Médiatár

161015_Bud_SpencerBud Spencer & Terence Hill – Kedvenceink filmzenealbuma
Hargent Media, 2009
.
Hazánkban az önálló filmeket egyaránt jegyző, ám páros alkotásaik révén ismertté vált, egymással és ellenfeleikkel egyaránt élcelődő duó iránti rajongás az idő múlásával odáig vezetett, hogy amellett, hogy szövegeiket szinte mindenki kívülről fújja, filmjeik zenéinek egy része napjainkban is előkelő helyen áll a rádiók kívánságműsorainak listáján, s előszeretettel használják őket csengőhangként is. Filmjeik a töméntelen verekedős jelenet ellenére sem vették magukat komolyan, sőt, ezek is inkább a vígjáték kategóriába történő sorolásukat erősítették meg, hiszen a már-már művészien megkoreografált, hatalmas pofonokat, illetve eséseket mókás hangok, valamint effektek kísérték.
A filmzenealbum olyan muzsikát kínál, amelyeket a magyar közönség is ismer és a legjobban kedvel, s mindezek nem egy feldolgozás- vagy mások által előadott verzióban kerültek fel a korongra, hanem eredeti változatukban.  A lemez legismertebb tétele a “Különben dühbe jövünk” “Dune Buggy”-ja, de nem sokkal van lemaradva utána a “Kincs, ami nincs” “Movin’ Crusin'”-ja sem. Az “Én a vízilovakkal vagyok”-ból, illetve az “Aladdin”-ból ideválasztott számok pedig más szempontból számítanak a korong különlegességei közé, mégpedig azért, mert ezeket Bud Spencer előadásában hallhatjuk, aki a “Grau Grau Grau” végére már-már sátáni hörgéssel ismételgeti a címbéli szót. Kedvenceink közé tartozik a kissé karibi jellegű aláfestéssel rendelkező “Banana Joe”, a “Bombajó bokszoló” (az első Bud Spencer-es filmélményem révén), a brazil zenei világot megidéző “Nincs kettő négy nélkül” a “Nyomás utána!” három különböző stílusú tétele (míg az “In the Middle of All That Trouble Again” countrys, addig a “Spies and Guys” könnyed funky-jazz ötvözet, a “Shining Day” pedig egy könnyed szintis darab), valamint a “Fél lábbal a paradicsomban” főcímdala, amely a filmmel ellentétben elsőre megfogott. Mindent összevetve, talán ez az a fajta válogatásalbum, melyen mindenki talál magának olyan darabokat, amiket időről időre szívesen újrahallgat.
Ezzel az albummal emlékezünk Bud Spencerre, aki 86 éves korában 2016. június 27-én meghalt.
.
Tartalom
01. Movin’ Cruisin’ : Kincs, ami nincs /Carmeli La Bionda.
02. Brotherly Love : És megint dühbe jövünk) / Guido & Maurizio De Angelis.
03. What’s Going on Brazil : Nincs kettő négy nélkül / Franco Micalizzi.
04. In the Middle of All That Trouble Again : Nyomás utána! / Franco Micalizzi.
05. Grau Grau Grau : Én a vízilovakkal vagyok! / Walter Rizzati.
06. Banana Joe : Banán Joe / Guido & Maurizio De Angelis.
07. Dune Buggy : Különben dühbe jövünk / Guido & Maurizio De Angelis.
08. Fantasy : Bombajó bokszoló / Guido & Maurizio De Angelis.
09. The Genie : Aladdin / Fabio Frizzi.
10. Spies and Guys : Nyomás utána! / Franco Micalizzi.
11. Il Mio Nomeé Nessuno : Nevem senki / Ennio Morricone.
12. Flying Through the Air : Mindent bele, fiúk! / Guido & M. De Angelis.
13. Detective Extralarge : Extralarge / Enrico Riccardi.
14. Shining Day : Nyomás utána! / Franco Micalizzi.
15. Smoothly : Én a vízilovakkal vagyok! / Walter Rizzati.
16. Trinity : Az ördög jobb és bal keze / Franco Micalizzi.
17. An Aangel Around Me : Fél lábbal a paradicsomban / Giancarlo Bigazzi.
.
161015_BarkusBurkus König
King Size
Narrátor Records, 2016
.
