Filmklub – Vatel

2011. február 7-én hétfőn 18 órakor vetítjük Roland Joffé : Vatel című filmjét „Bon appétit! – Gasztrománia felsőfokon” című sorozatban a könyvtár médiatárában.

A film adatai:
Roland Joffé : Vatel (Vatel)
2000-ben készült francia-angol filmdráma, 120 perc

A történet Condé herceg kastélyában játszódik 1671. április végén. Főszereplője Francois Vatel, a büszke, de megöregedett és anyagilag tönkrement Condé herceg hűséges inasa. A hercegnek szüksége van XIV. Lajos király kegyére, és abban reménykedik, hogy a hollandok elleni új hadjáratban az uralkodó kinevezi a hadsereg vezérévé. Condé csak a királyt ismeri el maga fölött, s úgy dönt, az udvarral együtt meghívja vendégségbe. Vatelre vár a feladat, hogy Chantilly kastélyát a fogadásra alkalmassá tegye és megszervezze a háromnapos ünnepséget, amelynek éjjel-nappal káprázatosnak kell lennie. A feladat sikeres végrehajtása érdekében Vatel befogja az egész szolgahadat, férfiakat és nőket, fiatalokat és idősebbeket, akik mind azon munkálkodnak, hogy a király elégedett legyen. Megtervezi az ünnepséget, összeállítja az ételsort, s olyan látványosságokról gondoskodik, amik elragadtatást váltanak ki a királyból. A nyüzsgés kellős közepén Vatelt elcsábítja Anne de Montausier, a királyné kegyence, aki után a király is epekedik. Anne odaadja magát Vatelnek, aki megfeledkezik róla, hogy plebejus származása ellenére a ceremónia nagymestere, ám valójában nagyszívű, férfias jelenség. Az ünnepségek a végükhöz közelednek. A kellemes légkör biztosítani látszik a sikert. A király leghőbb vágya, hogy Vatelt magával vihesse Versaille-ba.

Alkotó(k):
rendező: Roland Joffé ; forgatókönyvíró: Jeanne Labrune, Tom Stoppard ; operatőr: Robert Fraisse ; zeneszerző: Ennio Morricone

Szereplő(k):
Gérard Depardieu (François Vatel) ; Uma Thurman (Anne de Montausier) ; Tim Roth (Le Marquis de Lauzun) ; Julian Glover (Le Prince de Condé) ; Julian Sands (XIV. Lajos) ; Timothy Spall (Gourville)

Filmajánló:
http://www.youtube.com/watch?v=IdqCKoZ2XxI&feature=related


könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top