Filmújdonságok

1118_ApácaAz apáca = La religieuse
2013-ban készült, színes, szinkronizált, francia-német-belga filmdráma, 107 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Guillaume Nicloux
író: Denis Diderot regénye alapján
operatőr: Yves Cape
zeneszerző: Max Richter
szereplő(k): Pauline Etienne (Suzanne Simonin), Isabelle Huppert (Saint-Eutrope), Louise Bourgoin (Christine), Martina Gedeck (Madame Simonin), Francoise Lebrun (Madame de Mon)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD

.
Az 1760-as évek Franciaországában egy ártatlan és életvidám lányt szülei kolostorba kényszerítenek.
Suzanne minden erejével lázad a fiatalság, a nőiség és az élet törvényeivel szemben álló rabság ellen. A korabeli egyház nem nézi jó szemmel a lány szabadulási törekvéseit, és ezért megleckézteti. Bezárják, megalázzak a többi nővér előtt…. Vajon sikerül-e valaha kiszabadulnia a számára oly kínzó fogságból? Guillaume Nicloux botrányfilmje a francia színjátszás krémjének segítségével mutatja be Az apáca történetét. Pauline Etienne, a zsiniális Isabelle Huppert mellett Louise Bourgoin és Martina Gedeck is parádés alakítást nyújtanak a Berlinben Arany Medvére jelölt alkotásban.
Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2013) – Arany Medve jelölés: Guillaume Nicloux
.
1118_Apropó_szerelem
Apropó szerelem = Words and Pictures
2013-ban készült, színes, szinkronizált amerikai – angol romantikus vígjáték, 100 perc
.
rendező: Fred Schepisi
forgatókönyvíró: Gerald Di Pego
operatőr: Ian Baker
zeneszerző: Paul Grabowsky
szereplő(k): Clive Owen (Jack Marcus), Juliette Binoche (Dina Delsanto), Valerie Tian (Emily), Navid Negahban (Rashid), Bruce Davison (Walt)
forgalmazó: Cinetel Kft.
információhordozó: DVD

.
Jack Marcus és Dina Delsanto egykoron tehetséges művészek voltak, ám az idő nem nekik dolgozott. Mára a férfi tökéletes írói válságba süllyedt, míg a nőt egyre súlyosabb reumatológiai betegsége gátolja az ecsetvezetésben. Jelenleg így mindketten tanárként dolgoznak ugyanabban az iskolában, s még akár ki is alakulhatna közöttük valami. Ha nem törne ki ehelyett a totális háború! Jack zokon veszi, hogy Dina azt tanítja diákjainak, a szavak csapdába csalnak és hazudnak, s csak a képek képviselnek valódi értéket. A két tanár felsorakoztatja seregeit, a harcban pedig előbb-utóbb az iskola minden tanulójának és dolgozójának állást kell foglalnia. A rivalizálás pedig a diákokra is átragad, ők is szeretnék eldönteni, melyikek az erősebbek: a szavak vagy a képek.
Pedig már majdnem szerelem volt…

.
1118_Csillagok_közöttCsillagok között = Interstellar
2014-ben készült színes, szinkronizált, amerikai-angol tudományos-fantasztikus sci-fi, 162 perc
.
rendező: Christopher Nolan
forgatókönyvíró: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
operatőr: Hoyte Van Hoytema
zeneszerző: Hans Zimmer
szereplő(k): Matthew McConaughey (Cooper), Anne Hathaway (Brand), Jessica Chastain (Murph), Michael Caine (Brand professzor), Matt Damon (Dr. Mann)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD

.
A Csillagok között c. fim felvonultatja a 21. századi elméleti fizika elképzeléseit a világűrről, a tér és idő viszonyáról, valamint felvázolja a zsákutcába jutott emberiség lehetséges fejlődési útját, jövőjét.
Egy csapat tudós az űrutazás forradalmian új módját fedezi fel: egy féreglyuk segítségével olyan távolságra is eljuthat ember a csillagok közé, ahova eddig még sosem. A felfedezés fontosságát csak növeli, hogy a Föld haldoklik, és így az emberiségnek sincs nagy jövője ezen a planétán. Most a csillagok között lehetőség nyílik megtalálni a megoldást a bolygószintű problémára.

.
1118_egyszerűen_bonyolultEgyszerűen bonyolult = It’s Complicated
2009-ben készült, amerikai romantikus vígjáték, 115 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Nancy Meyers
operatőr: John Toll
zeneszerző: Hans Zimmer
szereplő(k): Meryl Streep (Jane), Steve Martin (Adam), Alec Baldwin (Jake), John Krasinski (Harley)
forgalmazó: Select86 Kft.