A 2000-es évek elején működő Obudubból kinőtt Burkus König dubzenekart a Sonarból kilépett Csáky Balázs basszusgitáros alapította 2010-ben.  A tehetséges drezdai dub művész Bruno Mayer rögtön zenészeket kezdett keresni, amint Budapestre költözött, szerencsére meg is találta zenekarát, ami egy érzékeny, groove -os ritmusszekció (dob, nagybőgő) kiegészülve egy klasszikus zongora, cselló párral, megfűszerezve karizmatikus gitárokkal, énekekkel és azokkal a csodás visszhangokkal… Időközben Bruno távozott a bandából és a helyét Zeze vette át, aki ugyanolyan varázslatos érzékkel rendelkezik a dub mixeléssel kapcsolatban, mint Bruno, így méltó utódra talált benne a zenekar.
A hangzás a 90-es éveket idéző crossover a javából: dubos masszív dob-basszus alapra gitár, szinti, cselló, ének szerveződik össze szerves egységgé, megbolondítva megfelelően adagolt visszhangeffektekkel. A King Size című album egy 6 + 6 trekket tartalmazó hibrid stúdió + remixalbum, amelyen mindegyik dalnak megtalálható egy remixe is, ezeket a zenekart élőben duboló spanyol Hector Mateo Maestro készített.
.
Burkus König
Poór Nikolett (cselló)
Mészáros Péter (ének)
Dudás Zsombor (gitár, vokál)
Árki Viktor (zongora, billentyűk)
Hector Mateo Maestro (dub mix, ütőhangszerek)
Szabó Balázs (dob)
Csáky Balázs (basszusgitár, nagybőgő, vokál)
Zeze (dub mixing)
.
Tartalom
01. Spirál
02. Vitamin
03. Zombi
04. Buta
05. Earl Grey
06. Soha
07. Soha (Zeze remix)
08. Earl Grey (Zeze remix)
09. Buta (Zeze remix)
10. Zombi (Zeze remix)
11. Vitamin (Zeze remix)
12. Spirál (Zeze remix) 04:46
.
161015_Kökény2Kökény Attila
Elmegyek
Mistral Music, 2016
.
A jazzért és a klasszikusokért is rajongó Mega-jelölt tíz éve énekel és húsz éve üti a zongorabillentyűket. Tehetségét a családja fedezte fel, még gyermekkorában. A Megasztárba egy váratlan ötlettől vezérelve kamasz fia nevezte be. A döntőben mindössze pár szavazattal került a második helyre, így Ő lett az év férfi hangja. Sokan Máté Péter, valamint Zámbó Jimmy utódjaként emlegetik a tehetséges énekest. Számos éjszakai bárban lép fel. Ő maga írja a dalait, és általában életét jelképezik a számok. 2016-ban elkészült Kökény Attila „Elmegyek” című albuma, amely Máté Péter örökzöld dalainak feldolgozását tartalmazza.
.
Tartalom
01. Első szerelem
02. Álomlány
03. Mikor hozzád indulok
04. Ez majdnem szerelem volt
05. Azért vannak a jóbarátok
06. Egyszer véget ér
07. Még néhány perc és éjfélt üt az óra
08. Vagy mindent, vagy semmit
09. Ez itt az én hazám
10. Elmegyek
.
Közreműködők
Riskó Tibor: gitár
Jász András: szaxofon (2)
Sárközi Lali: hegedű (7)
Horváth Béci: zongora (8)
Ember Péter: trombita, pozán
.
161015_Adam_LambertAdam Lambert
The Original High
Magneoton, 2015
.
Adam Lambert Grammy-díjra jelölt amerikai énekes, dalszerző és színész.
A frissen a Warnerhez szerződött Adam Lambert harmadik stúdióalbuma 2015-ben jelent meg The Original High címmel. Az amerikai énekes-dalszerző Stockholmban és LA-ben vette fel a számokat, Max Martin és Shellback produceri közreműködésével. A lemez teljesen friss hangzást hoz Lambert eddigi munkáihoz képest, valamint olyan vendégelőadókkal működik együtt, mint Tove Lo vagy Brian May a Queenből. Az American Idol nyolcadik évadából kiemelkedő sztár egyébként nemrég fejezte be rendkívül sikeres közös turnéját a Queennel, ahol Freddie Mercury nyomdokaiba lépve az énekesi szerepet töltötte be. A Grammy-jelölt és Teen Choice Award-nyertes énekes 2009-ben jelentette meg első albumát For Your Entertainment címmel, melyet 2012-ben követett a Trespassing elsöprő sikerrel. A The Original High-ról már ismerjük egyébként az első dalt, a Ghost Townt.
