Filmajánló : Házasság hete

Házasság hete : 2016. február 7-14.
.
A Házasság világnapja minden év február második vasárnapja.
Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. …
.
Családi összhangzattan
Filmvariációk a házasság szépségeiről, nehézségeiről, a családról és a gyermekekről
Válogatás a médiatár gyűjteményéből
.
.
0209_AranytóAz Aranytó = On Golden Pond
1981-ben készült amerikai filmdráma,
109 perc
.
rendező: Mark Rydell
író, forgatókönyvíró: Ernest Thompson
operatőr: Billy Williams
szereplők: Katharine Hepburn (Ethel Thayer), Henry Fonda (Norman Thayer professzor), Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne), Doug McKeon (Billy Ray), Dabney Coleman ((Billy Ray)
forgalmazó: Select’86 Kft.
információhordozó: DVD
.
A szeretetben megöregedett házaspár, Norman Thayer professzor és a felesége, Ethel negyvennyolc éve minden nyarukat az Aranytó partján fekvő New England-i nyaralójában töltik. A New England-i otthonuk tele van apró csecsebecsékkel, emlékekkel, amelyek mind kapcsolatban állnak az itt eltöltött kellemes idővel. Robbanásig feszülnek az indulatok, amikor az idős házaspárt meglátogatja a lányuk Chelsea (Jane Fonda), aki Európába készül nászútra újdonsült szerelmével, Bill-el (Dabney Coleman). Erre az időre az öregekre hagyja mostohafiát, azakaratos Billy-t. A három generáció között feszültség támad. A kezdeti ellenségeskedés után Norman és Billy között szoros barátság alakul ki. A visszatérő Chelsea megdöbbenve látja, hogy Billy olyan meghitt kapcsolatba került a szüleivel, amire ő egész életében csak vágyott az apjával.
A film érdekessége, hogy Az Aranytó cínű film Henry Fonda utolsó filmje, melyben vér szerinti lányával Jane Fonda színésznővel játszik együtt. Néhány hónappal az Oscar-díj átvétele után, 1982. augusztus 12-én Los Angeles-i otthonában, a családja körében 77 éves korában hunyt el.
.
Díjak és jelölések
Oscar-díj (1982) – Legjobb férfi főszereplő: Henry Fonda
Oscar-díj (1982) – Legjobb női főszereplő: Katharine Hepburn
Oscar-díj (1982) – Legjobb adaptált forgatókönyv: Ernest Thompson
.
0209_Egyszerűen_bonyolultEgyszerűen bonyolult = It’s Complicated
2009-ben készült, amerikai romantikus vígjáték, 115 perc

.
rendező, forgatókönyvíró: Nancy Meyers
operatőr: John Toll
zeneszerző: Hans Zimmer
szereplő(k): Meryl Streep (Jane), Steve Martin (Adam), Alec Baldwin (Jake), John Krasinski (Harley)
forgalmazó: Select86 Kft.
információhordozó: DVD
.
A kétszeres Oscar-díjas Meryl Streep, Steve Martin és Alec Baldwin játssza a főszerepet ebben a kellemesen szellemes vígjátékban, mely házasságról és válásról szól, no meg mindenről, ami a kettő között történik.
Jane három felnőtt gyermek anyja, jól menő péksége és étterme van. Tíz évvel a válásuk után is baráti kapcsolatot ápol az ügyvéd exférjével. Jane és Jake a fiúk diplomaosztójára készülve összefut egy étteremben. A vacsora borozgatásba torkollik, majd némi nosztalgiázás után az ágyban kötnek ki. A helyzet egyszerűen bonyolult, hiszen Jake-nek csinos, ifjú felesége van, meg egy mostohagyereke. Jane-nek viszont egy félszeg, elvált építész csapná a szelet. Igen ám, de az exférje, Jake hirtelen úgy dönt, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy visszahódítsa volt asszonyát, akinek az életében nincs igazán helye az exnek. Az „Egyszerűen bonyolult” egy vidám hangulatú komédia, amely garantáltan jó kedvre derít mindenkit.

