Médiatár

0726_spectre007 Spectre – A Fantom visszatér = Spectre
2015-ben készült, amerikai-angol akcióthriller, 142 perc
.
rendező: Sam Mendes
forgatókönyvíró: John Logan, Neal Purvis, Robert Wade, Ian Fleming (történet)
operatőr: Hoyte Van Hoytema
szereplők: Daniel Craig (James Bond), Ralph Fiennes (M), Dave Bautista (Mr. Hinx), Monica Bellucci (Lucia Sciarra), Christoph Waltz (Oberhauser)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
Egy múltból származó titkosított üzenet Bond-ot egy ördögi szervezet nyomára vezeti. Mialatt M politikai csatákra kényszerül, hogy életben tartsa a titkosszolgálatot, Bond egymás után hántja le a megtévesztő rétegeket egy SPECTRE nevű titkos hálózatról, amely mögött egy szörnyű igazság lakozik.  Ha minden igaz, ez lesz Daniel Craig utolsó szerepe James Bondként, majd új fejezet kezdődik a 007-es ügynök életében, ami jó vagy rossz hír, ki-ki döntse el magának, de mi már nagyon megbarátkoztunk Craig téglafejével és viharvert arcával, és a jelek szerint ő és a minden idők egyik legsikeresebb Bond-filmjét, a Skyfallt jegyző Sam Mendes rendező méltó fináléra készülnek. Hősünk ugyanis a sok korábbi gaztett mögött álló titokzatos szervezettel, a SPECTRE-rel kerül szembe – ez a magyar verzióban a Fantom. A helyszínek között szerepel Mexikóváros, London, Róma, Marokkó és az Alpok is, a szokásos Bond-lányok között pedig ott van a gyönyörű Léa Seydoux és a csodás MILF Monica Bellucci.
.
0726_abszurd_alakAbszurd alak = Irrational Man
2015-ben készült, amerikai romantikus vígjáték, 96 perc
.
írta és rend.: Woody Allen
operatőr: Darius Khondji
szereplők: Emma Stone (Jill), Joaquin Phoenix (Abe), Parker Posey (Rita), Meredith Hagner (Sandy), Ethan Phillips (Dad)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
Egy kisvárosban, a főiskolán a filozófia professzora Abe Lucas egy egzisztenciális válságon megy keresztül, semmi értelmét nem látja az életének. Úgy érzi, képtelen a boldogságra, bármibe kezd, minden ésszerűtlennek tűnik a számára, sem a tanításban, sem az írásban nem talál már örömet.
Amikor egy kisvárosi főiskolára megy tanítani, a megközelíthetetlen professzor két nő romantikus fantáziáját is beindítja, ám még ez sincs igazán hatással az apátiától, az unalomtól és a kilátástalanságtól szenvedő férfi életére. Rita Richards (Parker Posey), a magányos, boldogtalan házasságban élő professzornő azt reméli, Abe-bel való viszonya megváltást hoz számára. Úgy érzi, végre megtalálta azt a férfit, akivel elszökhet Európába, maga mögött hagyva egyhangú életét. Jill Pollard (Emma Stone), Abe legjobb tanítványa pedig hamarosan a férfi legközelibb barátjává válik, és ellenállhatatlan vonzalmat kezd érezni lehangolt tanára iránt. A gyönyörű, fiatal Jill szereti a barátját (Blackley), de Abe művészi beállítottsága, titokzatos múltja és egyre fokozódó letargiája egyre jobban elbűvöli őt. Ám amikor megpróbál közeledni tanárához, a férfi visszautasítja. Egy véletlen esemény azonban egy csapásra felforgatja Abe életét. Amikor Jill-lel fültanúi lesznek egy különös beszélgetésnek, a férfi olyan tettre szánja el magát, ami kirántja eddigi értelmetlennek tűnő, sivár létéből. Ismét képes élvezni az élet apró örömeit, újra írni kezd, és energiával telten még a romantika is magával ragadja. Abe váratlan döntése azonban olyan események sorozatát indítja be, amely Jill, Rita és a saját életét is örökre megváltoztatja.
.
