Filmajánló

0524_7_törpe7. törpe = Der 7bte Zwerg
2014-ben készült német animációs családi mesefilm, 87 perc
.
rendező: Harald Siepermann, Boris Aljinovic
operatőr: Jo Heim
zene Stephan Gade, Daniel Welbat
információhordozó: DVD
.
Csipkerózsika hercegnő épp a 18. születésnapját ünnepli, amit ha átvészel, megtörik a rajta ülő átok. A mesevilág apraja-nagyja felsorakozik a nagy ünnepségre, Hófehérke is tiszteletét teszi és vele együtt a hét törpe. Kiszúrják, hogy a gonosz banya milyen cselt eszelt ki a lány ellen, ám az egyik ügyetlen törpe véletlenül mégis beteljesíti az átkot. Csipkerózsika és az egész birodalom, száz évre elszunnyad. Egyetlen esélyük van csupán, megkeresni a herceget, aki az igaz szerelem csókjával majd felébreszti a királylányt. A törpék összeverbuválódnak és kalandos utazásra indulnak, ahol sárkányokkal és sellőkkel találkozva keresik a nagy Ő-t, aki majd megmenti a birodalmat.
A film története a már ismert német népmesékből készült, amiket szépen összemostak és egy új történetet kerítettek neki, de meghagyva a jól ismert elemeket, mint a hét törpét és a Hófehérkét, meg a herceg kalandjait.
.
.
0524_agymanókAgymanók = Inside Out
2015-ben készült amerikai animációs mesefilm, 91 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Pete Docter
zeneszerző: Michael Giacchino
információhordozó: DVD
.
A kreativitásáról híres Pixar stúdiónak sorra sikerül olyan filmeket gyártani, amit egyszerre tud felnőtt és gyerek is élvezni. A Wall-E vagy az Fel = Up! tökéletes példa erre, és pontosan ebbe a sorba illik bele a mostani Agymanók is.
Egy 12 éves kislány történetet meséli el. Szinte minden az ő elméjében játszódik, az elme ugyanis egy összetett gépezet, amelyet a különböző érzelmei irányítanak: az öröm, szomorúság, félelem és düh. Riley élete egy csapásra megváltozik, amikor családjával a békés kertvárosból San Franciscóba költöznek édesapja új állása miatt. Az érzelmek között pedig zavar támad, és átveszi az irányítást a félelem.
Vigyázat, a 6 éves korhatárt érdemes komolyan venni, a film valóban elgondolkodtató és komoly kérdéseket pedzeget, méghozzá nagyon jól.
.
.

0524_BarbieBarbie és a rocksztár hercegnő = Barbie Rock’n Royals
2015-ben készült amerikai animációs zenés mesefilm, 80 perc
.
rendező: Karen J. Lloyd
forgatókönyvíró: Marsha Griffin
zene: Becky Kneubuhl, Gabriel Mann
információhordozó: DVD
.
Barbie-ról valószínűleg az utolsó szó, ami eszünkbe jutna, az a rockzene. Ebben a zenés mesefilmben Barbie egy modern hercegnőt alakít, Courtney-nek hívják, és összekeverik a rocksztár Erikával. Az élete a feje tetejére áll, amikor helyet cserél Erikával.. A csere során Courtney hercegnő a poptáborba, Erika pedig a Hercegnő táborba kerül. Ha már így alakult, mindketten megpróbálják jól érezni magukat a másik plasztik bőrében. Amikor a lányok megtudják, hogy mindkét tábort a bezárás veszélye fenyegeti, összeállnak egy nagyszabású dal-viadalra, hogy megmutassák: minden lehetséges, ha az ember mer nagyot álmodni!
.
.
0524_Csingiling_Soharem2Csingiling és a Soharém legendája
Legend of the NeverBeast

