Médiatár

Szép nyári nap :
Neoton musical az Operettben [CD-audio]
Kiadás: Magneoton, 2009
.
Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat este táncol, Tini-dal, Holnap hajnalig, Vándorének. Ugye mindenkinek ismerősek ezek a slágerek? A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek sikerzenekara, a Neoton dalairól van szó.
A Neoton dalai máig slágerek, nem csoda hát, hogy felmerült, dalaik egy zenés teátrumban keljenek új életre.Az együttes tagjainak is azonnal megtetszett az ötlet, hogy készüljön musical Pásztor László-Jakab György-Hatvani Emese slágereiből. A történetet Böhm György és Korcsmáros György írta, Somogyi Szilárd rendezte. A musical főszerepeiben Csepregi Éva, Szulák Andrea, Vágó Zsuzsi, Szabó Dávid, Peller Anna, Kerényi Miklós Máté, Vágó Bernadett, Csonka András, Náray Erika, Szerényi László, Faragó András és Csengeri Ottília látható és hallható.
Tracklista:
Tart.: 1. Vándorének ; 2. 220 felett ; 3. Megőrülök a szerelemért ; 4. Szerelmes-dal ; 5. Santa Maria ; 6. Szédült napraforgó ; 7. Megváltást várok ; 8. Pago pago ; 9. Tini-dal ; 10. Kell, hogy várj ; 11. Ha szombat este táncol ; 12. Monte Carlo ; 14. Emlékül… ; Medley (Hétvégi motorozás, Mamma mia, Nem szállunk ki a hajóból) ; 15. Holnap hajnalig (finálé)
.

Agnes
A lélek aljából  : Radnóti száz plusz egy [2CD-audio]
Kiadás: Universal Music, 2011
.
A dalszerzõ-énekes Ágnes több évig tartó munkájának eredményeként egy páratlanul különleges és gazdag zenei világot tár hallgatói elé dupla albumán keresztül, melyek “A Lélek Aljából” (Radnóti száz plusz egy) és a “Rejtettelek” címeket viselik. 17 vadonatúj dalt és tételeket tartalmaz a két “hangulat-hordozó” CD, valamint egy 24 oldalas gyönyörû lemezborítót és szövegkönyvet, melyben még egy Ágnes-festmény is helyet kapott. Nem hiába vártunk éveket a lemezre: az eredményt egy lenyűgöző és magával ragadó kompozíció, amelynek minden darabját tökéletesre csiszolta Ágnes. A lélek aljából című duplaalbumot, a József Attila Társaság és az Emberi Méltóság Tanácsa is ajánl.
Tacklista:
CD 1:A Lélek aljából 1. Sem emlék, sem varázslat ; 2. Tétova óda ; 3. Éjszaka ; 4. Áhitat ; 5. Talán ; 6. Himnusz a békéről ;7. Őrizz és védj ; 8. Töredék ; 9. A félelmetes angyal ; 10. Előhang egy “monodrámához” ; CD 2: Rejtettelek: 1. Két karodban ; 2. Rejtettelek ; 3. Virágének ; 4. Álomi táj ; 5. Egyszer csak ; 6. A bujdosó ; 7. Levél
.
Adele
Adéle 21
[CD-audio]
Kiadás: XL Recordings, 2011
.
Adele abba az iskolába járt (a croydoni BRIT Schoolba), ahova többek között Katie Melua, Amy Winehouse, Kate Nash vagy a Kooks és a Noisettes tagjai – így viszonylag hamar felfedezték őt, első lépésként egy ihletett, szívtájékon ható Bob Dylan-feldolgozással tűnt fel (Make You Feel My Love), aztán 2008 januárjában jelent meg első lemeze 19 címmel. Zenéjében meghatározó a soul, az R&B, a gospel hagyomány, nyilván hatottak rá a Motown kiadóhoz tartozó zenekarok is, de azért Adele tehetségesebb és karakteresebb előadó annál, mintsem hogy elkönyveljük egy újabb Winehouse-utánzatként.
Az új lemeze kapcsán Adele nyíltan vállalta, hogy ezúttal inkább a pop és a country lesz a fő zenei csapásirány, és nem annyira az első lemezen még meghatározóbb soul és a gospel. Ezt a vállalást nagy részben sikerült megvalósítani, vannak erősebb és karakteresebb dalok és van néhány emlékezetes szám is, azonban a 21 sokkal inkább a főhősnő kiemelkedő hangjáról és énektudásáról szól. Adele albuma egy könnyen fogyasztható, rutinos, azonnal oldódó poplemez.
