Ennio Morricone emlékére

Elhunyt Ennio Morricone (Róma, 1928. november 10. – Róma, 2020. július 6.) olasz zeneszerző, karmester. Ennio Morricone 91 éves volt.

Morricone a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású zeneszerzője volt. Leginkább az olasz és amerikai westernfilmekhez (Egy maréknyi dollárért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat) írt zenéi miatt vált ismertté, de több Tarantino-filmen (Volt egyszer egy Hollywood, Aljas nyolcas) és modern amerikai produkciókon is dolgozott, mint például A Mars-mentőakció. Szintén ő szerezte a Sorstalanság zenéjét is.

Bár a legnagyobb filmzeneszerzők között tartják számon, karrierje során mindössze egyetlen Oscar-díjat kapott, 2016-ban az Aljas nyolcasért – kilenc évvel azután, hogy a Filmakadémia életmű-Oscart adott neki. Az Oscar mellett három Grammy-díjat, négy Golden Globe-ot, hat BAFTA-díjat nyert el.
Karrierje során több mint 500 filmhez és tévés produkcióhoz írt zenét, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Carpenter, Brian De Palma és Oliver Stone. Élete során, és több mint 70 millió példányban keltek el a lemezei.

A Médiatár tematikus ajánlója Morricone emlékére készült, mely válogatva tartalmazza a könyvtár állományában lévő dokumentumokat.

Zeneajánló

Filmajánló

Bővebb információt szerezhetünk életéről, munkásságáról az alábbi linkekre kattintva

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ennio_Morricone

https://fidelio.hu/jazz-world/meghalt-ennio-morricone-olasz-zeneszerzo-156337.html

https://www.filmtett.ro/cikk/4184/harom-lepes-a-sikerhez-ennio-morricone-utja-a-csucsra

https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/07/06/meghalt_ennio_morricone/

 

könyv
185514db
cd
4549db
dvd
5376db
diafilm
1471db
kotta
159db
hangoskönyv
1175db
to top