Janikovszky Éva születésének 95. évfordulója

Ma ünnepeljük Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író születésének 95. évfordulóját.

Művei nemcsak a magyar gyerekeket és valljuk be felnőtteket varázsolták el, hanem a világ számos országában sokakat, hiszen műveit 35 nyelvre fordították le. Könyvtárunkban is népszerűek Janikovszky Éva könyvei, a mai napig sokan kölcsönzik.

Szerencsések vagyunk, hiszen az írónő halálának 10. évfordulójára kiadója a Móra Kiadó által összeállított vándorkiállítás nálunk is vendégeskedett. A több száz látogató kedvence egyértelműen a képen látható írógép volt, melyet az írónő a legkedvesebb tárgyának választott. Mercedes végigkísérte életét, rajta születtek meg hallhatatlan művei, melyek oly sok kellemes percet szereztek mindannyiunknak. Így írt róla:

„Mercedes, aki barátom, munkatársam, bizalmasom, minden sikerem és kudarcom részese, egész felnőtt életem tanúja. Mercedes a szépséges türingiai erdő kellős közepén, Zella-Mehlinsben látta meg a napvilágot – ha igaz – ezelőtt hetvenvalahány évvel.
Származása, születési helye kissé megkopott aranybetűkkel a hátán díszeleg, életkora azonban nem dokumentálható pontosan. Anyám úgy emlékezett, hogy 1930-ban kapta, amikor gépelni tanult. Mercedes korának egyik technikai csodája lehetett. Az ormótlan, nehéz, emeletes írógépek korszakában kecses alakjával, elegáns fekete bőrtokjával a jövőt vetítette csodálói elé. A hordozható táskaírógépek beköszöntét. Huszonkét éves voltam, amikor anyám nekem adta. – Meg fogod szeretni – mondta anyám -, jó, könnyű gép. Írj rajta sokat!

…ha valami fontos történt velem, ha valami bántott, ha öröm ért, leültem és Mercedesnek újságoltam el. Vele kezdtem el írni. Együtt írtuk első újságcikkeimet, első könyvem kéziratát. Egyedül Mercedes tudta, hányszor téptem ki belőle a papírt – nem, ez nem jó, ezt sosem tudom megírni! -, hányszor bámultam négy billentyűsorát, aztán újra elkezdtem kopogni rajta. Segített. “

In: A XX. század ujjlenyomata p. 97-98. – Budapest: Városháza, 2001

Valóban végigkísérte életét, hiszen a Farkasréti temetőben található síremlékén is ő látható, mely Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.

Janikovszky Éva 1984-ben könyvtárunk vendége volt, erről tanúskodik az alábbi dokumentum, melyet egy kedves olvasónktól kaptunk.

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top