Díjak és jelölések
BAFTA-díj (2010) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alec Baldwin
Golden Globe-díj (2010) – Legjobb színésznő – zenés film és vígjáték kategória jelölés: Meryl Streep
Golden Globe-díj (2010) – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória jelölés
Golden Globe-díj (2010) – Legjobb forgatókönyv jelölés: Nancy Meyers
.
0209_Film00Film…
2000-ben készült magyar filmdráma, 82 perc
.
rendező: Surányi András
író: Mészöly Miklós
forgatókönyvíró: Surányi András, Nagy Ilona
operatőr: Borbás István
zeneszerző: Binder Károly
forgalmazó: Pezo-film
információhordozó: DVD
.
Mészöly Miklós Film című kisregény egy idős házaspár életének utolsó néhány óráját kívánja megmutatni. Két olyan ember utolsó pillanatait, akik a történelmi viharok, embertelenségek és értékvesztések közepette is egymás mellett maradtak a szeretet és egymásra utaltság különös szorításában. Útjuk a lakásból a vendéglőig és vissza a megszokott utcákon keresztül vezet addig a pillanatig, míg az öregember élettelenül összeesik. A magára maradt öregasszony számára még egy pillanatra megjelenik a remény, mikor az utcán talált kis csecsemővel becsöngetnek hozzá, de rádöbben, hogy az ő élete is már az ismeretlen felé tart. A legmegrendítőbb az alapkérdés megfogalmazása: lehet-e, tudunk-e méltósággal búcsúzni, mennyire vagyunk elesettek, kiszolgáltatottak, amikor elindulunk az ismeretlen felé. A rendkívül nehéz anyag teljes súlyával nehezedik a színészekre. Olyan színészekre, akiknek kivételes személyisége, művészete a biztosíték arra, hogy a fikció és a valóság egymásra épülő feszültsége hiteles és drámai élményt teremt.

Díjak és jelölések
31. Magyar Filmszemle (2000) – Legjobb női alakítás: Temessy Hédi
31. Magyar Filmszemle (2000) – Legjobb férfi alakítás: Darvas Iván
.
0209_FogadomFogadom = The Vow
2012-ben készült, amerikai-brazil-francia-ausztrál-angol-német romantikus dráma, 100 perc

.
rendező: Michael Sucsy
forgatókönyvíró: Jason Katims, Abby Kohn, Marc Silverstein, Michael Sucsy
operatőr: Rogier Stoffers
zeneszerző: Michael Brook, Rachel Portman
szereplők: Rachel McAdams (Paige), Channing Tatum (Leo), Scott Speedman (Jeremy), Kristina Pesic (Lizbet), Brittney Irvin (Lena)
forgalmazó: Gamma Home Entertainment
információhordozó: DVD
.
Az őrülten szerelmes ifjú házaspár, Paige (Rachel McAdams) és férje Leo (Channing Tatum) éppen csak elkezdik élvezni közös életüket, amikor váratlan dolog történik. Egy autóbaleset következményeként az ifjú ara kómába esik, azonban miután felébred, amnéziába esik. Mikor felébred, semmire sem emlékszik. Barátai, családja, férje emléke is eltűnt, így mindenki új számára. Addigi életéről, így szerelméről sincsenek emlékképei. Leonak erősnek és kitartónak kell lennie, hogy élete párja újra beleszeressen.
.
0209_HűtlenekHűtlenek = Trolosa
200-ben készült, szinkronizált svéd-finn-norvég-német-olasz romantikus filmdráma, 148 perc

