Filmklub – Leány gyöngy fülbevalóval

2011. január 10-én hétfőn 18 órakor vetítjük Peter Webber : Leány gyöngy fülbevalóval című filmjét „Tarka-képzelet : Filmszerepben a festőművészet” című sorozatban a könyvtár médiatárában.

A film adatai:
Peter Webber : Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring)
2003-ban készült angol-luxemburgi életrajzi filmdráma, 95 perc

A tizenhét éves Griet (Scarlett Johansson) édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni a festő, Johannes Vermeer (Colin Firth) családjához. A lány kortalan szépsége felkelti a festőművész érdeklődését, és bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába. Amikor anyósa, Maria Thins (Judy Parfitt) észreveszi, hogy Griet lett Vermeer múzsája, veszedelmes döntést hoz.

Alkotók:
rendező: Peter Webber ; író: Tracy Chevalier ; forgatókönyvíró: Olivia Hetreed ; zeneszerző: Alexandre Desplat ; operatőr: Eduardo Serra

Szereplő(k):
Colin Firth (Johannes Vermeer) ; Scarlett Johansson (Griet) ; Tom Wilkinson (Van Ruijven) ; Cillian Murphy (Pieter) ; Judy Parfitt (Maria Thins)

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2004) – Legjobb női főszereplő: Scarlett Johansson
BAFTA-díj (2004) – Legjobb operatőr jelölés: Eduardo Serra
BAFTA-díj (2004) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Judy Parfitt
BAFTA-díj (2004) – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Olivia Hetreed
BAFTA-díj (2004) – Legjobb jelmeztervezés jelölés: Dien van Straalen
Oscar-díj (2004) – Legjobb operatőr jelölés: Eduardo Serra

A festőről:
Jan Vermeer van Delft (1632-1675) Rembrandt mellett a Holland aranykor egyik legnagyobb alakja. Műveit sokáig csak kortársai ismerték el, majd évszázadokig névtelenség kísérte, csak a 19. század közepén, 1842-ben fedezte fel őt Théophile Thoré-Bürger (1807–1869) neves francia művészettörténész. Emiatt az ismeretlenség miatt nem tudni pontosan, hány képet is festett: jelenleg 32-ről állítják, hogy bizonyosan az ő műve, további öt kérdéses. Történelmi, allegorikus képeket, Delft városról tájképeket és (leginkább) zsánerképeket festett – utóbbiakon legtöbbször a középosztály életének jeleneteit. Lassan dolgozott, élénk színeket használt, különösen az ultramarinkéket és a sárgát. Élete nagy részét Delftben és Hágában töltötte.

http://www.youtube.com/watch?v=vrrfDbZ29SU&feature=related

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top