Helytörténeti évfordulók: 85 évvel ezelőtt hunyt el Hatvan Ferenc

hf85 évvel ezelőtt hunyt el
Hatvan Ferenc
pedagógus, természetjáró, a Dunántúli Turista Egyesület alapító elnöke

Hatvan Ferenc Pinkafőn született 1860. január 23-án. Tanulmányait Felsőlövőn, Bécsben és Budapesten végezte. Budapesten szerezte polgári iskolai tanítói oklevelét. Kismartonban és Kapuváron tanított, majd 1887-ben a soproni állami kereskedelmi akadémiára került, amely a mai Fáy András Szakközépiskola elődje volt. Itt tanított, egy évig igazgatóként dolgozott, 1918-ban kérte nyugdíjazását. „Fő törekvése volt az ifjúsággal a szabad természetet megkedveltetni” – írták róla a kortársak.
Hatvan Ferenc kezdeményezésére alakult meg a Dunántúli Turista Egyesület (DTE) 1903-ban, amelynek haláláig elnöke, ill. díszelnöke volt. Kapcsolatot teremtett az osztrák turista egyesületekkel. A Magyar Turista Szövetség társelnökeként tevékenykedett 1914-1928 között. Hatvan Ferenc lelkes szervező és oktató volt, számos túrát vezetett az Alpokba is. Sokat tett a„magyar Alpok”, a Sopron környéki hegyek fejlesztéséért. A DTE taglétszáma 500 körül volt, járták az erdőt, síztek, ródliztak, festették az útjelzéseket, a komoly hegymászó túrák mellett könnyebb kirándulásokat szerveztek. 1907-ben a Nyíresen építettek kilátót (Muck), 1909-ben fürdőházat létesítettek a Fertőn, 1920-ban pedig a Városszépítő Egyesülettel elkezdték a Tómalomfürdő kiépítését. A DTE 1924-ben létrehozott egy 1500 méteres szánkópályát, majd 1927-ben felépítették a mai Lövér Szálló helyén álló Erdei Fenyves Penziót és turistaházat, amelyet később Hatvan Ferencről neveztek el.
Az egyesület 25 éves jubileumán Dr. Thirring Gusztáv, a DTE tiszteletbeli elnöke így méltatta az elmúlt éveket: „…Nagy-Magyarországon nem volt más helység, mely turista szempontból tekintve oly kitünő feltárásban s gondos kultiválásban részesült volna, mint a Soproni hegység. A pompás erdei utak sűrű hálózata, az útjelzések kitünő rendszere, a hegyek ormát koronázó kilátótornyok, a jól foglalt források, a Hatvan Ferenc-turistaház s a Hubertus-lak, turista-térképek s útikalauz kiadása: mind oly ténykedések, melyek a Dunántúli Turista-Egyesület életrevalóságának, hozzáértésének s önzetlen hazafias munkásságának becses tanújelei…”
Hatvan Ferenc 1929. január 16-án hunyt el Sopronban. Előbb az evangélikus temetőben temették el, nem sokkal később a katolikusba került át. Az Alsó-Lőverekben, 1977-ben utcát neveztek el Hatvan Ferencről.

Irodalom:

A Dunántúli Turista-Egyesület emlékkönyve 1903-1928.  Sopron, 1928
Hárs József: Akikről utcát neveztek el Sopronban. Sopron, 1992
Internet:
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/h/hatvan.htm
http://harsjozsef.wahavi.hu/utcanevek/hatvan-ferenc-utca
http://sopronanno.hu/kategoria/cimkek/hatvan-ferenc-turistahaz

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top