2014-ben készült ameirikai animációs mesefilm, 73 perc
.
rendező: Steve Loter
zeneszerző: Joel McNeely
információhordozó: DVD
.
A vidám és tehetséges állattündér, Gida szerint könyveket nem szabad a borítójáról megítélni, ahogy állatokat sem az agyaraik mérete alapján – ezért összebarátkozik a hatalmas és titokzatos lénnyel, a Soharémmel. Míg Csing és a többi tündér kissé aggódva nézik Tündérlak új lakóját, az elit felderítő tündérek úgy döntenek, inkább foglyul ejtik a lényt, mielőtt az elpusztítja az otthonukat. Gida azonban a szívére hallgat és kockáztatja a többiek barátságát, amikor arra kéri őket, segítsenek megmenteni a Soharémet. . Vvakon kell bíznia Soharémben, hogy meggyőzze a lányokat: Soharémet meg kell menteni.
.
.

0524_DoboztrollokDoboztrollok = The Boxtrolls
2014-ben készült amerikai-angol animációs mesefilm, 92 perc
.
rendező: Anthony Stacchi, Graham Annable
forgatókönyv: Alan Snow
zeneszerző: Dario Marianelli
információhordozó: DVD
.
A Doboztrollok egy komikus mese, amely Sajthidán játszódik, a puccos Viktória korabeli városban, ahol mindenki a vagyon, az előkelőség és a legbüdösebb finom sajtok megszállottja. A bájos, macskaköves utcácskák alatt laknak a Doboztrollok, ezek az undok szörnyek, akik éjszaka előmásznak a csatornákból, és ellopják azt, ami a városlakók szemében a legértékesebb: a gyerekeiket és a sajtjaikat. Legalább is így tartja a legenda, amiben az itteniek mindig is hittek. A valóságban a Doboztrollok különc és imádnivaló csodabogarak földalatti barlangokban élő közössége, akik újrahasznosított kartondobozokat hordanak úgy, ahogy a teknős a páncélját. A Doboztrollok születése óta úgy nevelik Eggset, az árva fiút, mintha közéjük tartozó kukabúvár és szemétgyűjtögető lenne. Amikor a Doboztrollokat célba veszi egy gonosz féregirtó, Archibald Snatcher, akinek feltett szándéka, hogy megsemmisíti őket, hogy így kerüljön be a sajthidai felsőbb körökbe, a csavargók jószívű bandája kénytelen adoptált gyámgyermekükhöz, és a kalandor gazdag lányhoz, Winnie-hez fordulni, hogy hidat verjenek a két világ között, amikor már érezni a változás – és a sajtok – szagát a levegőben.
Az animáció legszembetűnőbb erénye a lenyűgöző látványvilág vizuális ereje. A film nagy része stoptrükkel készült. A Laika Stúdiónak (Coraline és a titkos ajtó, ParaNorman) védjegye a kézzel gyártott figurákat mozgató, pedáns pontossággal létrehozott stoptrükkös stílus. Ez a kézművesség, a régimódi animációk iránti lelkesedés ad egyedi minőséget a filmjeinek. A groteszk karakterek cifra karneválja a látványtól telített képeken a legapróbb részletekig kidolgozott; még a táncolók szoknyájának fodrai is életre kelnek a báli mulatságon. A film a 12 év feletti gyermekek mellett még a gyermeki szívű felnőtteknek is ajánlott.
.
Díjak és jelölések:
Golden Globe-díj (2015) – Legjobb animációs film jelölés
Oscar-díj (2015) – Legjobb animációs film jelölés
.
.
0524_Mr_PeabodyMr. Peabody és Sherman kalandjai = Mr. Peabody & Sherman
2014-ben készült amerikai családi animációs mesefilm, 89 perc
.
rendező: Rob Minkoff
forgatókönyvíró: Ted Key, Craig Wright
zeneszerző: Danny Elfman
