Médiatár

ajtoAz ajtó
2012-ben készült, magyar-német filmdráma, 94 perc
.
Rendező, forgatókönyvíró: Szabó István
Író: Szabó Magda
Operatőr: Ragályi Elemér
Szereplők: Martina Gedeck (Magda), Helen Mirren (Emerenc), Eperjes Károly (Tibor)
Forgalmazó: Mokép-Pannónia Kft.
Információhordozó: DVD
.
1987-ben a rendszerváltás előestéjén került nyomtatásba először Szabó Madga könyve. Az írónő saját meglepetésére óriási siker lett. Megkapta érte az egyik legrangosabb francia irodalmi díjat, a Femina-díjat is. Az Európa Könyvkiadó először 2008-ban, nem sokkal az írónő halála után adta ki a regényt. Legutóbb pedig Szabó István azonos című filmadaptációja kapcsán vált újra aktuálissá ez a valójában múlhatatlan történet.
A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő, Szeredás Emerenc és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története. Emerenc amolyan mindenesként lép az írónő és férje életébe, de csakhamar nélkülözhetetlen társ válik belőle.
A cselekmény valamikor a hatvanas-hetvenes években játszódik. A hétköznapokat hetek és hónapok, a hónapokat pedig évek követik. Magda életének virágzó szakasza ez, hiszen a Rákosi-koszakban hallgatásba kényszerített írónőt végre siker és elismerés veszi körül. Azonban a hírnévvel járó elfoglaltságok és az írás mellett nem jut idő az otthon rendben tartására. Emerencet bérelik fel, hogy lássa el a ház körüli munkát, de az események már az elején furcsa fordulatot vesznek. Az idősödő, ám korántsem gyenge asszonyt nem lehet csak úgy alkalmazni. Ő dönti el, hogy vállalja-e a megbízást, ez a döntés pedig nem a feladat jellegén múlik, hiszen Emerencnek semmi nem jelenthet akadályt, sokkal inkább a megbízók személye dönt. Valójában nem a pénzért dolgozik, ez az élete. Az életébe viszont nem mindenkit enged be az ember, így szolgálatait nem elég kifizetni, ki is kell érdemelni.
Magda és Emerenc egészen eltérő karakterek. Jellemük különbőző múltból, két egymással látszólag össze nem férő sorsból sarjadt. Viharos kapcsolatukat alig szűnő vitáik színesítik, ami makacs és öntörvényű személyiségükből fakad. A történet előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Emerenc a domináns fél, noha a csaták számára sosem csupán hatalmi harcról szólnak. Emerenc szeretete jó és rossz felett álló, már-már isteni. Ugyanolyan őszinteséggel méri az erős, bíráló szavakat, mint a maníroktól mentes, puritán dicséreteket. A kérges, kemény felszín alatt fedhetetlen, önfeláldozó egyéniség lakozik.
Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó.
.
.
Ao - Az utolsó ősemberAO, az utolsó ősember = Ao, le dernier Néandertal
2010-ben készült francia történelmi film, 85 perc
.
Rendező: Jacques Malaterre
Operatőr: Sabine Lancelin
Zene: Armand Amar
Szereplők: Ilian Ivanov (Ao), Vesela Kazakova (Unak), Aruna Shields (Aki)
Forgalmazó: Gamma Home Entertaintment Kft.
Információhordozó: DVD
.
Több, mint 300 000 éven keresztül a neandervölgyi emberek uralták a világot, 30 000 évvel ezelőtt azonban örökre nyomuk veszett. De vajon teljesen eltűntek? Vagy az ő vérük csorog ma is az ereinkben? Senki sem tudja biztosan, egyedül Ao, az utolsó ősember.