Tracklista:
1.Rolling in the deep ; 2. Rumour has it ; 3. Turning tables ; 4. Don’t you remember ; 5. Set fire to the rain ; 6. He wont go ; 7. Take it all ; 8. I’ll be waiting ; 9. One and only ; 10. Lovesong ; 11. Someone like you ; Bonus: 12. If it hadnt been for love ; 13. Hidng my heart
.
Csík zenekar
Lélekképek [CD-audio]
Kiadás: Fonó Records, 2011
.
A Csík Zenekar lassan negyedszázados történetre tekinthet vissza. A hagyományos népzenét játszó együttesként indult kecskeméti gyökerű formáció 1993 óta jelentet meg nagylemezeket, ám egy népzenei berkekben bátornak számító lépéssel jelezte, hogy a tradíció örökítése nem kizárólagosan a megszokott, hagyományosan népi dallamok újrajátszásával érhető csak el, sőt. Ez a karrierfordító pillanat azonban nem a Csík Zenekart teljesen új dimenziókba repítő Most múlik pontosan című Quimby-átdolgozással következett be, és még csak nem is az első Kispál és a Borz-átiratokat tartalmazó 2005-ös Senki nem ért semmit album kiadásakor, hanem A kor falára című 2001-es lemezen, melyen Csík Jánosék megmutatták, hogy akár a magyarpalatkai zenének és a New Orleans-i swingnek is lehetnek közös gyökerei. A Csík manapság megkérdőjelezhetetlenül a legnépszerűbb hazai népzenekar – lemezen, élőben egyaránt megbízható.
A friss és tetszetős csomagolású Lélekképek is a megszokottat hozza a zenekartól, annyiban is, hogy ezúttal sem maradnak el a Kispál- és Quimby-átdolgozások, sőt Lovasi András mellett ezúttal már Kiss Tibor is beszáll énekelni egy-egy saját dalába. Ezek az átértelmezések (Földtörténet, Tébolyda) néha már-már rutinszerűek, de aztán a Szívrablás újra meglepetést okoz (bár elsőre nem könnyű elvonatkoztatni az erős eredetitől), főleg azzal, hogy magyarpalatkaira vált a zenekar és további szöveget ad a szerzeményhez. Borzongató darab ezúttal is jutott a feldolgozások sorába: A széki hobó elképesztően gyúrja egybe Szék és a Hobo Blues Band zenéjét, a Minek nékem a nagy kőház? kezdetű széki lassú és a Földes László és Póka Egon által írt Közép-európai hobo blues II keresztezése a legjobb Csík-pillanatok közé tartozik. A népszerű mérai téma (a lemeznyitó Juhmérés Mérában) pedig továbbra is bizonyítja, hogy tradícióban is verhetetlen a zenekar.
Tracklista:
1. Juhmérés Mérában ; 2. “Ne bánkódjék senki köztünk…” ; 3. Adagio ; 4. A széki hobo (Minek nékem a nagy kőház ; Középeurópai Hobo blues II.) ; 5. Silladri ; 6. Fehér galamb ; 7. Fekete l’amoure ; 8. Szerelmesnek nehéz lenni ; 9. Földtörténet ; 10. Tébolyda ; 11. Szívrablás ; 12. A nagy utcán ; 13. Suite
.
Janicsák Veca
Veca világa [CD-audio]
Kiadás: Sony Music, 2011
.
Janicsák Veca első önálló albuma. A 17 számot tartalmazó kiadvány minden dala egy-egy Veca számára fontos szó köré épült, 17 szó, 17 érzés, 17 kapocs az élethez „Veca világából”, amelyek végigkísérik azóta, hogy 17 éves korában az énekesi pályára lépett. (Család, szerelem, hit, remény, sors, találkozás, vonzalom, vágy, lebegés, hűség, odaadás, küzdelem, akarat, tehetség, ritmus, múlt, magány)
A lemezről az énekesnő így nyilatkozik: „Ez számomra AZ album, az album, amiről 9 éves korom óta álmodom, az album, ami a gondolataimat, az érzéseimet és mindazt tükrözi, amit én 22 évesen tudhatok a világról…”
Tracklista:
1. Szeretek élni ; 2. Pillangó ; 3. Fekete, szürke és fehér ; 4. Emlékezz rám ; 5. Szenvedély ; 6. Éjszaka, holdfény ; 7. A test törvénye ; 8. Boldog, új világ ; 9. Háború ; 10. Nagyon vad ; 11. Hajnali fény ; 12. Halvány árnyék ; 13. Labirintus ; 14. Maradj kicsit még ; 15. Menny és pokol; 16. Édes otthon ; 17. Kék angyal

.