információhordozó: DVD
.
Mr. Peabody a világ legokosabb embere lehetne – ha nem volna kutya. Így viszont ő a világ egyetlen olyan négylábúja, aki egyesíti magában Einstein eszét, Sherlock Holmes logikáját, Oscar Wilde szellemességét és James Bond bátorságát. A különleges eb egyszerű gazdája és kiváló barátja, Sherman, átlagos srác: de a kalandjai, hála a kutyájának, különlegesek. Mr. Peabody időutazó csodagépet épít, ám a Voltkompot Sherman engedély nélkül használja, és ettől összezavarodik a történelem, összekuszálódik az idő, és kutya nehéz feladat, hogy minden a helyére kerüljön. A kiváló páros szerencsére szereti a kutyanehéz feladatokat – főleg, ha közben nagyokat lehet nevetni.
.
.
0524_MinyonokMinyonok = The Minions
2015-ben készült amerikai animációs mesefilm, 87 perc
.
rendező: Pierre Coffin, Kyle Balda
forgatókönyvíró: Ken Daurio, Brian Lynch, Cinco Paul
zeneszerző: Heitor Pereira
információhordozó: DVD
.
A pici sárga, kék overálos, zagyva latin nyelvet beszélő és mindent mindig elszúró Minyonok már az első két Gru filmben is igazi sztárok voltak. Most pedig itt a saját filmjük, amiből kiderül, a történelem során mindig sikerült a rossz gazdát szolgálniuk, így hamar gazdátlanná váltak. Ám egy Kevin nevű minyonnak van egy terve, és Stuarttal, a lázadó tinédzserrel és az imádnivaló kis Bobbal karöltve nekivágnak a világnak, hogy megkeressék azt az új gonosz főnököt, akit a fajtájuk követhet. A trió izgalmas utazásba kezd, amely végül elvezet a következő lehetséges gazdájukhoz, a Bíbor Túlölőhöz, a világ első női szupergonoszához. A jeges Antarktiszról a 60-as évek New Yorkjába utaznak, majd Londonban kötnek ki, ahol az eddigi legnagyobb kihívásukkal kell szembenézniük: meg kell menteniük a minyon fajt? a kipusztulástól. Mondanunk sem kell, a lelkes minyonok ebben komoly akadálynak bizonyulnak. A film 12 éven aluliak számára nem ajánlott.
.
.
0524_MünoMüno, a holdbéli manó = Mune, le gardien de la lune
2015-ben készült francia családi animációs mesefilm, 81 perc
.
rendező: Alexandre Heboyan, Benoît Philippon
forgatókönyvíró: Jérôme Fansten, Benoît Philippon
zene: Bruno Coulais
információhordozó: DVD
.
Létezik egy távoli csodálatos világ, ahol a nappalokat és az éjszakákat legendás őrzők vigyázzák, és eljön az ideje, hogy a Napnak és a Holdnak új őrzőt válasszanak. A Nap választása Szolárra, az öntelt hősre esik, a Hold azonban Münót, az apró és kissé kétbalkezes teremtményt jelöli ki őrzőjéül. Aztán egy este bekövetkezik a baj: a tapasztalatlan Münó egy óvatlan pillanatban elveszíti a Holdat, a Nap bosszúra éhes egykori őrzője kapva kap az alkalmon, és ellopja a Napot, teljes sötétségbe borítva ezzel a bolygót. A film csodálatos látványvilága, az itt felvonuló különös, ismeretlen lények sokban az Avatárt idézik, a történet pedig megannyi leckével szolgál. A film 12 éven aluliak számára nem ajánlott.
.
.
0524_RepcsikRepcsik – A mentőalakulat = Planes : Fire & Rescue
2014-ben készült amerikai animációs mesefilm, 83 perc
.
rendező: Roberts Gannaway
forgatókönyvíró: Jeffrey M. Howard
zeneszerző: Mark Mancina
információhordozó: DVD