Amikor törzsének minden tagját lemészárolják – köztük feleségét és kislányát is -. Ao, a kétségbeesett neandervölgyi ember magányos vándorútra indul. Úgy dönt, hogy elhagyja északot, hogy visszatérjen délre, ahol született. Az a célja, hogy megtalálja elveszett ikertestvérét, akitől 9 éves korában választották el. Hosszú útja során nemcsak veszedelmes fenevadakkal kell megküzdenie, de fajtájának kiirtására felesküdött kegyetlen homo sapiens faj egyedeivel is…
Kalandos útján találkozik Akival, a homo sapiens fajból származó, várandós nővel, és egy olyan egyedülálló kötődés alakul ki köztük, amely mindkettőjük életét megmentheti. Egy elveszett világ elevenedik meg ebben a kalandos és látványos filmben, amely „A tűz háborúja” c. film legjobb hagyományait követi.
A film Marc Klapczynski „Ao, l’homme ancien” című regénye alapján készült.
.
.
Banks_ur_megmenteseBanks úr megmentése = Saving Mr. Banks
2014-ben készült amerikai-angol-ausztrál filmdráma, 125 perc
.
Rendező: John Lee Hancock
Operatőr: John Schwartzman
Zeneszerző: Thomas Newman
Szereplők: Tom Hanks (Walt Disney), Emma Thompson (P.L. Travers), Colin Farrell (Travers Robert Goff)
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
Információhordozó: DVD
.
Walt Disney megígéri a kislányainak, hogy filmre viszi a kedvenc mesekönyvüket. Pamela Travers Londonban élő írónő, aki egy nagysikerű gyerekregényt írt, a Mary Poppinst. Walt Disney már 20 éve szeretné megszerezni tőle a megfilmesítésének jogait, de eddig még sosem járt sikerrel: a makacs írónő nem szívesen adná ki kezéből művét, ezért olyan feltételeket támaszt, amit nem lehet teljesíteni. P.L.Travers csak akkor volt hajlandó találkozni Disneyvel, amikor a könyv eladási mutatói csökkenni kezdtek. Az írónő két hétre Los Angelesbe utazott, ahol Disney minden praktikát bevetett, hogy meggyőzze. A hölgy kezdetben rendkívül visszahúzódóan és ellenségesen viselkedik a stúdió embereivel, de az idő múlásával egyre inkább kibontakozik, s megismerhetjük valójában mi is állt a könyv születésének hátterében.
.
.
grand_hotelGrand Hotel Budapest = The Grand Budapest Hotel
2014-ben készült amerikai filmvígjáték, 96 perc
.
Rendező, forgatókönyvíró: Wes Anderson
Operatőr: Robert D. Yeoman
Zeneszerző: Alexandre Desplat
Szereplők: Ralph Fiennes (Gustave), Tony Revolori (Zero Moustafa), Saoirse Ronan (Agatha)
Forgalmazó: Intercom
Információhordozó: DVD
.
Wes Anderson legújabb filmje egy – tőle megszokott módon – tökéletesen berendezett fantáziavilág, amit most egy kelet-európai szűrőn varázsol elénk. A történetet a 20. századi osztrák író, Stefan Zweig inspirálta. A film többszörös kerettel indul, ami által a rendező kifejezetten érdekes hangulatot teremt. A narrátor-író azt ígéri, hogy pontosan úgy fogja elmesélni a történetet, ahogy a valóságban történt. Az időben visszarepít minket 1968-ba, mikor még fiatal íróként (Jude Law) egy vacsorameghívást kapott egy akkor már csak ronda szocreál sárgákkal riasztó stílusú hotel igazgatójától, hogy az elmesélje milyen is volt mikor a szálló még teljes pompájában ragyogott a két világháború között. Így ismét visszaugrunk az időben 1932-be. A Grand Budapest Hotel egy messze földön híres és csudásan elegáns kelet-európai hotel legendás főportása, Gustave H. és egy buzgó kifutófiú Zoro Moustafa kalandjairól szól. Az elegáns szállodában átlagosnak nemigen mondható vendégek fordulnak meg, arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok. A főportás összebarátkozik az egyszerű londinerrel, Zero Mustafával, és együtt keverednek bele az évszázad műkincsrablásába. Miközben a világ drámai módon kezd megváltozni körülöttük, a szálloda szinte minden vendége és dolgozója részese lesz az értékes kép utáni hajszának.