.
rendező: Liv Ullmann
forgatókönyvíró: Ingmar Bergman
operatőr: Jörgen Persson
szereplők: Lena Endre (Marianne), Erland Josephson (Bergman), Krister Henriksson (David), Thomas Hanzon (Markus), Michelle Gylemo (Isabelle)
forgalmazó: Cinetel Kft.
információhordozó: DVD
.
Marianne látszólag boldog házasságban él férjével, Markusszal és kislányával, Isabellel. A család barátja David, aki elvált. Marianne és David között szerelem szövődik, amit Markus előtt titkolnak. Ám egy idő után Markus megtudja, hogy felesége megcsalja legjobb barátjával. Marianne úgy dönt, elköltözik otthonról Davidhoz, de a kislányt Markus magánál akarja tartani, és a gyámhivatal nála helyezi el a gyereket…  A három főszereplő a hűség és a vágy között őrlődik.
Az önéletrajzi ihletésű művet az teszi igazán feledhetetlenné, hogy a filmben visszaköszön Bergman és Ullmann viharos, szenvedélyes, magán- és alkotói kapcsolata. A rendezés mély érzelmeket hoz elő a színészekből és bebizonyítja, hogy a látszólag örökké tartó boldogság törékeny.
.
0209_Jadviga_párnájaJadviga párnája = Jadviga’s Pillow
2000-ben készült magyar romantikus filmdráma, 130 perc

.
rendező: Deák Krisztina
író: Závada Pál
forgatókönyvíró: Deák Krisztina, Závada Pál
operatőr: Balogh Gábor
zeneszerző: Selmeczi György
szereplők: Tóth Ildikó (Jadviga), Bodó Viktor (Ondris), Roman Luknár (Franci), Csomós Mari (anya), Ónodi Eszter (Irmus), Dzsoko Roszics (Gregor)
forgalmazó: Budapest Film Kft.
információhordozó: DVD
.
A század tízes-húszas éveiben játszódó műben egy tehetős gazdafiú, Ondris és felesége, Jadviga kapcsolatán át az alföldi szlovákság élete tárul fel előttünk. Nincs boldogabb ember a legénybúcsúját és lakodalmát tartó Ondrisnál, hiszen legszebb álma teljesült be: elnyerte szerelmének, apja gyámleányának, a Németországban taníttatott Jadvigának a kezét, és hazacsábíthatta ezt a delejesen vonzó, de veszedelmesen titokzatos nőt. Egyfelől a kölyökkutya játékosságú, de kirobbanóan heves testi-lelki szenvedély, másfelől az őszinte, asszonyi vágyakozás a szerető odaadásra és az örömteli házasságra eleinte reményt ébreszthet még. De hamar elkezdenek összekuszálódni a szálak…
Az ifjú férj házassága első napjától naplót vezet, melyben rögzíti közös életüket: az első idők önfeledt szerelmét, Jadviga régi szeretőjének felbukkanását, nászuk tragikus végét.
.
Díjak és jelölések
31. Magyar Filmszemle (2000) – Színésznői különdíj: Tóth Ildikó
.
0209_JelenetekJelenetek egy házasságból = Scener ur ett äktenskap
1973-ban készült, szinkronizált svéd filmdráma, 167 perc
.
rendező: Ingmar Bergman
forgatókönyvíró: Ingmar Bergman
operatőr: Sven Nykvist
szereplők: Liv Ullmann (Marianne), Erland Josephson (Johan)
forgalmazó: Klub Publishing Kft.
információhordozó: DVD
.
Marianne és Johan 10 éve látszólag boldog házasságban él. Olyannyira, hogy egy újságírónő, mint ideális házaspárral kíván interjút készíteni velük. Egy baráti házaspár válása nyomán Marianne és Johan kapcsolatában felszínre törnek az elfojtott konfliktusok. Végtelen, kimerítő vitákban ismerik meg a másik elképzeléseit. Végül elválnak, amikor Johan megismerkedik egy 23 éves egyetemista lánnyal. Egymáshoz való közeledésük kudarcba fullad. Új házasságukban tudnak csak szabadon és komolyan kapcsolatot teremteni egymással.
A film röntgenlenyomat a konvencionális és kispolgári házasság kudarcáról. Két remek színész, Liv Ullmann és Erland Josephson – akik egyúttal Ingmar Bergman állandó színészei és barátai – játsszák el a kétpólusú világ, a nő és férfi konfliktusokkal teli életét. Ingmar Bergman három hónapig írta könyvét, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne.
.
Díjak és jelölések
David di Donatello Díj (1975) – Legjobb női alakítás: Liv Ullmann
Golden Globe-díj (1975) – Legjobb külföldi film
BAFTA-díj (1976) – Legjobb női alakítás jelölés: Liv Ullmann
Golden Globe-díj (1975) – Legjobb női alakítás jelölés: Liv Ullmann
.
0209_NejemNejem, nőm, csajom
2012-ben készült magyar romantikus filmvígjáték, 93 perc