A „Repcsik – A mentőalakulat” egy új kalandos animációs vígjáték, amely az újrakezdésről szól, és a tűzoltó repcsik elit alakulatáról, akik hősiesen szállnak szembe a Dugattyúcsúcs Nemzeti Park területén pusztító erdőtűzzel. Amikor a világhírű versenyrepcsi, Rozsdázs megtudja, hogy elromlott a motorja, és emiatt talán soha többé nem versenyezhet, visszavesz a tempóból, és beleveti magát a légi tűzvédelem világába. Csatlakozik a veterán tűzoltó és mentőhelikopter, Penge Erdőőr bátor csapatához, aminek tagjai Rigó, a talpraesett kétéltű repülő, Szélvihar, az emelőhelikopter, és Taxi, a volt katonai teherszállító. A csapatot több vidám, bátor terepjáró is erősíti, akiket mindeki csak úgy ismer, a Lánglovagok. A félelmet nem ismerő csapat hősiesen harcol a hatalmas erdőtüzek ellen, miközben Rozsdás megtanulja, hogy mitől válik igazi hős valakiből.
.
.

0524_ShaunShaun, a bárány = Shaun the Sheep
2015-ben készült angol-francia családi animációs mesefilm, 85 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Richard Starzack, Mark Burton
operatőr: Charles Copping, Dave Alex Riddett
zene: Ilan Eshkeri
információhordozó: DVD
.
Valójában, aki a sorozatból ismeri Shaun bárány és barátai történeteit, és akinek a farmon élő állatsereg eddig is jó szórakozást nyújtott, annak öröm lesz végignéznie az egész estés filmet is, mert azt kapja, amit vár. Ezt a mesét még nem „rontotta el” semmilyen szinten a kor. Nincsen benne erőszak, erotika, káromkodás vagy bármi. Ez egy végtelenül bájos, ízig-vérig mese, ráadásul a készítők még ahhoz is tartották magukat, hogy a sorozathoz hasonlóan itt sem beszélnek a szereplők.
Shaun egy okos, ám rosszcsont bárány, aki a Moszatvég farmon él nyájával, a Gazda és a Bitzer nevű, jólelkű, ám tehetségtelen juhászkutya óvó tekintetétől kísérve. Bár Shaun minden erejével azon van, hogy feldobja az unalmas tanyasi napokat, egy idő után úgy dönt, izgalmasabb kalandok után néz. Persze az ilyesmivel nem árt vigyázni. Az események hirtelen elszabadulnak és Shaun csínytevésének eredményeként a Gazda kénytelen lesz hátrahagyni szeretett farmját. Shaunnak a saját patái közé kell venni a dolgokat, ezért a nyáj segítségével a közeli nagyváros felé veszi az irányt, hogy segítsen a Gazdán. A tét igen magas, hibázni nem lehet! De vajon megússza a kalandot a birkanyáj? Képesek lesznek álcázni magukat és kijátszani a retteget sintért? A rájuk váró kaland bővelkedik izgalmakban és persze vidám csetlés-botlásból sincs hiány. A mentőakció során Shaun megismerkedik a Csusza (Slip) nevű árva kiskutyával is és az ő segítségével megérti, hogy mekkora érték az otthon és a család, amire vigyázni kell.
Kedves, aranyos és önmagához hűen igazi mese-mese a Shaun, a bárány filmváltozata. Ennél fogva azonban tényleg csak egy bizonyos korosztály számára élvezhető, ez pedig leginkább a 3-10 évesek köre.
.

MESEFILMEK NAGYOBBAKNAK és “GYEREKSZÍVŰ” FELNŐTTEKNEK
.
.

