Médiatár

Alatriste kapitány [DVD-video] = Alatriste
2006-ban készült  francia-spanyol-amerikai film, 147 perc
Forgalmazza: Mokép-Pannónia Kft.

A történet a 17.században, a fél világot uraló, de belülről már hanyatló spanyol birodalomban játszódik. Ebben az urak számára fényűző, a nép számára nyomorúságos világban vívja küzdelmeit Diego Alatriste (Viggo Mortensen). Az egyszerű katonából lett zsoldos kapitány, háborús hőr, egy férfi, akinek személyes sorsa – szerelme a kor legnépszerűbb színésznője, Maria de Castro (Ariadne Gil) iránt – elválaszthatatlanul összefonódik nemzetének küzdelmeivel. Agustín Diaz Yanes sodró erejű, párbajokkal és csatákkal, női és udvari intrikákkal teli történelmi tablójában a kortárs spanyol film nemzetközileg elismert sztárjai alakítják a főbb szerepeket:
Szereplők: Viggo Mortensen (Diego Alatriste y Tenorio) ; Elena Anaya (Angélica de Alquézar) ; Eduard Fernández (Sebastián Copons) ; Javier Cámara (Duque de Olivares) ; Eduardo Noriega (Conde de Guadalmedina) ; Ariadna Gil (María de Castro) ; Pilar Bardem (Monja) ; Carlos Bardem (Alguacil). A filmet Agustín Díaz Yanes rendezte.
.

Bab’ Aziz – A sivatag hercege [DVD-video] = Bab’ Aziz
2005-ben készült svájci-magyar-francia – német – iráni – tunéziai – angol filmdráma,  96 perc
Forgalmazza: Mokép-Pannónia Kft.

A Bab’Aziz című, széleskörű nemzetközi összefogásban készült film – külön öröm, hogy ebben a Muhi András-féle Inforg Stúdió révén mi, magyarok is jelen vagyunk – a szufizmus lényegének talán első kristálytiszta mozgóképes megfogalmazása. A szufizmus az iszlám egy olyan misztikus irányzata, amely Isten, vagyis Allah imádatát, az ő prófétájának, Mohamednek dicséretét valamiféle extázis elérésével hiszik legjobban megoldani, s amely extázis eléréséhez a legjobb mód a zene és a tánc. Az irányzat hirdetői és képviselői a dervisek, akik folytonos vándorlásuk során a mohamedán világ minden sarkába eljutottak, hagyományosan gyalogszerrel, szegényen, de a bizonyosság boldog tudatával. E békét és örömet hirdető, táncoló, éneklő, zenélő vallási közösség nagy hatással van a mai napig az iszlám intellektualista köreire, és nem véletlenül hathat a mai modern nyugati filozófiára és a nyugati világ fiatalságának elektronikus zenei party-kultúrájára egyaránt.
A film cselekménye a dervisek létének lényege, a vándorlás. Egy öreg vak dervis, Baba Aziz, Ishtar, a bájos és kíváncsi unokája vezetésével kóborol a sivatagban, hogy elérjenek a dervisek hagyományos, harmincévente megrendezésre kerülő nagy találkozójára. Az út közben Bab’Aziz unokájának mesél egy titokzatos hercegről, aki a sivatagban élt, de később dervis lett, és találkoznak különböző emberekkel, akik sorsukról mesélnek. E történetek lazán kapcsolódnak egymáshoz, egyik kiegészíti a másikat, a másik része a harmadiknak, de mindnek lényege az, hogy elmesélőik a végén eljutnak céljukhoz. A film mottója, amit a filmben Bab’Aziz is elmond: “Ahány ember él a Földön, annyi út létezik Istenhez”. Járhatsz bármilyen úton, ha a szíved tiszta, és van hited, nem érhet baj, célodat eléred. Ez nem más, mint a szufizmus lényege. Közhely, hogy a sivatagban nem lehet rossz képet készíteni, e film képei mégse közhelyesek, de megkapóak, lágyak és fenségesek. Nincsenek hivalkodó, méregdrága díszletek, csak a végtelen dűnék, néhány színes sátor és néhány félig betemetett ősi rom, amelyek azt a végtelen hatalmat sugallják, amely rajtunk, és az általunk teremtett anyagi, anyagelvű világon kívül és felül álló, megkerülhetetlen és egyetemes.
Főszerepben: Parviz Shaminkhou (Bab’Aziz), Maryam Hamid (Ishtar). A filmet Nacer Khemir rendezte.
.

Befejezetlen élet [DVD-video] = An Unfinished Life
2005-ben készült amerikai-német filmdráma, 108 perc
Forgalmazza: Mokép-Pannónia Kft.

