Filmújdonságok

30_BergavallerBérgavallér =Fading Gigolo
2013-ban készült, szinkronizált amerikai vígjáték, 86 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: John Turturro
operatőr: Marco Pontecorvo
zeneszerző: Abraham Laboriel, Bill Maxwell
szereplők: John Turturro (Fioravante), Woody Allen (Murray), Sofia Vergara (Selima), Sharon Stone (Dr. Parker), Sofia Vergara (Selima), Vanessa Paradis (Avigal)
forgalmazó: Cinemix Kft.
információhordozó: DVD
.
Fioravante, barátja Murray tanácsára elkezdi a világ legősibb mesterségét űzni, és végül olyasmit talál, amiről nem is tudta, hogy keresi. Murray gyönyörű bőrgyógyásza, Dr. Parker megemlíti, hogy szépséges barátnőjével, Selimával férfit keresnek egy édeshármashoz. Murray észreveszi a pénzügyi lehetőséget az ajánlatban, és meg akarja győzni Fioravantét, hogy vállalja a feladatot. Fioravante először bizonytalankodik, de rá kell ébrednie, hogy vannak kellemetlenebb módjai a pénzkeresésnek, mint két kényeztetésre éhes nőt boldoggá tenni. Miközben Fioravante Dr. Parker és Selima hálószobái között ingázik, egyre szemérmesebb randikat bonyolít Avigallal, egy köztiszteletnek örvendett haszid rabbi özvegyével is. Amikor fellángol a szerelem Fioravante és Avigal között, Murray rájön, hogy nem is olyan egyszerű kerítőnek lenni.
.
30_emberek_es_istenek_poszterEmberek és istenek = Des hommes et des dieux
2010-ben készült, szinkronizált francia filmdráma, 118 perc
.
rendező: Xavier Beauvois
forgatókönyvíró: Xavier Beauvois, Etienne Comar
operatőr: Caroline Champetier
szereplő(k): Lambert Wilson (Christian), Michel Lonsdale (Luc ), Olivier Rabourdin (Christophe), Philippe Laudenbach (Célestin)
forgalmazó: Cirko Film Kft., Új Ember Kiadó
információhordozó: DVD
.
A 2010-es cannes-i filmfesztivál megtörtént eseményeket feldolgozó Nagydíjas alkotása bizonyságul szolgálhat azok számára, akik a vallásos hitet elavult babonának, elmaradott társadalmak ópiumának vagy szimplán csak a valóságot elfedő önhipnózisnak gondolják: a kilencvenes években játszódó film szerzetesei a legmagasabb erkölcsi minőségű emberi életet élik meg Algéria hegyei között.
Xavier Beauvois „Emberek és istenek” című, Cannes-ban Grand Prix-vel jutalmazott filmjének főszereplői cisztercita szerzetesek, akik az Úr szolgálatát Algéria kietlen hegyeiben, egy alapvetően muszlim közösségben látják el. Tökéletes békességben és harmóniában élnek a más vallású falu lakóival, szorgalmasan végzik dolgukat, imádkoznak és ellátják a kis falu orvosi teendőit is, a legnagyobb közmegelégedésre. Egy napon azonban iszlám fundamentalista fegyveresek érkeznek a faluba, ami fenekestül felforgatja az addigi békés életet. A szerzeteseknek dönteniük kell: maradnak és végzik tovább dolgukat, vagy pedig elmenekülnek. A film ennek a vívódásnak, lelki tusának a folyamatát mutatja be, megkapóan szép, tiszta képekben és nemesen egyszerű modorban.