Palya Bea
Ribizliálom [CD-audio]
Kiadás: Sony Music, 2011
.
Palya Bea válogatása saját dalaiból! Bónuszként megtalálható rajta 5 vadonatúj dal, valamint eddig kiadatlan koncertfelvételek.
„Kiskoromban a kedvenc rejtekhelyem a kert végi két ribizlibokor volt. Rajzolgattam a puha, forró homokba, csipegettem a bokrokról a – néha még savanyú – bogyókat. Előttem körtefa, mögöttem diófa, körülöttem apró gyümölcsök csüngtek fürtökben. Titkos kis szeglet, ott álmodoztam, mi lesz majd, ha nagy leszek. Nagy lettem, s most írtam egy könyvet is, a bokroktól idáig. Arra gondoltam, ha már szavakkal megtettem ezt az utat, akkor hangokkal is bejárnám a belső tájaimat.
Meghallgattam, milyen dalokat csináltam az utóbbi tizenöt évben. A frissen felvett dalok mellett előkerültek régi koncertfelvételek, zenekari albumok, és mind a szólólemezek. Egy-egy hangnál néha úgy izgultam magamért, mint anya a kisgyerekéért. Válogattam néhányat ezekből a zenékből, az alapján, hogy melyik dalnál rezgett legjobban a fülem és a szívem. Mint a ribizlibokrok alatt megálmodott felnőttkor, olyan az én énekléstől rezgő életem. Mesés és gazdag. És talán a kincsek legjavát még csak ezután fedezem fel…” – Palya Bea
Tarcklista:
1. Aki egyszer útnak indul ; 2. Ribizliálom ; 3. Szép szemű szeretőm [duó változat] ; 4. Hoppá ; 5. Lovas dal ; 6. Legény fekszik tengerpartra ; 7. Mazsola ; 8. Gergeles [élő felvétel] ; 9. Az én piros vérem [élő felvétel] ; 10. Rózsa [élő felvétel] ; 11. Lábam alá hosszú utat [élő felvétel] ; 12. Sofia express ; 13. Fák, virágok, fény ; 14. La Lorana ; 15. Stop
.
Parno Graszt
Reggelig mulatok  [CD-audio+ DVD-video]
Kiadás: Pannon Productions, 2011
.
 A Parno Graszt legújabb, sorrendben negyedik stúdiólemeze remekül illeszkedik abba a sorba és kirobbanóan vidám, élettel teli hangulati világba, amelyet az eddigi lemezek is idéztek.
A lemez új számainak nagy része a túláradóan boldog optimizmusról, életörömről, gondtalan mulatásról, táncról szólnak. A zenekarvezető Oláh József saját szerzeményei személyes élményekből fakadnak – az egyik elmeséli például nemrég született kislányának a történetét, vagy egy másik a máriapócsi híres Mária-kegyhelyen tett fogadalmukról mesél. A Parno zenéjének stílusa továbbra is hihetetlenül feszes ritmusokra, a húros hangszerek virtuóz kontrázására, és a vokálok összetéveszthetetlenül egyedi karcosságára épül. A lemezen a zenekar fiatal harmonikása, Oláh Krisztián (Erike) zeneszerzőként is bemutatkozik – a Tu Zsanesz című nótát ő jegyzi. A Reggelig mulatok különlegessége, hogy duplalemezes kiadás: a 18 nótát tartalmazó audio CD mellett DVD-melléklet is található, amely a zenekar 2008-as indiai útja során készített dokumentumfilmet tartalmazza.