.
rendező: Szajki Péter
forgatókönyvíró: Szajki Péter, Vörös Adél
zeneszerző: Kovács Áron Ádám
operatőr: Szatmári Péter
szereplők: Schell Judit (Helga), Lovas Rozi (Szilvi), Gubik Ági (Vera), Tompos Kátya (Flóra), Rudolf Péter (József), Kovács Patricia (Emma), Stohl András (Attila), Thuróczy Szabolcs (Ferkó), Schmied Zoltán (Róbert)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
Egy 45 éves orvos nagyon jó házasságban él feleségével és hatéves kisfiukkal, de a férfi mégsem teljesen magát látja a srácban, így abban sem biztos, hogy a fiú egyáltalán tőle van.
Az egyedülálló televíziós műsorvezetőnőnek csupán elromlott párkapcsolatok vannak a háta mögött, és nem tudni, hogy az életébe beköszönt új szerelem meddig lesz életképes.
Egy jegyben járó pár férfi tagja nem teljesen biztos a kapcsolatban, ezért párcserés szexszel próbálkoznak, hátha akkor kiderül valami.
Egy hittantanár feleségének egyszer csak szembesülnie kell valamivel, ami már nem fér bele a világnézetébe…
A történetek szereplői egy szépségszalonban találkoznak, és ott mesélnek egymásnak magánéleti problémáikról.
.
0209_Nyitott_szívvelNyitott szívvel = A coeur ouvert
2013-ben készült, francia-argentin romantikus filmdráma, 87 perc

.
rendező: Marion Laine
író: Mathias Énard
forgatókönyvíró: Marion Laine
operatőr: Antoine Héberlé
szereplők: Juliette Binoche (Mila), Edgar Ramirez (Javier), Hippolyte Girardot (Marc), Amandine Dewasmes (Christelle)
forgalmazó: Fantasy Film Kft.
információhordozó: DVD
.
Mila és Javier őrületen szerelemesek voltak egymásba az elmúlt tíz évben. Mindketten megbecsült sebészek és mindketten rendkívül szenvedélyesek a munkájuk kapcsán. Mindig nagy gondot fordítottak rá, hogy megőrizzék egymás iránti rendkívüli szeretetüket és ellenálltak a kísértésnek, hogy megadják magukat a mindennapi élet rutinjának. Ámde Mila nem várt terhessége, együttesen a kórházi munka erősödő nyomásával, arra vezeti Javiert, hogy egyre keményebben igyon, s végül fel is függesztik a férfit a munkából. Szembesülve a démonaival, Javier egy távolabb és távolabb sodródik Milától. Mégis, amikor a kapcsolatot igazi komoly veszély fenyegeti, Javier készen áll bármit megtenni azért, hogy visszanyerje a nőt.
.
0209_SorsvonatSorsvonat = Rails and Ties
2007-ben készült
amerikai romantikus filmdráma, 97 perc
.
rendező: Alison Eastwood
forgatókönyvíró: Micky Levy
operatőr: Tom Stern
zeneszerző: Kyle Eastwood, Michael Stevens
szereplők: Kevin Bacon (Tom Stark), Marcia Gay Harden (Megan Stark), Miles Heizer (Davey Danner), Marin Hinkle (Renee), Eugene Byrd (Otis Higgs)
forgalmazó: Fórum Home Entertainment Hungary Kft.
információhordozó: DVD
.
Tom Stark mozdonyvezető képtelen szembenézni felesége súlyos betegségével, s így egyre távolabb kerülnek egymástól. Egy szörnyű vasúti baleset árvaságra juttat egy fiatal 11 éves fiút, előre nem látott események egész sorát indítva be ezzel. A kétségbeesett és dühös Davey megszökik a nevelőszülőktől, és felkeresi Tomot. Tom és felesége befogadják a srácot. A férfi megnyitja szívét a biztonságra és szerető családra vágyó fiú előtt, és mindeközben rátalál saját érzelmeire, amelyek visszavezetik feleségéhez.
.
0209_Valaki_más_életeValaki más élete = La vie d’une autre
2012-ben készült, francia romantikus film, 99 perc

