Hirschler Rezső

Hirschler Rezső üvegesmester, Sopron máig legjelentősebb üveges-dinasztiájának elindítója, Sopronban született 1910. április 23-án. Elsőszülött fiú volt, édesapja Locsmándról települt Sopronba 12 gyermekkel és üvegesmesterként tevékenykedett.

Az ifjabb Hirschler már kiskorától kezdve szerett édesapja mellett munkálkodni, így a szakmát is apja soproni műhelyében tanulta ki. Az ipari iskola elvégzése után 1935-ben szerzett mesterlevelet, majd önállóan dolgozott tovább. 1935-ben házasságot kötött Kerschbaummayer Erzsébettel, aki lelkes munkatársa is volt. Kitanulta az üveges-szakmát és férjével együtt dolgozott. A második világháborúban, 1942. május 19-én a hadszintérre vezérelték, a háború után szerencsésen hazatért. Innentől kezdve szülővárosa újjáépítésén dolgozott. Családjával együtt szerepelt a kitelepítési listán, de mesterségbeli kiválóságának köszönhetően itthon maradhatott. Kivette részét a szétbombázott város újjáépítésében, a városkörnyék ablakainak beüvegezésében. Keze munkája és szakmai hozzáértése számos soproni nevezetességen megjelent. A templomok és műemlékek ablakainak ólomüvegezését végezte, a Káptalanterem, az Orsolyiták és a Domonkosok temploma, a Storno-ház, az Evangélikus templom, és a süttöri Istenháza felújítása fűződik a nevéhez. Sikeres volt még az üvegcsiszolás művészetében, foglalkozott homokfúvással, mintás üvegek készítésével is. Neves művészek keresték, hozzá fordultak, ha festményeiknek méltó keretet szerettek volna adni. Hirschler Rezső 1976. szeptember 5-én hunyt el Sopronban. Házzasságából két gyermek született, Erzsébet (1937) a későbbi Piacsek Istvánné, a Benedek Elek Óvóképző Főiskola Főigazgatói Osztályának vezetője és Rezső (1939), a neves tükörkészítő mester, a rendszerváltás utáni Sopron első polgármestere. A mesterség apáról fiúra szállt, megőrizve a hagyományokat és gazdagítva a tapasztalatokat az üvegiparágon belül. Az 1970-es évektől a visszapillantó tükör gyártása vált fő tevékenységgé, fia, László elődei nyomdokába lépve szélvédő üvegek gyártásával foglalkozik, a cég külföldi piacokra is szállít.

A család munkájának elismeréséül szolgál, hogy a Széchenyi Terv pályázatai során apa és fia is vissza nem térítendő támogatást kaptak vállakozásaikhoz.

Irodalom:
Sarkadi Sándor (szerk.): Aranykönyv 2002. Sopron: Quint Reklámügynökség, 2001. p. 218.

Internet:
Hirschler Üvegipari Vállalkozás weboldala. Hozzáférés módja: http://hirschler-windscreen.com/hu/cegbemutatas/#cegtortenet Letöltés: 2017. 06. 06.

Hirschler Rezső

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top