80 évvel ezelőtt hunyt el Stampf Gyula

80 évvel ezelőtt hunyt el
Stampf Gyula
jogász

Sopronban született 1865. november 18-án, régi tekintélyes soproni családban, édesapja, Mihály neves ügyvéd volt. Középiskoláit a városban végezte, a Benedek Rendi Gimnáziumban érettségizett 1882-ben. Jogot Bécsben (első évfolyam) és Pozsonyban végzett, ügyvédi pályára készült.

Ügyvédjelöltként 1896-ban Kolozsváron kezdett dolgozni, majd két év múlva a Zsolnai Járásbíróságra nevezték ki aljegyzőnek, ahol 5 évig működött. Később a Beregszászi Törvényszéken vizsgálóbíró és a büntető tanács vezetője volt. Tanácselnökként 1919. április 21-ig dolgozott, 1913-ban ítélőtáblai címet kapott. A tanácsköztársaság idején letartóztatták, internálták, majd visszatért Beregszászra, ahol a cseh megszállók letartóztatták, a határon átszökve tért vissza Magyarországra. 1922-ben az igazságügyi miniszter megbízta a Miskolci Királyi Törvényszék vezetésével és kúriai bíró lett. Dr. Stampf Gyula felesége Báthy Ilona volt, négy leánygyermekük született. 1927. májusában áthelyezték és kinevezték a Soproni Királyi Törvényszék elnökévé, e hivatalt július közepén foglalta el és 9 éven át dolgozott, egészen nyugdíjba vonulásáig, 1935. decemberéig. Ekkor írta róla a Sopronvármegye című lap: „Tiszta puritánság, csendes halk szavak, egyszerű gesztusok, póztalan, szívélyes, úri magyar emberszeretet testesítették meg benne ritka tökéllyel a tekintélyelvet és az ideális bírói függetlenséget. A sok nagy meg nem fellebbezett ítélet kimondásához szokott bíró soha nem tört igazságtalanul pálcát embertársa felett.”

Stampf Gyula szorosan kötődött Sopron városához, társadalmilag ismert személyiség volt. Halála másnapján, 1937. február 27-én a Sopronvármegye c. lap nekrológban emlékezett meg róla.

Irodalom:
Soproni és sopronmegyei fejek. Szerk.: Halász Imre Sopron: Tóth Ny. 1930. p. 36.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top