Tracklista:
1. Dúl seja = Jaj istenem = Alas my God ; 2. Zsite hara mulatino = Reggelig mulatok = I Revel Till the Break of Dawn ; 3. Estefelé = The Night is Coming ; 4. Loji sas o paradicsom = Piros lett a paradicsom = The Tomatoes Having Turned Red ; 5. Üssed neki! = Hit it ; 6. Jobb dolga van a kutyámnak = My Dog is Treated Better than Me ; 7. Kispaszabon fúj a szél = The Wind is Blowing in Paszab Village ; 8. Felszántottam = I’ll have it Ploughed ; 9. Muro Kiki = Az én Kikim = My Kiki ; 10. Nincsen pénzem, Anyám = I got no Money, Mother ; 11. Sáros a kocsim kereke = There is Mud on the Wheels of my Cart ; 12. Hosszú lesz az éjszaka = This Night is going to be Long ; 13. Hogyha nekem jó kedvem van = If My Spirits are High ; 14. Na muk devla = Ne hagy, Isten = Don’t Let It, God ; 15. Phagero jilo = Megtört szív = Broken Heart ; 16. Tu zsanesz = Te tudod = You Know It ; 17. Nincsen pénzem, se késem = Got No Money, Got No Knife + Bonus Track A Vén Gusztié = Old Guszti’s
.
Rúzsa Magdi
Magdaléna Rúzsa [CD-audio]
Kiadás: Magneoton, 2011
.
Úgy tűnik, Geszti Péter nem csak önmagát tudja kitalálni! Rúzsa Magdi Magdaléna Rúzsa című estjének dalai hiába fülbe valók, szíven ragadnak. Igaz, első hallgatáskor erre a negyedik tételnél döbbentem rá, ekkor hasított belém a fájdalommal teli döbbenet. Másodszorra már magával ragadt a nyitódal, a Ha valakit elfúj a szél című Sáfár József szerzemény, amihez tökéletesen passzol a Vágy, holott e tangó eredetileg egy Cirque du soleil-nóta. A mosolyt hozó, balkáni hangulatú Surda-dalt eredeti szöveggel énekli Magdi, hogy aztán eltörjön a mécses: a Beteg világ a Tears For Fears-féle Mad World olyan könnyfacsaró újraértelmezése, hogy innentől kezdve hiába a lemezborítón kiemelt Gábriel című dal, ez a katarzis. Geszti törékeny-fájdalmas szövegét Rúzsa kisasszony úgy énekli, hogy megszakad a szív. Fájdalmat persze lehet könnyedén is tálalni, ahogy Edith Piaf klasszikusa, a félreérthető című könnyed sanzon, a Je ne veux pas travailler (Nem akarok dolgozni) teszi, ami valójában nem munkakerülő induló, hanem egy dal a csalódásról – a refrén valahogy így szól: Nem akarok dolgozni és ebédelni sem, csak őt feledve füstölni, igen.
Egzotikus lüktetést, vonósokat és fúvóst kapott Cyndi Lauper Time After Time-ja, mely e különleges hangszerelésnek köszönhetően passzol a repertoárba, ahol Edith Piafttól több dal is elfér, így a filmcímet is megihlető La vie en rose (Rózsaszínben a világ), melynek ismertsége vetekszik a lemezt záró Non, je ne regrette riennel (Nem, semmit se bánok). De addig még jön egy kis temperamentumos dél-olasz standard, az eredeti nyelven felcsendülő Una notte a Napoli, azaz Egy éjszaka Nápolyban, a vidámságot nélkülöző magyar katonadal az első világháborúban megsebesült Pápai Molnár Károlytól, a Nem látlak többé. Majd a lemezborító elején is kiemelt Gábriel andalít: a sikerdalt Magdi kolléganőjétől, a horvát Doris Dragoviæ-tól kölcsönözte, aki annak idején szintén indult az Eurovíziós dalfesztiválon. A Búcsú Budapesttől az első magyar musicalből, az Egy szerelem három éjszakájából való, amit a Mekk mester főcímdalát is jegyző Ránki György írt, ám az újabb kis halálról A száj, a szem, a kéz gondoskodik, ami után kifejezetten jól esik az a pár másodperc csend…
Rúzsa Magdi nem csak új arcát, de új oldalát is megmutatja 2011-es nagylemezén, mely az azonos című önálló estjének dalait tartalmazza. E tételekkel pedig érdemes vigyázni, mert harmincon túl nehéz nekik ellenállni, a belőlük áradó hangulat pedig megragadja az embert, és nem engedi!
