Helytörténeti évfordulók: 125 évvel ezelőtt hunyt el Halper János

125 évvel ezelőtt hunyt el
Halper János
orgonaépítő mester

A Halper (Holper, Halbert) család gyermeke 1817. február 17-én született a Vas vármegyei Lődösön (ma: Litzelsdorf). Apja Halper Márton asztalosmester volt. Régen az orgonaépítés elsajátítása az asztalosmesterséggel kezdődött, ezért ezt a tudást apja műhelyében szerezte meg. Utána a szombathelyi Dorner Gáspár Albertnél tanult. 1837-ben meghalt édesapja, de János nem vehette át apja üzemét, mert még a kötelező vándorút előtt állott. A fontosabb dunántúli műhelyekben kibővítette orgonaépítő ismereteit, tapasztalatairól „Vándorló könyv”-ében számolt be, ez fennmaradt és fontos forrásként szolgál útjairól. Tanult Felsőőrött (Oberwart), Keszthelyen Tischler István orgona- és zongorakészítőnél, Veszprémben Wilde (Vilde) József orgonaműhelyében, Pesten, Pozsonyban. Sopronba folytatta vándorútját, ahol a városi hatóság láttomozta vándorkönyvét és több hónapig Seidelmann Károly műhelyében (illusztrációnkon a mester pecsétje látható) dolgozott.
seidelmannA legjelentősebb és Halper későbbi munkájára leginkább hatással lévő mester Klügel József volt Kőszegen, két részletben közel kilenc évet töltött el itt. Klügel 1850. augusztus 12-i elbocsátó írásával Halper befejezte vándoréveit. Szombathelyen telepedett le, megnősült. Feleségül vette Kecskeméty Juliannát, házasságukból három fiú született.
Halpernek jelenleg 12 orgonáját ismerjük (pl.: Kemenessömjén, Kemenesmihályfa, Aszófő), ezek egy része már csak szétszedett állapotában tekinthető meg, de tudunk több orgonajavítási munkáról is. 38 éves önálló működése alatt Halper sok más, ma már nem létező vagy általunk nem ismert orgonát építhetett, de a meglevők alapján végigkövethető egész munkássága. Ez az időszak az orgonaépítészet történetében is jelentős volt, ekkor ment végbe az átmenet a késő barokkból a romantikus ízlés felé. Halper János 1888. március 17-én hunyt el.

Irodalom:
Szigeti Kilián: Halper János (1817–1888) orgonaépítő mester élete és működése

könyv
186355db
cd
4553db
dvd
5479db
diafilm
1471db
kotta
177db
hangoskönyv
1179db
to top