A Grand Budapest Hotel bizony a csupa nagybetűs felnőtt mese, természetesen a rendező mániákusan szimmetrikus és ettől is mesebeli festménykiállításnak ható képeivel, szándékosan elnagyolt, nagyon szerethető és nagyon utálható karaktereivel. Minket magyarokat régóta gyötört a kíváncsiság, hogy Wes Anderson miért éppen Budapestnek nevezte el a címadó hotelt. A rendező a premiert követő sajtótájékoztatón elárulta, hogy filmjében egyfajta kelet-európai hangulatot próbáltak megteremteni, ezért keresztelte a szállót Budapestnek.
A színészi játékok egyszerűen fantasztikusak, Ralph Fiennes minden pillanatát tanítani lehetne, az új fiú, Revolori arcai is megérnek egy mozijegyet, de azokkal is bőkezűen bánik a forgatókönyv, akik igazán szerepet sem kaptak. Willem Defoe-nak például jóformán néhány sort engedélyeztek, Harvey Keitelnek még annyit sem, de mind-mind olyan munkát végeznek, amit csak a legnagyobbak tudnak. Pedig bárki lehetne rossz egy olyan karakterben, amit szándékosan írtak életszerűtlenre, Adrien Brody és Tilda Swinton viszont remekül élnek a lehetőséggel, és kihajtják magukból a legutolsót is, Edward Norton pedig kifejezetten pazar Henckels szerepében, bajszának kackiásságát pedig innen is üdvözölnénk, a messzi távolból, kérünk tőle egy schnautzert a Wiener Schnitzel mellé.
.
.
greceGrace : Monaco csillaga = Grace of Monaco
2013-ban készült francia-amerikai-belga-olasz életrajzi filmdráma, 103 perc
.
Rendező: Olivier Dahan
Operatőr: Eric Gautier
Szereplők: Nicole Kidman (Grace Kelly), Roger Ashton-Griffiths (Alfred Hitchcock), Tim Roth (III. Rainier herceg)
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
Információhordozó: DVD
.
Grace Kelly (Nicole Kidman) a gyönyörű és igézően tehetséges színésznő, Hollywood kedvence mesébe illő fordulattal az ő hercegét választotta, mikor 1956-ban maga mögött hagyott mindent, és feleségül ment szerelméhez, a Grimaldi-ház fejéhez, III. Rainer monacói herceghez (Tim Roth). A szakma, és a közönség is imádta Grace-t, a romantikus, törékeny szépséget, akit sosem tudtak kiverni a fejükből. Így van ezzel Alfred Hitchcock is, aki 6 évvel Grace menyegzőjét követően szeretné múzsáját visszacsábítani Hollywoodba, hogy játssza el új filmje, a Marnie főszerepét Sean Connery oldalán. Óriási a kísértés és a felelősség, egy asszony és egy ország jövője egyszerre a tét. Mindeközben ugyanis a hercegnek nem csak házassága válságával, de komoly politikai problémával kell szembenéznie: a fenyegetés a szomszédos Franciaországból érkezik. De Gaulle megpróbálja megadóztatni Monacot, sőt elvenni a városállam függetlenségét. III. Rainer ultimátumot ad Grace-nek: vagy a még benne rejlő szenvedélyt választja, és visszatér a csillogó Hollywoodba, vagy élete legnagyobb szerepében áll helyt, Monaco hercegnéjeként. Egy színésznő, feleség, anya és hercegné, és egy sorsfordító év, amelyet a Piaf rendezője festett nagy vászonra.
Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2015) – Legjobb eredeti forgatókönyv: Wes Anderson
BAFTA-díj (2015) – Legjobb jelmeztervezés: Milena Canonero
BAFTA-díj (2015) – Legjobb látványtervezés
BAFTA-díj (2015) – Legjobb smink és maszk
BAFTA-díj (2015) – Legjobb filmzene: Alexandre Desplat
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2014) – Zsűri Nagydíja: Wes Anderson
Golden Globe-díj (2015) – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória
Oscar-díj (2015) – Legjobb jelmeztervezés: Milena Canonero
Oscar-díj (2015) – Legjobb látványtervezés
Oscar-díj (2015) – Legjobb smink és maszk
Oscar-díj (2015) – Legjobb filmzene: Alexandre Desplat

.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI FILMEK
.

