Helytörténeti Gyűjtemény

Bemutatkozás
A Széchenyi István Városi Könyvtár helyismereti gyűjteménye 2001 óta elkülönített állományrészben könyvtárunk első emeletén található. Olvasóterme megfelelő a kutatómunkához, szakdolgozat, házi dolgozat anyaggyűjtéséhez, megírásához, illetve bármely Sopron és környékével kapcsolatos versenyre való felkészüléshez, tájékozódáshoz.
A helytörténeti gyűjtemény dokumentumai Sopron és Sopron Vármegye történetéről, múltjáról, jelenéről tartalmaznak változatos információkat.

Gyűjtőkör:

  • helyi szerzők művei, akik itt születtek, illetve az alkotás idején itt éltek (élnek) és váltak híressé,
  • a helyi szerzők nem helyi tartalmú munkáit (kivéve a szépirodalom) nem gyűjtjük,
  • a mindenkori közigazgatási határok szerinti Sopron és környéke (a történelmi Sopron vármegye helységei csak idetartozásuk idejéig tekinthetők a megye részének) településeivel, tájegységeivel foglalkozó dokumentumok, melyek tartalmukban részben vagy egészben a fentiekhez kapcsolódnak.

Dokumentumok:

A helytörténeti gyűjteményben sokféle dokumentum áll beiratkozott olvasóink rendelkezésére.
Könyveink értékes részét képezi a Régi Könyvek Gyűjteménye, amelynek feltárása folyamatos.

A Széchenyi Gyűjtemény feltárása teljes, katalógusunkban a „régi könyv” tárgyszó segítségével megtekinthetők a gyűjtemény köteteit.

Az 1890-es évektől kezdődően vannak helyben kiadott sajtótermékeink, melyek egy része német nyelvű.

Ezekről itt kaphatnak részletesebb információt:
1945 előtti folyóiratok cím szerint
1945 előtti folyóiratok megjelenés éve szerint

Gyűjtjük a városban és környékén megjelenő hírlapokat, folyóiratokat és a megyei napilapot, a Kisalföldet. Igyekszünk beszerezni iskolai újságokat, önkormányzati lapokat, a falvak újságjait.
Az állandóan gyarapodó helytörténeti könyveink mellett szakdolgozatok, kéziratok is segítik a kutatómunkát. Részlegünk értékes forrásai az egyes városi intézmények (iskolák) évkönyvei, értesítői, polgármesteri jelentések, Sopronvármegye Hivatalos Lapjának kötetei, kamarai jelentések.

Adatbázisok:

Számítógépes rendszerünkben folyamatosan, válogatva dolgozzuk fel a helyi és országos hírlapok és folyóiratok helyi vonatkozású cikkeit, ezek alapján épül a helyismereti cikk-katalógus. Az adatbázis a friss sajtó mellett a régi anyag folyamatos feltöltésével is gyarapszik, melyben az olvasó kereshet a megjelent cikkek adatai alapján (szerző, cím, újságnév), a téma alapján, a cikkben érintett megyei földrajzi hely alapján, a cikkben szereplő személyek és testületek neve alapján.

Évforduló naptárunkat a helyi eseményekkel, személyek évfordulóival, folyamatosan bővítjük honlapunkon. Ebből havonta hagyományos faliújságot készítünk és a havi aktualitások honlapunkon is megjelennek.

A Soproni szemle, a Soproni Városszépítő Egyesület helytörténeti folyóirata elérhető honlapjukon 2018. évig.

Az Arcanum Digitális Tudománytár beiratkozott olvasóink számára helyben, ingyenesen használható.

Tájékozódás az állományban:

A gyűjtemény állományába tartozó dokumentumokról az online katalógus segítségével tájékozódhatnak a látogatók.

Wi-Fi csatlakozásra van lehetőség.

A részlegben dolgozó könyvtárosok iskolai osztályok, közösségek számára előzetes megbeszélés, egyeztetés után foglalkozást tartanak.

Helytörténeti részlegünk szolgáltatásairól részletesebb információkat a Helytörténet menüpont alatt találnak.

Szabályzat

A helyismereti gyűjtemény fokozottan védett állomány, ezért a dokumentumok csak helyben használhatók a helyismereti olvasóteremben. Egyes könyvek duplum példányait rövid határidőre kölcsönözzük, ill. könyvtárközi kölcsönzésben is szolgáltatjuk.
Előzetes kérés alapján, a gyűjtemény zárva tartása alatt az olvasóteremben biztosítjuk a dokumentumok használatát. Állományvédelmi okokból a gyűjtemény kijelölt példányaiból egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan, főként az 1960 után megjelent dokumentumokból készíthetők másolatok.

A másolás módja és mértéke a szerzői jog alapján, illetve a dokumentum értéke, állapota vagy egyéb állományvédelmi ok miatt korlátozható. A másolat csak magáncélra használható.
A beiratkozott olvasók a dokumentumokat a szolgálatot teljesítő könyvtáros engedélyével saját digitális fényképezőgépükkel is másolhatják (lefényképezhetik).

A díjakat a Használati Szabályzat rögzíti.

A Helyismereti gyűjtemény nyitva tartása:

Évközi nyitva tartás
(Szeptember 1. – június 30. között)
Kedd 10-18 óráig
Csütörtök 10-16 óráig
Péntek 10-16 óráig

Nyári nyitva tartás
(július 1. – augusztus 31. között)
Kedd 9-16 óráig
Csütörtök 9-18 óráig

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top