.
rendező: Sylvie Testud
író: Frédérique Deghelt
forgatókönyvíró: Sylvie Testud, Claire Lemaréchal
zeneszerző: André Dziezuk
operatőr: Thierry Arbogast
szereplők: Juliette Binoche (Marie Speranski), Mathieu Kassovitz (Paul Speranski), Aure Atika (Jeanne), Daniéle Lebrun (Denise Bontant)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Marie 40 éves. Egy reggel arra ébred, hogy ismét huszonötnek érzi magát, mert több mint egy évtized kiesett az életéből. Felébred, és egy olyan kapcsolat kezdetén hiszi magát, amely valójában éppen az utolsókat rúgja. És arra is ráébred, hogy mindösszesne négy napja maradt, hogy visszahódítsa élete szerelmét, a férjét.
.
0209_Vanília_és_csokoládéVanília és csokoládé = Vaniglia e cioccolato
2004-ben készült,
szinkronizált olasz romantikus filmvígjáték, 98 perc
.
rendező: Ciro Ippolito
író: Sveva Casati Modignani
forgatókönyvíró: Ciro Ippolito, Franco Ferrini
operatőr: Fabio Cianchetti
zeneszerző: Maurizio Abeni
forgalmazó: Best Hollywood Kft.
információhordozó: DVD
.
Vanília és csokoládé: két különleges íz, teljesen különböznek egymástól, mégis mindkettő ínycsiklandó. Ilyen a megbízható és felelősségteljes Penelope (a barátainak csak Pepe) és a férje, a hűtlen Andrea kettőse is. Egy alkalommal, amikor Pepe megtudja, hogy férje megint megcsalta, visszavágásra szánja el magát. Csendben magára hagyja férjét három kis gyermekükkel és egy tengerparti házban keres menedéket, ahol még nagymamája élt. Pepe magányba vonulása férje számára nagy kihívást jelent. Míg az asszony gyermekkori emlékeivel harcol, amelyeken keresztül nőisége kérdőjeleződik meg, addig a férfinak a mindennapi háztartási és gyermeknevelési problémákkal kell megküzdenie. Legnagyobb megdöbbenésére kiderül, hogy nejének titkos kapcsolata volt egy évvel korábban, még abban az időben, mikor házasságuk válságban volt és külön éltek. Ahogy tudatosul Andreában, hogy mi történt Pepe és szeretője, a festő között, egyre jobban rátör a féltékenység, de arra is ráeszmél, hogy mennyire mélyen szereti feleségét.
.
0209_Válás francia_módraVálás francia módra = L’ex de ma vie
2014-ben készült, szinkronizált francia-olasz romantikus filmvígjáték, 76 perc

.
rendező: Dorothée Sebbagh
forgatókönyvíró: Dorothée Sebbagh, Fanny Chesnel
operatőr: Gilles Porte
szereplő(k): Géraldine Nakache (Ariane), Kim Rossi Stuart (Nino), Pascal Demolon (Christen), Sophie Cattani (Barbara), Catherine Jacob (Daphné)
forgalmazó: Fantasy Film Kft.
információhordozó: DVD
.
Ariane és Nino házassága egy másodperc alatt zátonyra fut, amikor a nő bejelenti, hogy válni akar, mert beleszeretett egy ismert karmesterbe, aki megkérte a kezét és az esküvő után Amerikába költöznek. Ám Olaszországban egy válás három évig is eltart, ezért a nő azt javasolja férjének, hogy utazzanak el Franciaországba, ahol nyolc nap alatt letudhatják a procedúrát. A hírből alig ocsúdó Nino egy feltétellel megy bele a válásba: ha Párizsban a papírmunka közben bepótolják nászútjukat, amit éppen a szerelem városába terveztek, de sosem jutott rá idejük. Párizs romantikus díszletében pedig Ninonak egy további titkos szándéka is van.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top