barbie_lovaskalandBarbie és húgai : A lovas kaland = Barbie & Her Sisters in a Pony Tale
2013-ban készült, amerikai animációs családi film, 75 perc
.
Rendező: Kyran Kelly
Zene: Becky Kneubuhl Gabriel Mann
Forgalmazó: Select’86 Kft.
Informáciohordozó: DVD
.
Barbie és húgai, Skipper, Chelsea, és Stacie Marlene néni gyönyörű lovas akadémiáján töltik a nyarat. A lányok nem is sejtik, hogy ezzel egy verseny kellős-közepébe is csöppennek. Ráadásul Barbie egyik nap egy misztikus vadlóba botlik az erdőben, és attól a varázslatos pillanattól kezdve minden megváltozik.
.

.
croodekCroodék = The Croods
2013-ban készült amerikai animációs családi vígjáték, 94 perc
.
Rendező: Kirk De Micco, Chris Sanders
Zeneszerző: Alan Silvestri
Forgalmazó: InterCom
Információhordozó: DVD
.
A Crood ősember família egész életét egy barlangban töltötte, csak nappal merészkedtek elő, és akkor is csak annyi időre, hogy élelmet találjanak. Grug a családfő szerint egyáltalán nem biztonságos odakinn, és mindenki meghal, aki bármi olyat csinálna, ami szokatlan és az általa alkotott szabályoknak nem megfelelő. Eep, a serdülő lány viszont nincs megbékélve ezzel az állapottal, őt lenyűgözi a külvilág, és a legkevésbé sem szeretné egy barlang mélyén leélni az életét. Egy éjszaka különös fény szűrődik be a réseken át, és a lány nem tud ellenállni annak, fel ne derítse, mi van odakint.
Ekkor találkozik Guy-jal, az egyedül maradt ősember-fiúval, aki már képes a tűzcsiholás tudományára, ráadásul született kísérletező. Megtetszik neki a család kamaszlánya – és vele együtt szeretné felfedezni ezt a folyton fejlődő, ismeretlen, de nagyon érdekes világot. Jóslata szerint az általuk ismert világ hamarosan összeomlik és megszűnik létezni, ezért azonnal menekülniük kell fel a hegyekbe, a nap felé. Hamarosan földrengések rázzák meg a környéket, és a barlang, mely eddig az állandó menedéket adta számukra, eltűnik Croodék feje felől. Itt tovább nem maradhatnak, így Grug állandó tiltakozása ellenére ugyan, de kénytelenek elindulni az ismeretlenbe, új otthont keresni maguknak.
.
.
halbalhéHalbalhé = SeeFood
2011-ben készült maláj-kínai animációs családi vígjáték, 95 perc
.
Rendező: Aun Hoe Goh
Zeneszerző: Yan Wei Tan
Forgalmazó: Cinemix Kft.
Információhordozó: DVD
.
Julius, a félelmetes óceáni fehérfoltú cápa játékos üldözése következtében Pup, a kedves bambuszcápa messzire sodródik a tengerben. Felfedez egy korallzátonyt, amely tele van bambuszcápa-tojásokkal. Azonban nincs egyedül. Két búvár a tojásokra vadászik, és Pup nem tudja megmenteni őket az orvvadászoktól.
Julius, hogy megpróbálja felvidítani a barátját, elviszi őt az otthonába, egy elsüllyedt kincses hajóba, amely dugig van aranytallérokkal. A kuckóban három hal várja őket, akik már tálalták a vacsorát: nyársorrú halat, barrakudát, makrélát és Stinget, a ráját. De Pupnak nincs étvágya, és Julius nem tudja felvidítani.
Eközben a halak tudta nélkül mérgező, ipari szennyeződés kerül lakhelyük közelébe, amely egy közeli gyárból ömlik a tengerbe. Lassan eléri a korallzátonyt, hogy a sekély tengerfenéken túl elérje a mély tengert, ahol a félelmetes pókrákok tanyáznak.