0726_északiakÉszakiak : A viking saga = Northmen: A Viking Saga

2014-ben készült, német-svájci-dél-afrikai kalandfilm, 94 perc
.
rendezte: Claudio Fah
forgatókönyvíró: Bastian Zach, Matthias Bauer, Claudio Fah (történet), Adrian Jelcik (történet)
operatőr: Lorenzo Senatore
szereplők: Ryan Kwanten (Conall), Ed Skrein (Hjorr), Charlie Murphy (Inghean), Tom Hopper (Asbjorn), James Norton (Bjorn)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
A saját királyuk száműzte őket hazájukból, ezért egy maroknyi harcedzett viking Britannia felé indul, hogy raboljanak és fosztogassanak Vakmerő vezetőjük, Asbjörn (Tom Hopper) irányításával veszélyes vállalkozásba fognak: kolostorokat akarnak rabolni, hogy a kincsekkel visszavásárolják szabadságukat. Az útjuk azonban másképp alakul. A tomboló viharban hajótörést szenvednek a skót partoknál. Ellenséges vonalak mögött ragadnak, egyetlen esélyük van az életben maradásra, ha eljutnak a távoli viking gyarmatra, Danelagba. Ehhez azonban át kell kelniük a számukra ismeretlen ellenséges területen. Az utazás versenyfutás lesz az életükért, amikor Dunchaid király a legrettegettebb zsoldosait küldi utánuk. De amikor a vikingek találkoznak egy keresztény szerzetessel, aki kardjával hirdeti az igét, az üldözöttekből vadászok lesznek.
.
0726_gorogbe_fogadvaGörögbe fogadva = My Life in Ruins
2009-ben készült, amerikai-spanyol romantikus filmvígjáték, 91 perc
.
rendező: Donald Petrie
forgatókönyvíró: Mike Reiss
operatőr: José Luis Alcaine
zene: David Newman
szereplők: Nia Vardalos (Georgia), Richard Dreyfuss (Irv), Alexis Georgoulis (Poupi), Caroline Goodall (Mrs. Tullen)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
Amióta a görög származású amerikai Georgia hazatelepült ősei földjére, életében egyik csalódás követi a másikat: a pasija faképnél hagyja, és az állását is elveszíti. Végül elszegődik idegenvezetőnek, ám miközben fásultan terelgeti a turistákat az antik romok között, ráébred, hogy életéből teljesen kiveszett a romantika. Mikor egy mogorva buszsofőrt osztanak be mellé legújabb turnusára. Georgia úgy érzi, rosszabb már nem is jöhet…  Ráadásul turistái sokkal inkább azzal vannak elfoglalva, hogy pólókat vegyenek, és a tengerparton süttessék a hasukat, mintsem, hogy magukba szívják a görög történelmet, és a mediterrán ország lenyűgöző kultúráját. Georgia ezt persze rossz néven veszi, és mikor már teljes a káosz, szerencsére nem várt szövetségesre talál egyik csípős nyelvű utasában, Irvben, aki arra buzdítja a nőt, hogy adja át magát az élet örömeinek, érezze jól magát a bőrében, s talán még a szerelmet is megtalálja. Erre pedig lehet, hogy nem is kell majd sokat várnia… A turistabusz csak görögül beszélő sofőrje, Poupi ugyanis elsőre nagyon antipatikus Georgia-nak, ám a görög utazás során újra felfedezi magában a romantikus ént, és ekkor már Poupi sem olyan ellenszenves, sőt, meglehetősen vonzó…
.
0726_Hercegnők_éjszakájaHercegnők éjszakája = A Royal Night Out
2015-ben készült, angol romantikus vígjáték, 94 perc
.
rendező: Julian Jarrold
forgatókönyvíró: Trevor De Silva, Kevin Hood
operatőr: Christophe Beaucarne
zene: Paul Englishby
szereplők: Rupert Everett (György király), Bel Powley (Margaret hercegnő), Sarah Gadon (Erzsébet hercegnő), Emily Watson (Erzsébet királynő), Jack Reynor (Jack), Ruth Sheen (Jack anyja)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Erzsébet királynő egy 1985-ös interjú során bevallotta, hogy 1945. május 8-án a húga, Margit társaságában – persze inkognitóban – kiszökött a néphez, hogy együtt ünnepelje velük a II. világháború végét. Az aznap éjszaka történtekről most egy film készült Hercegnők éjszakája címmel.