.
Tartalom
1. Ghost Town
2. The Original High
3. Another Lonely Night
4. Underground
5. There I Said It
6. Rumors (feat. Tove Lo)
7. Evil In The Night
8. Lucy (feat. Brian May)
9. Things I Didn’t Say
10. The Light
11. Heavy Fire
12. After Hours (Bonus Track)
13. Shame (Bonus Track)
14. These Boys (Bonus Track)
.
161015_MagashegyiMagashegyi Undreground
Talált tenger
Gold Record Music, 2016
.
Fennállásának 10. évfordulóján 2016-ban jelentette meg a várva várt harmadik lemezét a Magashegyi Underground.
„A lemez egyfajta útkeresés a világi és a szakrális dolgok között, és szeretek képekben gondolkodni, talán jobban, mint szavakban” – mondta Bíborka.
Az új szerzemények – amelyek közül néhányat már megismertünk – illeszkednek a Magashegyi Underground jól beazonosítható, rejtélyes, álomszerű világába.
„Tariska Szabolcs, a fő szövegírónk nagyon érzi a dalötletekben kibontakozó világot, ritmusra, szótagokra tud csodákat faragni, új szavakat gyárt, így született meg most a Holdfényváros vagy a Szemszavak című felvétel. Újra együtt dolgoztunk Beck Zolival (30Y), akivel a legutóbbi albumon duettet énekeltem (Árnyékok), most három dalszöveget is írt. Mély érzésű, empatikus alkotó, egyből ráérzett a Magashegyi lényegére” – fejtette ki az énekesnő.
A Magashegyi Undergroundban a frontember mellett Fodor Máriusz (billentyűs hangszerek, dalszerző), Szepesi Mátyás (gitár), Fűrész Gábor (basszusgitár, dalszerző) és Toldi Miklós (dob, dalszerző) szerepel; közülük hárman, Fodor, Fűrész és Toldi a kezdetektől párhuzamosan a Kardos-Horváth János-féle Kaukázusnak is tagjai.
.
Magashegyi Undergrand
Bocskor Bíborka (ének)
Fodor Máriusz (billentyűs hangszerek, dalszerző)
Szepesi Mátyás (gitár)
Fűrész Gábor (basszusgitár, dalszerző)
Toldi Miklós (dob, dalszerző)
.
Tartalom
01. Ugyanegy
02. Végtelen kékség
03. Arcok, utcák, nevek
04. Szemszavak
05. Holdfényváros
06. Örvény
07. Ellenfény
08. Fűtenger
09. Diadém
10. Újhold
11. Látod
12. Végem veled
13. Lassú folyó
14. Holdfényváros remix
.
161015_Palya_BeaPalya Bea
Tovább nő
Palya Bea Production Kft., 2016
.
Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal – újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét.
Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Gimnáziumi tanulmányai után 2002-ben dimplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán. 2000-ben Monori Andrással megalapította a világzenei Folkestra együttest. 2002-ben a budapesti Francia Intézet ösztöndíjasaként Párizsban tanult Kakoli Sengupta indiai énekesnél. A másfél év alatt Párizsban nem csupán klasszikus arab zenét tanult. Belgiumban a ‘Karaván’ zenei projekt keretein belül a balkáni népzenét játszó Daraduna együttesben énekelt, 2008-ban megjárta Hollandiát akkori zenekarával, a Palya Bea Quintettel, valamint többször fellépett már az Egyesült Államokban is. 2009-ben a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washington-i Kennedy Centerben Dés Andrással és Szokolay Balázzsal adtak nagysikerű koncerteket. 2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon. 2014-ben jelent meg Nő című albuma, melyatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el. Palya Bea 2016-ban megjelent „Tovább nő” című új lemezével folytatja az önmaga által teremtett hagyományt. Mindannyiunkról énekel, miközben önmaga kérdéseit boncolgatja; mindenkitől kérdez, miközben önmagának teszi föl a legfontosabb kérdéseket. Női dalszerzőként emberi témákról énekel, melyek mindannyiunkat érintenek; nőket, férfiakat, embereket. Az előző lemez megjelenése óta eltelt két évben növekedett a siker, növekedett az öröm, és növekedett a dalírói kedv is.
Az új album címe egy vállalt szójáték. Tovább Nő, mert még nőiesebb, még intimebb dalok és témák kerülnek boncolgatásra. És Tovább Nő, mert szeretnénk, ha még tovább növekedne az a tábor, aki szereti és hallgatja ezt a zenét.