0524_rágcsávókG-force – Rágcsávók = G-Force
2009-ben készült amerikai animációs akcióvígjáték, 85 perc
.
rendező: Hoyt Yeatman
zeneszerző: Trevor Rabin
operatőr: Bojan Bazelli
szereplők: Zach Galifianakis, Bill Nighy, Kelli Garner, Will Arnett, Justin Mentell
információhordozó: DVD
.
Titkos kormányprogram keretében Amerikában már hosszú évtizedek óta képeznek ki állatokat különféle hadicélokra. A kísérletek új fázisba lépnek, amikor áttörést érnek el egy új felfedezéssel. Megalakul a G-Force különítmény, amelyet a legmodernebb kémfelszereléssel látnak el. Az osztag vezetője a tengerimalac Darwin. Az egység tagjait a legjobbakból verbuválta, ott van a fegyverspecialista Blaster, Juarez, a szexi harcművész, Mooch, a bögöly, a kiváló felderítő, valamint a számítógépes szakértő vakond, Speckles. Feladatuk, hogy megállítsák a világuralomra törő ördögi milliárdost.
.
.

0524_HamupipőkeHamupipőke = Cinderella
2015-ben készült amerikai családi mesefilm, 101 perc
.
rendező: Kenneth Branagh
forgatókönyvíró: Aline Brosh McKenna, Chris Weitz
operatőr: Haris Zambarloukos
zeneszerző: Patrick Doyle
szereplők: Lily James, Cate Blanchett, Holliday Grainger, Sophie McShera
információhordozó: DVD
.
Ella édesapja újból megnősül Ella édesanyjának halála után. A lány szeretettel fogadja új mostohaanyját és annak lányait, Anastasiát és Drisellát. Nem sokkal később édesapja váratlanul meghal és Ella hirtelen egy kegyetlen családban találja magát. Mostohaanyja és mostohatestvérei cselédként kezelik a háznál. Ella szemei előtt mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek: “légy bátor és kedves”, ezért szótlanul tűri, hogy “rokonai” kihasználják. Egy nap találkozik egy jóképű idegennel az erdőben. Ella nem is sejti, hogy az “inas”ként bemutatkozó férfi valójában egy herceg. A herceg kívánságára a királyi udvar meghívókat küld szét egy bálra a birodalom összes hajadonjának. Ella reménykedni kezd, hogy az udvarban ismét találkozhat az inassal. Gonosz mostohaanyja azonban megtiltja neki, hogy részt vegyen a bálon. Egy koldus öregasszony álcája alatt megérkezik a tündér keresztanya, hogy megváltoztassa a fiatal lány életét.
.
.
0524_Kardfog_kapitanyKardfog kapitány és a Lama Rama kincse
Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

