Április 2 – Az autizmus világnapja

2007. december 18-án az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra.
A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy megjelenési formája rendkívül sokszínű, befolyásolja az intellektuális és nyelvi képességek szintje, az életkor, a környezet, illetve az esetlegesen társuló problémák különféle hatásai, sőt a személyiség is.
Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is.
Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat

A világon minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él.

A világnaphoz kapcsolódik a „Ragyogj kékben!” elnevezésű nemzetközi program, amelynek keretében ismert épületeket világítanak ki kékben. Ilyen pl. az Eiffel-torony, az Empire State Building vagy a Rio de Janeiro-i Krisztus-szobor.

Könyveink:

Szakirodalom

Szépirodalom

Médiatár

Mesekönyvek:

Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Az író saját tapasztalatait öntötte mese formájába. A történet megmutatja, hogy az autista, aspergeres gyerekek hogyan látják a világot. Ez egy segítő könyv, a megértést, a megismerést segíti szülőknek, gyerekeknek, kívülállóknak egyaránt.

Stefanik Krisztina: Csillagbusz: Mese Dorkáról, Misiről és az autizmusról
(ill. Bartos Erika)

A könyv a kicsi gyerekek szempontjából is érthetően mutatja be az autizmust, egy autista kisfiú Misi napjain keresztül. Könnyebben megérthetik a gyerekeknek az autizmus lényegét. Segíthet a gyerekekben kialakítani az elfogadást, a megértést, a nyitottságot.

Oravecz Lizanka youtube csatornája

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top