.
Közreműködők
Palya Bea (ének, sansula, tapan)
Bodoczki Ernő (nagybőgő)
Czirják Tamás (dob, ének, kaval)
Gerzson János (oud, buzuki, ney, derbuka, hegedű, ének, kanna)
Szokolay Dongó Balázs (furulya, duda, szaxofon, kaval, ének)
Ifj. Tóth István (gitárok, ének, kaval)
.
Tartalom
01. Intro
02. Beavatás
03. Két világ
04. Szaladós
05. Tükör
06. Úgyis veled
07. Hogy hívják?
08. Olajos csúszda
09. Exek
10. Flört
11. Cigányos
12. Apa-blues
13. Átrobogtam az életemen
14. Csend csend csend
.
161015_pannoniaPannonia Allstar Ska Orchestra
Ghost Train
Rocking Records, 2016
.
A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik.
A PASO 2012-es duplalemeze, a Lovemonster óta 2016-ban adott ki először stúdióalbumot, méghozzá sorban az ötödiket. 
A Ghost Trainről már több mindent is ismerhet a közönség, hiszen az elmúlt évben sorra jöttek a videoklipek a lemezen szereplő dalokhoz, például a cserkészcsapat kalandjait bemutató Billy Boyo-hoz, a Star Wars híres betétjét idéző Imperial Reggae-hez vagy a 2015-ös első Magyar Klipszemlén fődíjat nyert, Részeg című dalukhoz. A közönség által kedvelt számokon kívül természetesen újak is kerültek a lemezre, melyeken többek között a Heaven Street Seven frontembere, Szűcs Krisztián vagy az Anima Sound System énekesnője, Prieger Fanni is közreműködik. Az újdonságok hűen tükrözik a zenekar vidám, táncos stílusát, amire nagy tömegek mozdulnak meg koncertől koncertre, de emellett fajsúlyosabb dalok is megjelennek a lemezen.
.
Tartalom
01. Balkan Dancehall
02. Ghost Train
03. Részeg (feat. János Riger)
04. Billy Boyo
05. Csók és Könny (feat. Krisztián Szűcs)
06. Az én utam (feat. DENIZ)
07. Million Times
08. Imperial Reggae (Star Wars Cover)
09. Üres Szoba (feat. Fanni Prieger & János Riger)
10. Scratchy
11. Caribbean BBQ
12. Raindrops
+ Fat Cat (Bonus Track)
.
161015_péterffyPéterfy Bori & Love Band
Szédülés
Magneoton, 2016
.
Három és fél évvel a 2012-es Fehér éjszakák után jelenik meg Péterfy Bori & Love Band csodajó lendületes új anyaga – negyedik albuma – Szédülés címmel.
Egyes albumok olyanok, hogy koncerten, élőben jobban szólnak, mint otthon, míg más albumok meghallgatásához pont nyugis körülmények kellenek. Péterfy Bori új albuma inkább az utóbbi csoportot erősíti. Vannak azok a dolgok és pillanatok, amikor az ember inkább magában dédelgeti a fájdalmát. A borítófotó Flóra Borsi munkája. A grafikus Stark Attila. A Párnacsata című dal szövegét az egykori Trabant egyik szövegírója és szellemi atyja, Vető János írta. Tövisházi azt mondta, hogy Az én szerelmem zenéjét úgy írta, hogy elképzelte Walter White-ot a Breaking Bad végéről, ahogy tolja a sivatagban a hordó pénzt. Az első számban Henri Gonzo, azaz a Fran Palermo énekese segít a vokálban. Nemes András (Pluto, Biorobot) mellett még Tariska Szabink is besegített szövegekkel, de a legtöbb dal szövegét Bori írta.
.
Péterfy Bori & Love Band
Péterfy Bori (ének)
Drapos Gergely (basszusgitár)
Nagy István -(gitár)
Gáspár Gergely (dob)
Pápai István (timbales, bongo, zizi)
Tövisházi Ambrus (billentyűs hangszerek)
.
Tartalom
01. Dühös Max és a Néma Lány feat. Henri Gonzo
02. Szédülés
03. Tombol a világ
04. Szép halott
05. Párnacsata
06. A légiós
07. Domino
08. Üvegcipő
09. Kincstelen Andrea
10. Mrs. Hannibal
11. Az én szerelmem
.
161015_somlóSomló Tamás
Best of Somló
Magneoton, 2004
.