Amikor 1945. május 8-án véget ért a második világháború, egész London ünnepi hangulatban tombolt. Az angol uralkodó két lánya, a trónörökös Erzsébet hercegné és húga, Margit kikönyörögte szüleitől a részvételt a város lármás forgatagában. A valóságban éjfélig kaptak kimenőt, míg a film története ettől a ponttól fiktív, ugyanis annak lehetőségével játszik el, miként alakult volna a hercegkisasszonyok sorsa, ha hajnalig mulathattak volna a Ritz-ben?
.
0726_Távol_a_világ_zajátólTávol a világ zajától = Far from the Madding Crowd

2015-ben készült, amerikai-angol filmdráma, 114 perc
.
rendező: Thomas Vinterberg
író: Thomas Hardy
forgatókönyvíró: David Nicholls
operatőr: Charlotte Bruus Christensen
zeneszerző: Craig Armstrong
szereplők: Juno Temple (Fanny Robin), Carey Mulligan (Bathsheba Everdene), Michael Sheen (William Boldwood), Matthias Schoenaerts (Gabriel Oak), Tom Sturridge (Troy)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
A XIX. századi angol irodalom talán legjelentősebb alkotójának, Thomas Hardy-nak a „Far from the madding crowd” című regényéből nem először készült filmadaptáció. A magyarul „Távol a tébolyult tömegtől” címmel megjelent irodalmi alkotást 1967-ben John Schlesinger vitte filmvászonra, majd 1998-ban tévéfilm készült belőle Nicholas Renton rendezésében. A legújabb filmadaptáció, Thomas Vinterberg által rendezett változat, „Távol a világ zajától” címmel.
A történet a XIX. század második felében, a vidéki Angliában játszódik. Főhőse, Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) fiatal, gyönyörű nő, aki ráadásul gazdag is. Gyermektelen nagybátyja után örököl egy gazdaságot, ami aminek saját kezébe veszi irányítását. A vonzó fiatal nőt természetesen több férfi is feleségül kéri, de ő csak hosszú évek és több csalódás után jön rá, ki is az, akihez valóban tartozik. Legrövidebben talán így lehetne összefoglalni a film történetét.
Az alkotás első képkockái hangsúlyozzák, hogy Bathsheba önálló és független nő, aki (a korban szokatlan módon) a férfiak gyámkodása nélkül szeretne boldogulni az életben, pont ezért nem akar férjhez menni sem, hiszen azzal függő helyzetbe hozná magát. A nagybátyja halála után a tulajdonába került farm ügyeit ügyesen, „férfi módjára” intézi, ezzel egyszerre zavarba hozva és ámulatba ejtve környezetét. A Carey Mulligan által játszott karakter egyszerre kemény és szerethető. A nő nemcsak férfiakat megszégyenítő határozottsággal veszi kezébe a gazdaság ügyeit, hanem közben finom gesztusai, kedves mosolya révén nagyon is nőies marad. A film elején ez a „feminista vonal” van előtérben, Bathsheba saját kezében tartja sorsát, de később ebből a szempontból átalakul a mozi. Attól a képkockától kezdve, hogy Bathshebát elvarázsolja a jóképű, de felületes katonatiszt, átalakul a film. A fiatal nő szeme hamar felnyílik, rövid idő alatt kiábrándul, de ettől kezdve nem ura a saját helyzetének. Rossz döntésének, egy meggondolatlan és buta tréfájának, de leginkább a Fanny Robin nevű szolgálólány tragédiájának hatására lelkileg megroppan. Hagyja, hogy az események sodorják, kicsúszik a kezéből az irányítás magánélete felett. Szinte mindig egy férfinak, Gabriel Oaknak a segítségére van utalva, rá támaszkodhat, tőle kaphat tanácsot, illetve abban a jelenetben, amikor Gabriel és Bathsheba együtt mentik a termést a vihartól, a férfi szó szerint az életét menti meg a nőnek.

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top