Tracklista:
1. Ha valakit elfúj a szél ; 2. Vágy ; 3. Adio ; 4. Beteg a világ ; 5. Je ne veux pas travailler ; 6. Time After Time ; 7. La Vie En Rose ; 8. Una Notte A Napoli ; 9. Nem látlak én téged többé ; 10. Gabriel ; 11. Búcsú Budapesttől ; 12. A száj, a szem, a kéz ; 13. Non, Je Ne Regrette Rien
.
Váradi Roma Café
Ez van?!” [CD-audio]
Kiadás: Sony Music, 2009
.
A tehetséges zenészekből álló Váradi Roma Cafe sajátos hangulatú zenét játszik. Első lemezük már rögön siker lett 2002-ben, és azóta is töretlenül mennek előre a saját maguk által kimért úton. Szerencsére igényes zenéjük találkozik a hallgatók ízlésével is.A Váradi Roma Cafe zenéje nagyon érdekesen és mondhatni itthon egyedülállóan ötvözi a roma, a presszó-, a dzsessz- és a latinos zenéket. Énekmódban nem lehetne letagadni a nem tolakodóan cigányos stílust, amelyhez társulnak azok a zenei alapok, amelyekben fajsúlyosan van jelen az a laza, ám mégis igényes presszómuzsika, ami a kávéházakra jellemző. A frissességet, a húzósabb ritmust pedig a dalokba időnként beleszőtt latinos dallamok jelentik.
Az új lemez az érdekes Ez van.!? címet kapta, amely „helyzetközlő állapotot” így elfogadhatunk kijelentésként, kérdésként és felkiáltásként is. A többször fúvósokkal is erősített dalok között találunk tempósabbakat és persze lassúbbakat, amelyek közül nem egy igencsak szívhez szóló. Szerencsére Váradiék nem mennek át érzelgősségbe, bár a dalok témája akár ezt is megengedhetné, hanem nagyon jól megállnak a határán. Előadásukban több feldolgozást is élvezhetünk, mint például a Minden percbent (melyet Marc Anthony énekelt Am I The Only One címmel) vagy a Dicenként elhíresült Hiszem című dalt. Ugyancsak szerepel Seress Rezső több műve is. Nagyon szép a fiúktól, hogy tisztelegnek a kiváló prímás, Járóka Sándor emléke előtt az Ő volt című dalukban, és elő is adnak egy gyönyörű Járóka-szerzeményt, a De rossz helyen keresem a boldogságot címűt. Hiába, no, ezek a zenészek belülről érzik az ilyen fajta muzsikát… Az pedig már szinte ars poeticanák is felfogható a részükről, mikor egy román népdal nyomán azt éneklik, Váradi Robi szövegével: „Ne gondold azt, hogy minden cigány zsivány / Legtöbbjüknek a szívük-lelkük vidám / Én is közülük való vagyok és nem csak egy cigány, de ember vagyok / S ezzel se több, se kevesebb nem, nem vagyok.”  Ne is nézzünk mi mást, mint azt, hogy újra egy kiváló stúdióalbummal, immár az ötödikkel állt elő a Váradi Roma Cafe.
Tracklista:
1. Ez van ; 2. Mindenpercben (Am I The Only One) ; 3. Csak inni, inni ; 4. Vágy ; 5. Igaz szerelem ; 6. Ő volt ; 7. Hiszem (Dicen) ; 8. Minden rendben van ; 9. Ha néha visszaűznek téged ; 10. Te meg én ; 11. Késő lesz már (Jaehoe – Reunion) ; 12. Zöld ablakos kicsi ház / Alma a fa alatt / Csillagok, csillagok (Egyveleg) ; 13. A döntés a kezünkben van ; 14. Szomorú vasárnap ; 15. De rossz helyen kerestem a boldogságot ; 16. Ha az ember úgy érzi / Ne gondold azt, hogy minden cigány zsivány / Fekete a szőlő szeme (Egyveleg)
.
Wolf Kati
Vár a holnap [CD-audio]
Kiadás: Sony Music, 2011
.
Wolf Kati régi álma vált valóra első stúdióalbumának elkészítésével. Az énekesnő számára az elmúlt év nagyon mozgalmasnak bizonyult. Az X-Faktor gyönyörű díváját egy ország bíztatta, amikor kijutott az Eurovíziós Dalfesztiválra, amelynek döntőse lett. A Szerelem, miért múlsz? című dala hihetetlen népszerűségre tett szert, amelynek az Eurovízióra készült változatát What about my dreams? címmel Európa szerte szerette meg a közönség.