Egy sérült család két generációját hozza össze ez az érzelmi dráma. Einar Gilkyson a hajdan sikeres farmer birtokának java részét elvesztette súlyos alkohol problémái miatt. Einar jelenleg a megmaradt birtokaival foglalkozik, barátja Mitch az egykori tehenész segítségével, aki mind a mai napig nem tudott felépülni egy korábbi medvetámadás okozta sérüléseiből. Einar fia, Griffin autóbalesetben vesztette életét, amiért apja soha nem tudott megbocsátani fia feleségének, Jean-nek aki az autót vezette, és unokájával sem találkozott mindaddig, amíg édesanyjával tizenegy év múltán meg nem jelennek Einar ajtajában. Érkezésük oka: Jean-nek viszonya volt egy erőszakos férfival, Gary-vel, aki elől Einar farmján keres oltalmat maga és lánya számára. Jean apósa vonakodva befogadja unokáját és édesanyját, amíg Jean megpróbál munkát keresni, hogy újrakezdhesse életét. De a baj duplán utoléri őket, mert Gary Jean nyomára bukkan és azt akarja, hogy a nő fizessen meg azért, amiért elhagyta őt, miközben a medve, aki korábban megtámadta Mitch-et, új préda után kutatva újra megjelenik a hegyekből…
Szereplők: Robert Redford (Einar Gilkyson) ; Jennifer Lopez (Jean Gilkyson) ; Morgan Freeman (Mitch Bradley) ; Josh Lucas (Crane Curtis Sheriff) ; Damian Lewis (Gary Watson) ; Camryn Manheim (Nina) ;  Becca Gardner (Griff Gilkyson) ; Lynda Boyd (Kitty) ; R. Nelson Brown (Kent). A filmet Lasse Hallström rendezte.
.

Belső kör [DVD-video] (Le premier cercle)
2009-ben készült francia-olasz krimi, filmdráma, 95 perc
Forgalmazza: Mokép-Pannónia Kft.

A film a napsütötte, luxusautókkal teli francia Riviérán játszódik, és bővelkedik üldözési jelenetekben. Milo Malakian számára egyedül a klánja fontos: a családja, a gyökerei…A nagycsalád számára szent. Senki nem szegheti meg a törvényeit. Ez egy biztonságot nyújtó közösség, mivel mindenki tisztában van a szabályokkal. Itt mindenki megbízhat az övéiben. Így a minimálisra csökkenthető a kockázat. Ilyen körülmények között komolyan lehet dolgozni. Akciókat szervezni. Főként egy bizonyosat. Egy igazán nagy dobást. Talán az utolsót. Ez után a buli után Milo úgy tervezi, kiszáll, a klán nőtagjainak sorsát pedig egyenes ági örökösére, egyetlen életben maradt fiára, Antonra hagyja. Anton azonban másfajta életre vágyik. Titkos kapcsolata Elodie-val ráébreszti, apja milyen erőszakos világban él, és hogy nincs belőle kiút. Márpedig neki kiutat kell találnia. Elkerülhetetlenül kenyértörésre kerül a sor. Egy törvényszerűen keserű és véres harc veszi kezdetét egy sértett apa és egy, az atyai örökség súlyát hordozni nyíltan nem kívánó fiú között.
Szereplők: Jean Reno (Milo Malakian) ; Gaspard Ulliel (Anton Malakian) ; Vahina Giocante (Elodie), Sami Bouajila (Saunier), Isaac Sharry (Rudy), Alberto Gimignani (Emilio), Eric Challier (Missak), Julian Negulesco (Daniel), Franco Trevisi (Frank), Albert Goldberg (Bedik), Gisèle Casadesus (Mme Malakian). A filmet Laurent Tuel rendezte.

Bibliotheque Pascal [DVD-video]
2010-ben készült angol-magyar-német filmdráma, 105 perc
Forgalmazza: Mokép-Pannónia Kft.

Mona Paparu magyar nemzetiségű román állampolgár. A Fekete-tenger partján megismerkedik egy szökött fegyenccel, aki túszként fogva tartja. Viorel műveletlen, ostoba fickó, de gazdag képzelete és egyszerű érzelmei hatással vannak a lányra. Az éjszakát együtt töltik, de a rendőrség másnap kioltja a menekülni próbáló Viorel életét. Mona és Viorel kapcsolatának gyümölcse egy leánygyermek, akit Mona Vioricának keresztel. Mona egyedül neveli hároméves kislányát, és vásári bábelőadásokkal tartja el magát. Az egyik előadáson találkozik édesapjával, Gigi Paparuval, akit évek óta nem látott. Paparu megkéri Monát, hogy kísérje el őt Németországba, ahová egy műtétre kell utaznia. Mona rááll, Vioricát pedig távoli rokonára, Rodica jósnőre bízza.Amikor megérkeznek egy németországi állomásra, kiderül, hogy Paparu valójában prostituáltakkal kereskedik, és hogy lerója tartozását két veszélyes emberkereskedőnek, otthagyja nekik Monát, aki végül Angliába kerül egy bizonyos Pascalhoz, a Bibliotheque Pascal nevű irodalmi kávéháznak álcázott bordélyház tulajdonosához. Eközben a gyámhatóság elveszi a nagynénitől a kislányt. Amikor Mona végül visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film Mona Paparu beszámolója: utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának története.
Szereplők: Török-Illyés Orsolya (Mona) ; Andi Vasluianu (Viorel), Shamgar Amram (Pascal), Razvan Vasilescu (Gigi Paparu), Oana Pellea (Rodica), Antal Ildikó (Melinda), Pálffy Tibor (Szaxofonos), Garry Cooper (Professzor), Hajdu Lujza (Viorica). A filmet Hajdú Szabolcs rendezte.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top