Horváth Dénes

110 évvel ezelőtt, 1913. május 30-án született Lövőn Horváth Dénes platina-diplomás főgyógyszerész, gyógyszertechnológus, gyógyszerhatástan-toxikológus szakgyógyszerész, megyei vezető szakfelügyelő, a magyar gyógyszerész társadalom és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság kimagasló egyénisége.

Apja, Horváth Kálmán is gyógyszerész volt, nála, a lövői Segítő Mária gyógyszertárban volt gyakornok. A Pázmány Péter Tudományegyetemen 1935-ben gyógyszerészi, 1937-ben gyógyszerész doktori oklevelet szerzett. Katonai szolgálatát a budapesti Alkotás utcai kórházban és a Honvéd Közegészségügyi Intézetében töltötte. Gyógyszerügyi előadóként vett részt a II. világháborúban az orosz fronton. A lövői gyógyszertár tulajdonosa volt az államosításig.

„Édesapám is patikus volt, Lövőn volt a gyógyszertára, s bár engem inkább lelkésznek szánt, én is ezt a pályát választottam. Azt gondoltam, abban a kis falusi üzletben fogom leélni az életemet, de tévedtem. 1950-ben államosították a patikát, elvették a házunkat, engem pedig elhelyeztek”-így emlékezett.

Ekkor a soproni Fehér Angyal (Fő tér) gyógyszertár vezetője lett. 1952-től megyei szakfelügyelő, 1955-től megyei vezető szakfelügyelő, majd 1957-től a Szent Erzsébet gyógyszertár vezetője, 1958-tól gyógyszerismertető gyógyszerész lett. lett. Hosszú évtizedeken keresztül volt a vezetője az Erzsébet utcai, majd a Szebellédy gyógyszertárnak, ahonnan nyugalomba vonult. A Segítő Mária Gyógyszertárban (Béke utca) még ezután is dolgozott.

A legidősebb fia, Dénes erdészmérnök, Lukács villamosmérnök, Margit gyógyszerész és a saját patikáját vezeti. Kornél Kossuth-díjas zenész.

Dr. Horváth Dénes mindig szívesen foglalkozott a fiatalok oktatásával. A gyógyszertári asszisztensképzés elindításában tevékenyen részt vett, itt tanított is. Több mint tízezer hallgató fordult meg a gyógyszertári asszisztens-, majd később a szakasszisztens-képző iskolában. Jelentős érdemei voltak Dr. Nikolics Károllyal és Jéhn Antallal a Soproni Patikamúzeum 1968. évi megnyitásában. Az Magyar Gyógyszertudományi Társaság alelnöke és a Győr-Sopron megyei Szervezet elnöke volt. A soproni és a megyei gyógyszerész-továbbképzések állandó előadója és a Rozsnyay Emlékversenyek egyik szervezője volt. Nevéhez fűződött a FoNo-ban hivatalos Suspensio bismogeli készítmény bevezetése.

„Hetvenöt évet és két hónapot dolgoztam gyógyszerészként, mindig a betegek rendelkezésére álltam… Dolgoztam Sopronban, Győrben, végigjártam a ranglétrát, voltam vezető szakfelügyelő, s megérhettem még azt is, hogy a lányom révén, aki szintén gyógyszerész, újra a család saját padkájában álljak be a pult mögé”- mondta egy interjúban. Mindig hangoztatta, hogy hivatása nagy odafigyelést, kitartást, gondosságot és hallatlan precizitást kíván. Kiváló egészségét génjeinek tulajdonította, kerülte a gyógyszereket, noha azt a szervezet olajának nevezte.

Élete utolsó éveiben is állandóan foglalkoztatta a gyógyszerellátás jövője és a magisztrális
gyógyszerkészítés fontossága. Többször hangoztatta dr. Mozsonyi Sándor professzor
véleményét: a doktori cím az önálló tudományos tevékenységre kötelez.
Számos kitüntetéssel ismerték el a munkásságát: platina díszoklevél (2010), Gyógyszerészért
Életmű (2009), Sopron város díszpolgára (2009), a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, a Nikolics Károly-emlékérem, a Király Jenő-, a Sopronért-díj (2003).

Sopronban hunyt el 2010. december 17-én. A soproni evangélikus temetőben van a sírja.

100. születésnapja alkalmából megemlékezést tartottak 2013. május 30-án a megyeháza dísztermében és szülőfalujában, Lövőn.

Irodalom:

Emlékülés a száz éve született Dr. Horváth Dénes tiszteletére In: Gyógyszerészet 2013. (57. évf.) 8. sz. p. 503-504.

Koktél. 2006. 7. sz. p. 16-20.

Magyar gyógyszerészek, magyar sorsok. Bp. 2004. p. 37-76.

Születésnapi jókívánság dr. Horváth Dénesnek, emlékérem Kornél fiának: A gyermekeire a legbüszkébb In: Kisalföld, 2008. (63. évf.) 120. sz. p. 8.

Internet:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1th_D%C3%A9nes

https://www.gyogyszeresztortenet.hu/wp-content/uploads/2013/10/Horv%C3%A1th-D%C3%A9nes-Dr..pdf

Sopron város májusi közgyűlése Sopronért-díjak adományozásáról döntött http://cyberpress.sopron.hu/article_plain.php?id=7311

A kép forrása:

https://www.sopronitema.hu/hirek/varosi-hirek/tisztelges-a-neves-gyogyszeresz-elott

Horváth Dénes

 

 

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top