információhordozó: DVD
.
A kétszeres Oscar-díjas Meryl Streep, Steve Martin és Alec Baldwin játssza a főszerepet ebben a kellemesen szellemes vígjátékban, mely házasságról és válásról szól, no meg mindenről, ami a kettő között történik.
Jane három felnőtt gyermek anyja, jól menő péksége és étterme van. Tíz évvel a válásuk után is baráti kapcsolatot ápol az ügyvéd exférjével. Jane és Jake a fiúk diplomaosztójára készülve összefut egy étteremben. A vacsora borozgatásba torkollik, majd némi nosztalgiázás után az ágyban kötnek ki. A helyzet egyszerűen bonyolult, hiszen Jake-nek csinos, ifjú felesége van, meg egy mostohagyereke. Jane-nek viszont egy félszeg, elvált építész csapná a szelet. Igen ám, de az exférje, Jake hirtelen úgy dönt, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy visszahódítsa volt asszonyát, akinek az életében nincs igazán helye az exnek. Az „Egyszerűen bonyolult” egy vidám hangulatú komédia, amely garantáltan jó kedvre derít mindenkit.
Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2010) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alec Baldwin
Golden Globe-díj (2010) – Legjobb színésznő – zenés film és vígjáték kategória jelölés: Meryl Streep
Golden Globe-díj (2010) – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória jelölés
Golden Globe-díj (2010) – Legjobb forgatókönyv jelölés: Nancy Meyers

.
1118_Nader_és SiminNader és Simin: Egy elválás története = Jodaeiye Nader az Simin
2011-ben készült, színes, feliratos iráni filmdráma, 123 perc
.
rendező: Asghar Farhadi
forgatókönyvíró: Asghar Farhadi
operatőr: Mahmoud Kalari

szereplő(k): Peyman Moaadi (Nader), Leila Hatami (Simin), Sareh Bayat (Razieh), Shahab Hosseini (Hodjat), Sarina Farhadi (Termeh), Merila Zare’i (Miss Ghahraii), Kimia Hosseini (Somayeh)
forgalmazó: Kultúrbarlang
információhordozó: DVD

.
Nader és Simin egy középosztálybeli házaspár a mai Teheránban. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer-kóros édesapját. Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t, aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett. Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is. A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.
Díjak és jelölések:
Oscar-díj (2012) – Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Asghar Farhadi
Oscar-díj (2012) – Legjobb idegennyelvű film: Asghar Farhadi

Golden Globe-díj (2012) – Legjobb idegennyelvű film
BAFTA-díj (2012) – Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Asghar Farhadi
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2011) – Legjobb női alakítás: Leila Hatami, , Sareh Bayat
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2011) – Legjobb férfi alakítás: Shahab Hosseini, , Ali-Asghar Shahbazi, Babak Karimi, Peyman Moaadi
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2011) – Arany Medve: Asghar Farhadi
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2011) – Ökumenikus Zsűri díja: Asghar Farhadi

.
1118_Toszkániai_esküvőToszkánai esküvő = Toscaanse bruiloft
2015-ben készült, színes, szinkronizált holland romantikus vígjáték, 104 perc
.
rendező: Johan Nijenhuis
forgatókönyvíró: Maarten Lebens, Tijs van Marle, Anne-Louise Verboon
zene: Ronald Schilperoort
operatőr: Maarten van Keller

szereplő(k): Sophie van Oers (Sanne), Jan Kooijman (Jeroen), Simone Kleinsma (Marla), Ernst Daniël Smid (Tom), Lieke van Lexmond (Lisa)
forgalmazó: Fantasy Film Kft.
információhordozó: DVD

.
A fiatal és bájos hölgy, Sanne a napsütötte Itáliában pompás vidéki kúriát működtet. A birtok a mesés Toszkánában, az álomesküvők ideális helyszínén várja látogatóit. A Villa Matrimonio vendégei rendszerint itt ünneplik meg a szerelmet és az életet. Sanne odaadással és nagyszerű érzékkel szervezi meg mások esküvőjét, holott az ő házassága nem sikerült, elvált és egyedül él. A harmincadik születésnapján találkozik Jeroenel, aki válóperes ügyvéd, és egyáltalán nem hisz a szerelemben. Kapnak vajon egy újabb esélyt az élettől, vagy továbbra is csak asszisztálnak mások házasságkötéséhez és szétbontásához?
.
1118_Valas-francia-modraVálás francia módra = L’ex de ma vie
2014-ben készült, színes, szinkronizált francia-olasz romantikus vígjáték, 76 perc
.
rendező: Dorothée Sebbagh
forgatókönyvíró: Dorothée Sebbagh, Fanny Chesnel
operatőr: Gilles Porte
szereplő(k): Géraldine Nakache (Ariane), Kim Rossi Stuart (Nino), Pascal Demolon (Christen), Sophie Cattani (Barbara), Catherine Jacob (Daphné)
forgalmazó: Fantasy Film Kft.
információhordozó: DVD

.
Ariane és Nino házassága egy másodperc alatt zátonyra fut, amikor a nő bejelenti, hogy válni akar, mert beleszeretett egy ismert karmesterbe, aki megkérte a kezét és az esküvő után Amerikába költöznek. Ám Olaszországban egy válás három évig is eltart, ezért a nő azt javasolja férjének, hogy utazzanak el Franciaországba, ahol nyolc nap alatt letudhatják a procedúrát. A hírből alig ocsúdó Nino egy feltétellel megy bele a válásba: ha Párizsban a papírmunka közben bepótolják nászútjukat, amit éppen a szerelem városába terveztek, de sosem jutott rá idejük. Párizs romantikus díszletében pedig Ninonak egy további titkos szándéka is van.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top