Helytörténeti évfordulók: 140 évvel ezelőtt született Dahner Samu

ds140 évvel ezelőtt született
Dahner Samu
főkertész, a „Virágos Sopron” mozgalom elindítója

Dahner Samu 1874. február 11-én született Sopronban. Apja postai kézbesítő volt, anyja soproni földművescsaládból származott. Már gyermekkorában is a virágok szerelmese volt, ezért iskoláinak elvégzése után a városi kertészetben tanoncként, majd segédként dolgozott. További tapasztalatokat Grazban, egy kereskedelmi kertészetben gyűjtött. Katona éveit a soproni 76. gyalogezrednél töltötte, utána kertészeti szakiskolát végzett. Világhírű kertészetekben szerzett gyakorlatot, Bécsben a Rothschild-kertészetnél, majd a schönbrunni park kertészeténél. Gazdag ismeretekkel tért haza, és 1912-ben ő lett a soproni városi kertészet főkertésze. Negyven éven keresztül látta el ezt a feladatot.
Munkáját dicsérte az Erzsébet-kert, az átalakított Deák tér, a Széchenyi tér, rózsaligetek a Bécsi dombon, a fasorok és virágágyak a város minden részében. A Soproni Városszépítő Egyesület választmányi tagja valóban megszépítette Sopront. Dahner Samu kezdeményezte a „Virágos Sopron” mozgalom elindítását, eredményeképpen muskátli került minden ablakba. Ennek érdekében Dahner Samu és kertészei szerveztek, tanácsaikkal segítettek.
Munkáját bel- és külföldön egyaránt elismerték, ő azonban a soproni ember jellegzetes szerénységével dolgozott. Örömet talált munkájában, városszerte ismerték és szerették. Az Erzsébet-kertet Dahner Samu tette országosan ismertté, növényritkaságokkal, pálmákkal, óriásfenyővel, mesteri módon megtervezett, művészi érzékkel, szinte költői szépséggel összeállított, kora tavasztól késő őszig virágzó és illatozó virágcsoportokkal és festőien megkomponált gyepgirlandokkal. Dahner Samu Sopronban hunyt el 1957. június 27-én. Sopronban nem őrzi emlékét emléktábla, mellszobor sem.

Irodalom:
Aranykönyv 2002. Sopron, 2001. p. 84.
Friedrich Károly: Dahner Samu. Soproni szemle (12. évf.) 3. sz. (1958.) p. 279.
Soproni Napló 1914.04.23. p. 3.
Internet:
http://sopronanno.hu/bejegyzes/dahner-samu

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top