Muzeális könyvek

A Széchenyi István Városi Könyvtár muzeális könyvei

„Habent sua fata libelli”, vagyis a könyveknek megvan a maguk végzete mondja a gyakran idézett latin mondás. Az elmúlt századokban, de még az utolsó száz évben is elpusztultak a régi és a jelenkor emlékei. Hatalmas építmények, városrészek, kastélyok, gyártelepek tűntek el a föld színéről, hogy az a kevés fennmaradt, annál nagyobb csodálatot váltson ki az utókorból. A könyvek sorsa hasonló. Bár nem is egy példányban jelennek meg, mégis vannak olyanok amelyekből néhány vagy egyetlen egy sem létezik már. Külön értéket képeznek hazánk történelmi személyiségeinek könyvtárai és a feloszlatott szerzetesrendek dokumentumai.
Nem csoda tehát, ha egy-egy régi kötet minden könyvtár megbecsült kincse. Értékét, érdekességét csak növeli, hogy minden más műemléknél beszédesebb, hiszen nem csak megjelenési formájában idézi a múltat, de tartalmával meg is örökíti elődeink gondolkodásmódját, gondjait, ismereteit, szokásait.
A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár közel egy évszázados gyűjteménye is számos, a művelt közönség érdeklődésére számító könyvet őriz. A következő oldalakon ezekből mutatunk be néhányat a teljesség igénye nélkül.

 

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top