Helytörténeti évfordulók: 230 évvel ezelőtt született Kőszeghi-Mártony Károly

kmk 230 évvel ezelőtt született
Kőszeghi-Mártony Károly
hadmérnök, tudós, feltaláló, katonatiszt

Kőszeghi-Mártony Károly 1783. március 12-én született Sopronban. 1799-ben tett záróvizsgát az Evangélikus Líceumban. A bécsi hadmérnöki iskola elvégzése után rész vett a Földvár és Encsi melletti sáncművek építésében. 1831-ben a franzenfesti vár építését vezette. 1804-től főhadnagy, 1838-tól ezredes. Mérnökként földnyomás kutatásaival tűnt ki. 1829-ben feltalálta a sűrített levegős légzőkészüléket. A könnyűbúvárok, tűzoltók ma is használt eszközeiben ezt az elvet alkalmazzák. Nevéhez fűződik a tábori főzőkészülék, a “gulyáságyú” feltalálása. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta 1848-ban, még ebben az évben megbetegedett, Brünnben halt meg 1848. július 21-én.

kmk2Kőszeghi Mártony Károly „életmentő készülete”

Kőszeghi Mártony Károly leghíresebb találmánya, a lélegeztető készülék a várostromoknál életveszélyes munkát végző aknászok védelmére készült. Akkoriban az ostromló seregek a várfalak alá épített, majd felrobbantott aknákkal próbálták az erődítményeket lerombolni és a várakat birtokba venni. A robbantás után az aknászoknak azonnal be kellett hatolniuk a lőporgázokkal elárasztott folyosókba az eredmény ellenőrzésére. A mérges gázoktól minden alkalommal többen meghaltak. Kőszeghi-Mártony olyan készüléket szerkesztett, amellyel az aknászok függetleníteni tudták magukat a környezeti légtértől, legalábbis egy rövid időre, feladatuk elvégzése alatt. A készülék lényege a katona hátára erősített, mintegy 6 literes vaspalack volt, amely nyomás alatt tárolta a körülbelül 25-30 percre elegendő tiszta levegőt. A sűrített levegő hajlékony csővezetéken át a katona fejére erősített, a külső levegőtől elzárt kecskebőr sisakba tódult és eközben kis sípon keresztül éles hangot adott. Ha a légzéshez szükséges elegendő levegő áramlott a sisakba, a hang tiszta és éles volt. Ha azonban kevés volt a levegő, gyengévé és szaggatottá vált – mintegy jeladásként a menekülésre vagy mentésre. A készüléket a katonaságon kívül a bécsi tűzoltóság is használta; a „sorozatgyártást” Kraft bécsi mechanikus végezte – aki a feltaláló halála után saját neve alatt forgalmazta az életmentő eszközt.

Irodalom:
Hadnagy Imre József: Bemutatkozik a Tűzoltó Múzeum (Védelem Online – PDF)
Hadnagy Imre József: A légzőkészülék – azaz Kőszeghi Mártony Károly “Életmentő készülete” – a XIX. század elejének nagy magyar találmánya (Védelem Online – PDF)
Jeles Napok (OSZK)
Magyar Életrajzi Lexikon 1000-1990 (MEK)
Magyar mérnökök (Műszaki portál)
Nagy Ferenc: Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig (BETTER – METESZ – OMIKK)

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top