Somló Tamás 1947-ben Budapesten született. Gyermekkorában hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott. Még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig, de kedvence a szaxofon maradt. Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzőbe, cirkuszi zenebohóc lett. Az akkor még amatőr Omegának 1964-től három éven át volt tagja, de az anyagilag sokkal jövedelmezőbb artista szakmával sem szakított. Elsősorban az LGT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként írta be magát a magyar rock történetébe. Többek között ő szerezte a Ha a csend beszélni tudna, az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még című slágerek zenéjét. Somló Tamás, avagy ahogy a szakma és a közönség is emlegette, “Artúr” kissé karcos hangja teljesen egyedi, azonnal felismerhető volt. Az 1980-as évek elejétől az LGT turnéi egyre ritkultak, búcsúlemezük 1984-ben jelent meg. Az együttes az 1987-es tabáni koncert után felfüggesztette tevékenységét, jóllehet hivatalosan nem jelentették be feloszlásukat. 1992-ben emlékezetes búcsúkoncertet adtak a Nyugati pályaudvaron, 1997-ben Somló Tamás 50. születésnapját ünnepelték fellépéssel. 2007-ben a Szigeten arattak hatalmas sikert, 2013-ban újra összeálltak két koncertre az Arénában. Demjén Ferenc rábeszélésére és szövegírói közreműködésével jelentette meg 1992-ben első szólólemezét, a Som-lót, amelyet a Semmi cirqsz (1997), az 50mló koncert (1998), a Zenecsomag (2000), a Best of (2003) és az Egy adag somlói (2007) önálló albumok követtek. Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyiségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. Ő énekelte az Álom című számot az 1996-os Elvarázsolt Edda-dalok albumon, a Patika (1996) című televíziós filmsorozat két betétdalát adta elő, szerepelt szerzeménye az 1999-es Hippolyt című filmvígjátékban. Jótékonysági koncerteken vett részt, rendszeresen fellépett nosztalgiakoncerteken és fesztiválokon. Somló Tamást 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.
Türelemmel viselt, hosszú, súlyos betegségben, 2016. július 20-án Budapesten halt meg. 
Az albumon található Somló Tamás és Zsédenyi Adrienn duettje is.
.
Tartalom
01. Intro
02. Azt mondta az Anyukám /S. Nagy – Presser – Omega/
03. Elszállt egy hajó a szélben /Baksa Soós – Babos – Doleviczényi – Kex/
04. Szép Margit /Viktor – Kántor – Nonstop/
05. Vallomás /Bartha – Adamis/
06. Ő még csak 14 /Bartha – Adamis/
07. Álomarcú lány /Somló – Adamis/
08. Holnap /Somló – Winkfield – Dusán/
09. Olyan szépek voltunk /Dés – Nemes/
10. Annyi mindent nem szerettem még /Somló – Dusán/
11. Lili I love you /Somló – Demjén/
.
161015_zaporozsecZaporozsec
Sk szerencsét Mr. Gorsky
Ko Records, 2015
.
Az osztálytársakból alakult szentgotthárdi Zaporozsec zenekar motorját 2004 nyarán Varga Bence (ének, gitár), Papp Dávid (basszusgitár), és Hoffman Máté (dob) indította be. A kezdeti szárnypróbálgatások közepette hamar fény derült Bence szerzői és előadói tehetségére, s ez erősen meghatározta a gépkocsi további menetirányát és sebességét. Az együttes 2007 tavaszán megnyerte az Átjáró Tehetségkutató versenyt, s még az év júniusában elkészült a Zaporozsec első demófelvétele. 2008 nyarán a Kultúrpart dalversenyén Szeretnék című szerzeményük több száz dal közül a zsűri különdíját kapta. Saját hangjukat – elmondásuk szerint – a 2011-es Buborék című albumukkal találták meg. A trió ma már ismert név szűkebb pátriája, Vas megye könnyűzenei koncertjein, fesztiváljain.
.
Zaporozsec
Varga Bence (ének, gitár)
Papp Dávid (basszusgitár)
Hoffman Máté (dob)
Balaton Gergely (gitár)
.
01. Menjünk a Marsra
02. Buborék
03. Zuhanás
04. Képzeld el
05. Lógasd le
06. Álmodozó
07. Ne dobj el
08. Szomorú óriás
09. Emszercénégyzet
10. Valse Triste
11. Azon az éjszakán
12. Mr. Gorsky

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top