.
.
galdiátorokGladiátorok gyöngye = Gladiatori di Roma : 2D és 3D
2012-ben készült olasz animációs családi vígjáték, 90 perc
.
Rendező: Iginio Straffi
Zeneszerző: Bruno Zambrini
Forgalmazó: ADS Service Kft.
Információhordozó: DVD
.
Senki sem születik gladiátornak. Kitartással és kemény edzéssel lehet valakiből a cirkusz hőse. Rómában hamarosan felépül a Colosseum, és tohonya Timonak – akit kidobtak a gladiátorképzőből -, alaposan fel kell kötnie a gatyát, ha helyt akar állni a nyitóünnepségen. Elhatározza: ő is ott lesz a küzdők között, hogy bizonyítson Lucillának, a lánynak, akibe reménytelenül szerelmes. Célja elérésében segítségére lesznek hűséges barátai, valamint elszánt trénere, Diana.
..
.
jégvarázsJégvarázs = Frozen
2013-ban készült, amerikai animációs mesefilm, 108 perc
.
Rendező: Jennifer Lee, Chris Buck
Író: Hans Christian Andersen
Zeneszerző: Christophe Beck, Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
Információhordozó: DVD
.
Amikor egy gonosz varázslatnak köszönhetően a királyság az örök tél fogságába esik, Anna, a félelmet nem ismerő optimista összeáll az extrém hegyi emberrel, Kristoffal és az ő hűséges rénszarvasával, Sven-nel, hogy közösen megtalálják Anna testvérét, Elsát, a Hókirálynőt és véget vessenek fagyos varázslatának. Az Everesthez hasonlítható körülmények közt, titokzatos trollokkal és a lenyűgöző és igazán vicces Olaf nevű hóemberrel is találkoznak. Annának és Kristoffnak mágikus kalandokkal kísért útjukon a természet erőivel kell dacolniuk, hogy megmentsék a királyságot a teljes pusztulástól.
Díjak és jelölések:
2014 – Oscar-díj – a legjobb eredeti filmdal (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez) – “Let It Go”
2014 – Oscar-díj – a legjobb animációs film
2014 – Golden Globe-díj – a legjobb animációs film (Chris Buck, Jennifer Lee)
2014 – Golden Globe-jelölés – a legjobb eredeti filmdal (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez) – “Let It Go”
.
.
A-mogyoro-meloA mogyoró meló = The Nut Job
2014-ben készült kanadai-dél-koreai-amerikai animációs kalandfilm, 90 perc
.
Rendező: Peter Lepeniotis
Zeneszerző: Paul Intson
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
Információhordozó: DVD
.
Mit ér az élet mogyoró nélkül? Vagy dió nélkül? Netán mandula nélkül? A parkban lakó rágcsálóknak nem sokat. A leleményes, mindig izgága Grimbusz már megint akcióba lendül, mikor feltűnik a környéken a mogyoró árus. Ám a küldetés balul sül el, az egyetlen élelemforrás, a park szép nagy fája felgyullad. Nincs mit tenni, a mókust száműzik a biztonságot nyújtó lakóhelyéről. De a nagyvárosi fergetegben nem is olyan egyszerű eligazodni, mint ahogy azt a talpraesett mókus gondolja. Grimbusz az első szembejövő akadályok után egy olyan brigádot verbuvál össze, akikkel betörhetnek Maurey rágcsa boltjába, a kánaán földjére. Cél: minden magvakat szerető parklakónak megszerezni télire az eleséget. Komoly szervező, és tervező munkát igényel a betörés, aztán a kitörés, de Grimbuszt és csapatát bizony elég kemény dióból faragták. Számukra nincs olyan, hogy lehetetlen meló. Mert aztán indulhat a mandula!

 

könyv
191826db
cd
4690db
dvd
5724db
diafilm
1517db
kotta
180db
hangoskönyv
1232db

vissza a teljes verzióra

to top