Helytörténeti évfordulók: 40 évvel ezelőtt hunyt el Hirschler Rezső

kep_h40 évvel ezelőtt született
Hirschler Rezső
üvegesmester

Sopronban született 1910. április 23-án., elsőszülött fiúként. Édesapja Locsmándról települt Sopronba 12 gyermekkel és szintén üvegesmesterként tevékenykedett. Az ifjabb Hirschler már kiskorától kezdve szerzett édesapja mellett munkálkodni, így a szakmát is apja soproni műhelyében tanulta ki. Az ipari iskola elvégzése után 1935-ben szerzett mesterlevelet, majd önállóan dolgozott tovább. 1935-ben házasságot kötött Kerschbaummayer Erzsébettel, aki lelkes munkatársa is volt. Kitanulta az üveges-szakmát és férjével együtt dolgozott.

A második világháborúban, 1942 május 19-én a hadszintérre vezérelték, majd a háború után szerencsésen hazatért. Innentől kezdve szülővárosa újjáépítésén dolgozott. Családjával együtt rajt volt a kitelepítési listán, de mesterségbeli kiválóságának köszönhetően itthon maradhatott, kivette részét a szétbombázott város újjáépítésében, a városkörnyék ablakainak beüvegezésében. Elnöki tisztséget ajánlottak fel neki, de visszautasította, nem adta fel műhelyét, mesterségét. Keze munkája és szakmai hozzáértése számos soproni nevezetességen megjelenik. Különösen a templomok és műemlékek ablakainak ólomüvegezése, így a Káptalanterem, az Orsolyiták és a Domonkosok temploma, a Storno-ház, az Evangélikus templom, és a süttöri Istenháza felújítása fűződik a nevéhez. Sikeres volt még az üvegcsiszolás művészetében, foglalkozott homokfúvással, mintás üvegek készítésével is. Neves művészek keresték stílusos képkereteit, hozzá fordultak, ha festményeiknek méltó keretet szerettek volna adni.

Hirschler Rezső 1976. szeptember 5-én hunyt el Sopronban. Házzasságából két gyermek született, Erzsébet (1937) a későbbi Piacsek Istvánné, a Benedek Elek Óvóképző Főiskola Főigazgatói Osztályának vezetője és Rezső (1939), a neves tükörkészítő mester, a rendszerváltás után Sopron első polgármestere. Ő tovább folytatta a családi ipart, két új üzemet épített az Ágfalvi úton. Az ő fia László is továbbvitte a mesterséget, a Pozsonyi úti és Ipar körúti korszerű üzemében szélvédő üvegek gyártásával foglalkozik nemzetközi szinten. A család munkájának elismeréséül szolgál, hogy a Széchenyi Terv pályázatai során apa és fia is vissza nem térítendő támogatást kaptak vállalkozásaikhoz.

Irodalom:
Sarkadi Sándor (szerk.): Aranykönyv 2002. Sopron: Quint, 2001. 218. p.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top