogásának eredménye volt, hogy a Volksbund elől megvásárolták az épületet a magyar művelődés számára. A műsorfüzet mottóján állt a következő:  „Nehéz idők hideg éjszakájában járunk, áldott hát minden fény, amely utat mutat. Tervek parazsa gyúlt közöttünk ma lángra, tisztító lángjában váljék izzóbbá, hűségesebbé minden szolgálat. Fénye mutassa az utat a lélek, a szeretet építésére, mert örök magyarságot épít, ki lelket épít!” A mai Liszt Ferenc Művelődési Központ homlokzatán erre is emlékeztet a változatlanul meghagyott és újra aranyozott felirat.

55 évvel ezelőtt 1967. október 24-én hunyt el Sopronban Wossinszky Kázmér festőművész. 1921-től Balfon élt és dolgozott haláláig, a Fertő tó világának nagy akvarellistája. Fejér Zoltán soproni festőművész szerint „Wosinszki a Fertő őrgrófja”. Ákos Ernővel közösen készítette a kópházi, a balfi és a sopronhorpácsi templomok faliképeit. Freskója díszíti a soproni Szent György-templomot. Kismartonban született 1895. október 15-én. 2015-ben születésének 120. évfordulója alkalmából jubileumi kiállítás nyílt a Liszt-központ Munkácsy Termében.

Bővebben: https://www.szivk.hu/wosinszki-wosinski-kazmer/

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top