Bár mélyen vallásos emberek Beauvois filmjének főszereplői, semmi negédes áhítat, semmi pátosz, semmi bombasztikus mártíromság nincs a filmben, pedig a szerzetesek életének tényleg szinte minden perce Istennel való állandó érintkezésben telik. Ez azonban nem hivalkodó barokk pompában, széles gesztusokban és álságos prédikációkban, hanem kizárólag a jámbor tevékenykedésben, kerti munkában, a kerengő felmosásában, a monostorban termelt termékeknek, méznek, zöldségeknek a piacon történő értékesítésében, a helyiekkel való barátságos együttélésben, valamint a szerzetesek egymás közti intim és meghitt együttléteinek, egyszerű, de megkapó istentiszteleteinek ábrázolásában nyilvánul meg. A film szereplői valóban szolgálatot nyújtanak, s bár színészek alakítják őket, nyoma sincs rajtuk bármiféle gőgnek vagy agresszív hittérítésnek, csakis a feltétlen alázatnak. Még amikor a film egyik kulcsjelenetében Christian atya, a közösség vezetője remegő hangon, de bátran szembeszáll a monostorba betörő fegyveres mudzsahedinekkel, akkor is feltétlen szelídségével és tudásával (idéz a Koránból) tudja elhárítani a veszélyt, még ha csak egy pillanatra is. A józan ész szerint menekülniük kellene, ahogy az elvakult és könyörületet nem ismerő iszlám fegyveresek behatolnak a faluba, hiszen a keresztény szerzetesek élete veszélyben forog: a jámbor hit is ellenkezik a feleslegesen vállalt mártíromsággal, végső döntésük mégis katartikusan felemelő és csodálatosan emberi.
A film hitelességét a helybéliekből válogatott szereplők természetessége mellett a szerzeteseket alakító színészek döbbenetesen átélt játéka teszi teljessé. Különösen megható Christian atya (Lambert Wilson) drámai vívódása, valamint az agg Amédée atya (Jacques Herlin) szinte gyermeki bája és az orvosi teendőket ellátó Luc atya (Michael Lonsdale) mély belső békéje. Sajnos, a mudzsahedin fegyveresek jellemzésénél Beauvois tollából is kifogyott a tinta, így azok meglehetősen arctalan, démonikus alakok maradnak. Ennek ellenére azonban igazán mély, tiszta, egyszerű és szép film az Emberek és istenek.
.
30_esélylesőkEsélylesők = Il capitale umano
2013-ban készült, szinkronizált francia-olasz thriller, 111 perc
.
rendező: Paolo Virzi
forgatókönyvíró: Stephen Amidon, Paolo Virzi, Francesco Bruni, Francesco Piccolo
operatőr: Jérôme Alméras, Simon Beaufils
zeneszerző: Carlo Virzi
szereplő(k): Fabrizio Bentivoglio (Dino Ossola), Matilde Gioli (Serena Ossola), Valeria Bruni-Tedeschi (Carla Bernaschi), Guglielmo Pinelli (Massimiliano Bernaschi), Fabrizio Gifuni (Giovanni Bernaschi)
forgalmazó: Fantasy Film Kft.
információhordozó: DVD
.
Két család élete visszavonhatatlanul összefonódik, amikor karácsony előestéjén egy biciklis cserbenhagyásos gázolás áldozata lesz. A több nézőpontos történetben a tehetős Bernaschi család titokzatos befektetési vállalkozásába szeretne beszállni egy többre vágyó ingatlanos, aki éppen feleségétől várja ikreik születését, ám középosztálybeli életük fenntartása érdekében képes kockára tenni saját egzisztenciájukat. Szerencséjére tinédzser lánya a Bernaschi família szépfiújával szűrte össze a levet, ami érzése szerint jó esélyt jelenthet a családok üzleti összefonódására is. Az „Esélyelsők” három nézőpontos narratíváján keresztül nemcsak a gázolás napjáig elvezető történet részleteit ismerhetjük meg, de vele együtt a két család rejtett titkaira és nem várt fordulatokra is fény derül.
Paolo Virzi, Stephen Amidon amerikai író „Human Capital” c. bestselleréből készített feszült drámát, amely az utolsó pillanatig bővelkedik a kiszámíthatatlan fordulópontokban. Az Esélyelsők az év egyik legnagyobb filmsikere volt az olasz mozikban, és több mint negyven díjat nyert világszerte: többek között a Tribeca Nemzetközi Filmfesztiválon Valeria Bruni-Tedeschi megkapta a legjobb színésznő díjat, és az olasz filmeknek járó David di Donnatello-díjak közül úgy nyert el 18 jelölésből 7 elismerést, hogy az év legjobb olasz filmjének járó díjat is megkapta. Az Esélyelsők volt emellett Olaszország hivatalos Oscar nevezettje a legjobb külföldi film kategóriában, és két kategóriában Európai Filmdíjra is jelölték.
