120 évvel ezelőtt született Bolla Géza

120 évvel ezelőtt, 1897. július 7-én született Csapodon Bolla Géza tanító, zenetanár, népművelő, kórusvezető. Hegykőn hunyt el 1963. január 11-én.

Atyja vagyontalan falusi tanító volt, 1905-ben Vitnyédre került, s nehéz anyagi körülmények között taníttatta négy gyermekét. Géza fia itt végezte a népiskola osztályait, majd Kapuváron és Győrben folytatta középiskolai tanulmányait. Ezután a pápai Áll. Tanítóképzőbe iratkozott, ahol 1916-ban szerezte meg a tanítói oklevelet. Segédtanítóként működött Vitnyéden, majd Mosonszentmiklóson. 1920-ban a hegykői népiskolához került, ugyanebben az évben elnyerte az igazgató-tanítói kinevezést is. Tanítói, nevelői és népművelési tevékenysége mellett szorgalmasan folytatta zenei tanulmányait; 1927-ben a budapesti Zeneművészeti Főiskolán középiskolai énektanári oklevelet szerzett. Hegykőn folytatta munkáját az 1925-ben megalakított Hegykői Vegyeskarral, amelynek tagjai egyszerű földműves fiatalok voltak. Zenei tehetsége kiváló pedagógiai érzékkel párosult. Meg tudta szerettetni az egyszerű parasztemberekkel a klasszikus kórusmuzsikát, majd bevonta őket ennek szolgálatába, a Magyarországon akkor kibontakozó kórusmozgalomba. Első szereplésük 1928-ban, Kapuváron volt, a kerületi dalosversenyen; a bemutatkozás sikerrel járt, első díjat nyert az énekkar, két soproni vegyeskar előtt. 1930-ban az Országos Magyar Dalszövetség (OMDSZ) a Hegykői Vegyeskart felvette tagjai sorába.1940-ben Győrben rendezték az Országos Dalosversenyt és itt az aranyérmes csoportban első díjat kapott a hegykői énekkar. (Ezután csak a királydíjas csoportban szerepelhettek – az országban mindössze 5 ilyen énekkar volt!) Ugyanez évben az OMDSZ díszhangversenyt rendeztek a Zeneművészeti Főiskola nagytermében, ahol három fővárosi énekkar mellett a Hegykői Vegyeskar nagy sikerrel szerepelt. Az OMDSZ művészeti bizottságának állandó tagjává hívták meg Bolla Gézát, ahol együtt dolgozott az ország legkiválóbb zenepedagógusaival. Bolla Géza énekkarának műsorán a kórusirodalom „klasszikusainak” (Bach, Haydn, Mozart, Liszt) művei és Vásárhelyi, Kárpáti Sándor, Bárdos, Kodály kórusai és népdalfeldolgozásai szerepeltek. Ezekkel járta sorra a környékbeli falvakat (Fertőszéplak, Eszterháza, Süttör, Nagycenk, Beled, Csepreg stb.), s az itt működő dalárdák számára is segítséget nyújtott. A háború után a kórus ismét elérte a régi színvonalat. Első alkalommal 1947 októberében mutatkoztak be az ország közönsége előtt – a rádión keresztül: „Új idők ragyogása ébreszt! Dalra magyar nép!” címmel.

Ezután még egy évtizedig folyt a munka, a megyei és országos dalostalálkozókon mindig szép sikerrel szerepelt az énekkar.
Bolla Géza 1954-ben súlyosan megbetegedett, nem is szerepelhetett többé énekkarával. 1963. január 11-én hunyt el. Emléke azonban tovább él a hegykőiek szívében, az általános iskola gyermekkórusa viseli nevét.

Irodalom:
Kóczán Péter: Bolla Géza 1897–1963 In: Soproni Szemle 1964. (18. évf.) 1. sz. p. 92-94.
Zambóné Piacsek Erzsébet: Bolla Géza (1897-1963) In: Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében I. kötet: Sok fény maradt utánuk Szerk.: Gönczöl Lászlóné, Kallós Lászlóné Győr: Hungaro – Dalton Pedagógai Innovációs Egyesület: Emelj fel emlék! Alapítvány, 2009. p. 102-110.
Berecz Dezső: Soproni és Sopron megyei kalendárium Sopron: Máté Ernő Könyvnyomda, 1944
Internet:
A hegykői Fertő-táj Általános Iskola Bolla Géza gyermekkórusának bemutatása
http://www.hegykoiskola.hu/hu/iskolankrol/bolla_geza_gyermekkorus.html Letöltés: 2017. 04. 19.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top