2014-ben készült norvég családi kalandfilm, 93 perc
.
rendező: Lisa Marie Gamlem, John Andreas Andersen
forgatókönyvíró: Terje Formoe, Lars Gudmestad
operatőr: John Andreas Andersen
zene: Patrik Andrén, Johan Söderqvist
szereplők: Kyrre Haugen Sydness, Vinjar Pettersen, Anders Baasmo Christiansen
információhordozó: DVD
.
Pinky, a fiatal árva izgalmas, de veszélyes útra indul a kapitánnyal keresztül a nagy óceánon Lama Rama királyságáig, hogy megtalálják a mesés kincset, és talán arra is fény derülhet, ki Pinky vér szerinti apja. A norvégok profi kalózos kalandfilmet készítettek, amiben minden díszlet, kellék és jelmez rendben van, a kincset rejtő koponyabarlangtól kezdve a sokárbocos kalózhajókon át a halálfejes Napóleon-kalpagokig. A történet a szokásos kalózkalandos panelek mentén épül fel, amelyek lényegében semmit sem változtak a több, mint 130 éve megírt Kincses sziget óta: mindig kell egy karizmatikus kalózkapitány (Kardfog), kell mellé hajósinasnak egy kicsit balfácán, de jószívű és kalandvágyó kisfiú, akiből nagy hős lesz a végén (Mákszemnek hívják), kell egy konkurens kalózcsapat is, egy rakás rossz életű haramiával, akiknek a bénázásain jókat lehet nevetni, és persze kell a címbéli értékes kincs is, amiért az egész nagy versenyfutás zajlik.
A norvég filmesek egy kislánykalózzal és egy férfiakat leiskolázó vívótudású, mutatós menyecskével is kiegészítették a szereplők listáját. Rendezőnek pedig leigazolták azt a John Andreas Andersent, aki fesztiváldíjas operatőrként nem kisebb nevekkel forgatott korábban skandináv krimiket, mint Stellan Skarsgård és a Trónok harca sztárja, Nikolaj Coster-Waldau.
Kaptein Sabeltann Egy olyan mesefigura a norvégoknak, akinek a történetein generációk nőttek fel, és aki a szórakoztatóipar minden létező műfajában jelen van. Kardfog kapitány ugyanis egy színdarab hőseként kezdte a pályafutását, még a ’90-es évek lején, de akkora népszerűségre tett szert, hogy azóta könyvekben, képregényekben, rajzfilmekben és számítógépes játékokban is folytatódtak a kalandjai. Sőt, már saját vidámparkja is van már a karakternek.
.
.
0524_Ló az erkélyenLó az erkélyen = Das Pferd auf dem Balkon
2012-ben készült osztrák ifjúsági film, 90 perc
.
rendező: Huseyin Tabak
forgatókönyvíró: Milan Dor
zeneszerző: Varga Judit
operatőr: Peter von Haller
szereplők: Enzo Gaier, Natasa Paunovic, Andreas Kindl, Nora Tschirner, Branko Samarovski, Ernst Stankovski
információhordozó: DVD
.
A tízéves Mika más, mint a többi gyerek: imádja a matematikát, mindig igazat mond, és olyasmiket is észrevesz, amiket mások nem. Az emberekkel ugyan nem nagyon tud mit kezdeni, de barátokra szívesen szert tenne. Nehezen barátkozik, mígnem találkozik a szókimondó Danával, aki barátja lesz a számára furcsa fiúnak. Egy téli éjszaka Mika furcsa hangra lesz figyelmes, mintha nyerítést hallott volna…és láss csodát, meglepetésére a szomszéd lakás erkélyén tényleg ott egy ló! Mika és Dana hamar kiderítik, hogy az egykori matematika tanár Sascha egy sorsoláson nyerte a lovat, aki alig várja hogy túladjon rajta és kifizethesse szerencsejátékon felhalmozódott tartozását. Mika és új barátja merész tervet eszelnek ki, hogy segíthessenek a bajba jutott Saschanak és egyúttal megmenthessék a lovat mielőtt túl késő lenne.
.
.
0524_ts_spivetT. S. Spivet különös utazása
The Young and Prodigious T.S. Spivet

2013-ban készült francia-kanadai ifjúsági film, 105 perc
.
rendező: Jean-Pierre Jeunet
író: Reif Larsen
forgatókönyvíró: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
zeneszerző: Denis Sanacore
operatőr: Thomas Hardmeier
szereplők: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Robert Maillet, Judy Davis, Julian Richings, Niamh Wilson, Jakob Davies
információhordozó: DVD
.
Az ifjú T.S. Spivet egy montanai tanyán él szüleivel, a tőle teljesen különböző vadóc ikertestvérével és nővérével, aki arról álmodozik, hogy egyszer ő lesz Miss Amerika. T.S. Spivet rajong a térképészetért és a tudományos felfedezésekért. Az őt körbevevő világot igyekszik a lehető legtudományosabban leírni, megérteni, és az így szerzett tapasztalatokat saját találmányai elkészítéséhez felhasználni. Egy napon váratlan telefonhívást kap a Smithsonian Múzeumból, azzal a hírrel, hogy a rangos Baird-díjat neki ítélték egy különleges találmányáért, valamint a díj személyes átvétele mellett felkérik egy ünnepi beszéd megtartására is. T.S. felkerekedik és anélkül indul útnak, hogy a környezetében bárkinek is elmondaná milyen különös utazásra készül.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top