Díjak és jelölések:
Európai Filmdíj (2014) – Legjobb rendező jelölés: Paolo Virzi
Európai Filmdíj (2014) – Legjobb női alakítás jelölés: Valeria Bruni Tedeschi
.
jobtitle_1Sht_JOBNOHold = Moon
2009-ben készült, szinkronizált angol sci-fi, 92 perc
.
rendező: Duncan Jones
forgatókönyvíró: Duncan Jones, Nathan Parker
operatőr: Gary Shaw
zeneszerző: Clint Mansell
szereplő(k): Sam Rockwell (Sam Bell), Kevin Spacey (GERTY -hang), Dominique McElligott (Tess Bell), Kaya Scodelario (Eve)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Sam Bell asztronauta (Sam Rockwell) egyedül dolgozik a Holdon. Három héttel hároméves szerződésének lejárta előtt Sam Bell már nagyon vágyik vissza a Földre, mivel végig magányosan dolgozott a holdbázison, ahol egyetlen társa GERTY, az intelligens komputer. Sam feladata a Holdon található hélium-3 kitermelése, valamint hogy azt a Földre eljuttassa. Mivel a Hold és a Föld közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat meghibásodott, a három hosszú, elszigetelten töltött év után Samet hallucinációk gyötrik, és elkezd magával, valamint a növényeivel társalogni. Amikor pedig egy balesetből felébredve rájön, nincs egyedül, azzal is szembesül, hogy a világ nem az, aminek eddig gondolta.
Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2010) – Az év felfedezettje: Duncan Jones
BAFTA-díj (2010) – Legjobb brit film jelölés
.
30_LégidídLégihíd – Csak az ég volt szabad
Die Luftbrücke – Nur der Himmel war frei

2005-ben készült, szinkronizált német háborús film, 186 perc
.
rendező: Dror Zahavi
forgatókönyvíró: Martin Rauhaus
operatőr: Gero Steffen
szereplő(k): Heino Ferch (Philipp Turner tábornok), Bettina Zimmermann (Luise Kielberg), Ulrich Tukur (Lucius Dubignon Clay Jr. Tábornok), Ulrich Noethen (Axel Kielberg), Katharina Wackernagel (Leni)
forgalmazó: Fantasy Film Kft.
információhordozó: 2DVD
.

1945 május 8-án Európában véget ért a II. Világháború, és mindenki azt hitte, hogy a borzalmaknak vége, pedig egy még alattomosabb háború tör ki Kelet és Nyugat között, melyet nemcsak fegyverekkel vívnak, mégis több millió ember életét veszélyezteti. A szovjetek egyik napról a másikra blokád alá vonták Berlin nyugati részét, lezárva a városba vezető összes szárazföldi és vízi útvonalat. Sztálin végleg ki akarta söpörni a nyugatiakat Berlinből. Louise Kielberg (Bettina Zimmermann), aki férjét a háborúban vesztette el, munkát kap az amerikai hadsereg főhadiszállásán. Nem is sejti, hogy hamarosan a történelem legmerészebb légi mentőakciójának résztvevője lesz, miután a zseniális légihíd-stratéga, Philip Turner tábornok (Heino Ferch) közvetlen munkatársának választja. A berlini légihíd terve grandiózus és szinte lehetetlen: C-47-es és C-54-es gépekkel napi 5.000 tonna élelmiszert és egyéb szállítmányt kell légi úton eljuttatni a lezárt városba, mindezt 3 percenkénti felszállásokkal, szovjet katonai gépek zavaró manővereitől kísérve.
A nagyszabású német film a történelem legnagyobb légi mentőakciójának igaz történetét dolgozza fel, melynek 15 hónapos működése során a szövetséges erők 2,326,406 tonna szállítmányt juttattak el a szovjetek által körülvett német fővárosba.
.