Wolf Kati új albumára tizenhat felvétel került. A nyitódal természetesen a Szerelem, miért múlsz?, amelynek kétnyelvű (magyar-angol) verziója, a What About My Dreams? májusban döntős volt és a 22. helyen végzett a düsseldorfi Eurovíziós Dalfesztiválon. Utóbbi is felkerült az albumra, akárcsak Dj Dominique remixe a Szerelem, miért múlsz?-ra. Megtalálható a lemezen Sarah Connor From Sarah With Love című slágerének feldolgozása is.
A zeneszerzők között van Rakonczai Viktor, Rácz Gergő, Szűcs Norbert, Dajka Krisztián, Nemes Csaba, Symbien (vagyis Sztevanovity Krisztián, Sztevanovity Dusán fia), valamint Wolf Kati édesapja, Wolf Péter is írt három dalt. A szövegeket Czutor Zoltán (Belmondo), Geszti Péter, Johnny K. Palmer, Janky Balázs, Miklós Tibor, Mozsik Imre, Szente Vajk, Szűcs Norbert és Sztevanovity Dusán írta.
“Öröm volt elkészíteni ezt a lemezt, hiszen mindegyik dalát nagyon erősnek érzem. Sokszínű albumot készítettünk, büszke vagyok arra, hogy rengeteg tehetséges és elismert alkotóval dolgozhattam együtt. A november 20-i lemezbemutató koncerttel nagy álmom fog teljesülni” – mondta az énekesnő.
Wolf Kati kisgyermekként tűnt fel, amikor 1981-ben a Vuk című nagy sikerű rajzfilm főcímdalát – édesapja, Wolf Péter szerzeményét – énekelte. Diplomáját a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében szerezte szolfézs-karvezető szakon.
Tracklista:
1. Szerelem, miért múlsz? ; 2. Vár a holnap ; 3. Angyal ; 4. Játék ; 5. KÖrforgás ; 6. Az, aki voltam ; 7. Mától minden háshogy lesz ; 8. Kéz ; 9. Remeg a föld is ; 10. Várj még ; 11. Rám talált ; 12. Lángolj ; 13. From Sarah with Love ; 14. What About my Dreams ; 15. Life Goes On : Bonus Track – Szerelm, miért múlsz? Djj Dominique Remix
.

Zorán
Körtánc  : Koló [CD-audio]
Kiadás: Universal Music, 2011
.
 Zorán már sokadszor bizonyítja, hogy tud még eggyel jobbat. Eddig úgy tűnt, hogy a 2006-os Közös szavakból lemez összefoglalója és beteljesítése volt mindannak, amit Zorán dalai hordoznak. Mégis, az új album, a Körtánc • Kóló még az előzőnél is érettebb, erőteljesebb alkotás.
Ami változatlan: Dusán írta a szövegeket, Presser Gábor a lemez nyolc dalának zeneszerzője. Újdonság, hogy egy lendületes nóta Zoráné, és hogy megjelenik a szerzők között Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője, aki egy különleges szépségű darabot írt Zoránnak.
Az album egészén átsugárzik a tökéletességre való törekvés, a hangszeres játéktól a borítón át a hangzásig. Ez a kompromisszumot nem ismerő míves alaposság, az arányérzék, no és persze a tehetség teszi a Zorán-produkciókat kivételesen értékessé. Presser Gábor Zoránnak írt dalai szinte mind-mind telitalálatok; akkor is, ha meditatívak, és akkor is, ha sodró iramúak, fergeteges hangszeres szólókkal tarkítva. Ezenkívül minden lemezre hoz valami meglepetést. Írt már Zoránnak ír jellegű zenét, klezmereset és fádósat, melyek egytől egyig mind ritka gyöngyszemek. Ezen a lemezen két Presser-kólóval folytatódik a sor – mintegy megidézve Zorán szerb gyökereit –, mindkettő igencsak megmozgatja a hallgató kezét-lábát és bensőjét.