30_A_szazeves_ember_aki_kimaszott_az_ablakon_es_eltuntA százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann

2013-ban készült, szinkronizált svéd vígjáték, 110 perc
.
rendező: Felix Herngren
író: Jonas Jonasson
forgatókönyvíró: Felix Herngren, Hans Ingemansson
operatőr: Göran Hallberg
szereplő(k): Robert Gustafsson (Allan Karlsson), Iwar Wiklander (Julius), David Wiberg (Benny), Mia Skäringer (Gunilla)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Allan Karlsson 100. születésnapja közeleg és ennek megfelelően nagyszabású születésnapi zsúrt szerveznek neki a nyugdíjas otthonban, ahol idős napjait tölti. Allan, kora ellenére éles eszű, tisztában van a körülötte zajló eseményekkel, azonban a nemes alkalomból rendezendő buli hidegen hagyja: ünneplés helyett kimászik szobája ablakán és eltűnik. A nála lévő pénzből buszjegyet vásárol és egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően egy pénzzel teli táska birtokosává válik. A táska létéről mások is tudnak, ezért az öregúr drogdílerek és a rendőrség célpontjába kerül.
Allan kalandjai azonban nem százéves korában kezdődtek. Menekülése közben visszaemlékezésekkel mutatja be élete legizgalmasabb, a XX. század történelmét befolyásoló pillanatait: hogyan került egy vacsora asztalhoz a jövendőbeli Truman elnökkel, hogyan stoppolt együtt Churchill-lel vagy éppen csónakázott Mao feleségével és gyűrte le gyalogszerrel a Himalája zord csúcsait.
.
30_szerelem_a_végzetemSzerelem a végzetem = And So It Goes
2014-ben készült, szinkronizált amerikai romantikus vígjáték, 94 perc
.
rendező: Rob Reiner
forgatókönyvíró: Mark Andrus
operatőr: Reed Morano
zeneszerző: Marc Shaiman
szereplő(k): Michael Douglas (Oren Little), Diane Keaton (Leah), Sterling Jerins (Sarah), Frances Sternhagen (Claire)
forgalmazó: Fantasy Film Kft
információhordozó: DVD
.
Oren Little nincs különösebben kibékülve a környezetével: festékpuskával kergeti el a kertjéből az odatévedő kutyát, nem hagy parkolóhelyet a szomszédnak, és leginkább cinikus megjegyzésekkel múlatja egyedül az időt. A mogorva ingatlanügynök életébe váratlan változást hoz sosem látott unokája, akit elhidegült fia hagy hátra nála megőrzésre. Mivel Orennek évek óta nem kellett senkiért felelősséget vállalnia, ezért megoldhatatlan feladatként tornyosul előtte a kislány gondozása. Szerencsére a feladatban segítségére siet a szomszédban élő, egyedülálló énekesnő, Leah, akiből előtörnek az anyai ösztönök, ráadásul mind közelebb kerül az addig érzéketlen fajankó benyomását keltő Orenhez.
.
30_vissza_hozzádVissza hozzád = The Best of Me
2014-ben készült, szinkronizált, amerikai romantikus filmdráma, 113 perc
.
rendező: Michael Hoffman
forgatókönyvíró: J. Mills Goodloe, Michael Hoffman
operatőr: Oliver Stapleton
zeneszerző: Aaron Zigman
szereplő(k): Michelle Monaghan (Amanda Collier), James Marsden (Dawson Cole), Liana Liberato (fiatal Amanda), Gerald McRaney (fiatal Dawson)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
Az egykori középiskolai szerelmespár, Amanda Collier és Dawson Cole 20 év elteltével találkoznak újra, egy közös barátjuk temetésén, amikor visszatérnek a kisvárosba, ahol a kamaszkorukat töltötték. A keserédes találkozás feléleszti az első szerelem valójában soha ki nem aludt lángját. De hamarosan arra is rá kell jönniük, hogy azok az erők is működnek még, amelyek annak idején szétválasztották őket, sőt talán még erősebbek, mint annak idején. Az évtizedeken átívelő szerelmi történet mesél az első szerelem múlhatatlan hatalmáról és arról is, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeni, ha megkapjuk az a bizonyos hőn óhajtott második lehetőséget. Vajon az igaz szerelem képes-e felülírni a múltat?

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top