Dusán szövegei most is okosak, lírai képekben gazdagok. Igazi költészet ez, ahol a verssorok nemcsak gondolatokat és érzéseket hordoznak, hanem behatolnak a lélek rejtett zugaiba is. Az egyik dalból markáns közéleti hevület süt, a másikban ott a felfokozott életöröm, a harmadikban az életbölcsesség. Úgy érezhetjük, nemcsak hogy egy nyelvet beszélünk Dusánnal, hanem mintha ugyanazt az életet élnénk – csak ő versbe is tudja önteni mindazt, amit a tapasztalataiból átszűrt. És nem kell ahhoz a sorok mögül kikacsintania, hogy meglegyen az együtt rezdülés…
Zorán ezen az albumon úgy énekel, olyan hévvel, mint korábban talán még sohasem. Megjelent a hangjában egy jó adag rockos karcosság, egyfajta kitárulkozós nyíltság – a lemez legtöbb dalában ez hatja át az éneklését. Ezúttal a megszokottnál nagyobb szerepet kap a vokál: a női hangok körbeölelik Zoránét, egyben kontrasztot adnak neki, intim pillanatokkal gazdagítva a korong hangulatát.
Sok szépet el lehet még mondani Zorán új lemezéről, de ennél sokkal fontosabb, hogy a hallgató igazán átadja magát az élménynek. Már az első dal torokszorító lesz, a második magával húzza a körtáncba, és nem is engedi el az utolsó hangokig. Olyan ezt az albumot végighallgatni, mint elszopogatni egy üveg mézes pálinkát. Ami egyszerre édes és fűszeres, lágy és erős, felemel és elbódít, feloldja a hétköznapokban lerakódott salakot, felülről láttat rá az életünkre – legalább arra a negyvenpercnyi időre. Tracklista:
1. Ballada a mamákról ; 2. Még mindig ; 3. Mondtam neked ; 4. Ember a vízben ; 5. Törjön a csend ; 6. Esküvő ; 7. Mikor növünk fel? ; 8. Szabadságdal ; 9. Kóló ; 10. Távolság
.

Bereményi Géza, Dés László
Férfi és Nő : Dalok négy színészre és zenekarra [DVD-video]
Kiadás: Sony Music, 2008
.
Hét Kossuth-díjas művész neve fémjelzi a “Férfi és Nő” koncertsorozatot, amely a Művészetek Palotájában került rögzítésre.
Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János és Udvaros Dorottya énekelnek mindenről, ami megtörténhet férfi és nő között. A felvételenDés László és Bereményi Géza szerzeményei hallhatók, melyeknek egy részét eredetileg a művészek a ’80-as, ’90-es években megjelent albumaikon énekelték. A régi, jól ismert slágereken kívül a Dés-Bereményi szerzőpáros erre az alkalomra vadonatúj dalokat is írt a négy színésznek. A lemezen olyan klasszikusok hangzanak fel, mint a “Vetkőzés”, a “Tíz kicsi bűnjel” vagy épp a “Botladozva”. A művészek három-négy szóló dalon kívül duetteket is énekelnek, valamint felcsendül “A szerelemről” és az “Emlékem vagy” című dal mind a négyük előadásában. Dés László, a dalok szerzője minden számban jelen van: egyrészt csodás szaxofonszólókkal, másrészt, mint zongorista, sőt, néhány dalát saját maga adja elő, így énekesként is köszönthetjük, valamint ő a produkció zenei vezetője. Kiváló zenészek kísérik a dalokat, a zenekar tagjai: Dés László, Erdélyi Péter, Sipeki Zoltán, Boross Attila, Gyenge Lajos, Horváth Kornél, valamint a vokalisták Nádasi Veronika és Péter Barbara.
Tracklista:
1. A szerelemről ; 2. Hóesés ; 3. Temiattad rég ; 4. Szó szó szó ; 5. Homályosan ; 6. Szívszédült hang ; 7. Anyakomplexus vs. apakomplexus ; 8. Vigyázz rám; 9. Botladozva ; 10. Aki úgy tudott bejönni ; 11. Ez a hely ; 12. Tíz kicsi bűnjel ; 13. 35 perc ; 14. Vetkőzés ; 15. Akarsz e? ; 16. Záróra után ; 17. Gyönge hely ; 18. Nagy utazás ; 19. Hosszú menet ; 20. Hiába szép ; 21. Legyen úgy ; 22. Emlékem vagy ; Ráadás: Hallgass kicsit

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top