Médiatár

gitár_kép

GITÁRMÁNIA Könyvajánló

az akusztikus gitár
az elektromos gitár alaposabb megismeréséhez
és a hangszertanulás otthoni elsajátításához.


.
:
:
,

.

501gitárakord501 gitárakkord :
Illusztrált kalauz a rock, blues, soul, country, jazz és klasszikus zene akkordvilágába
Szerző: Capone, Phil
Megjelenés: Bp.,Officina ’96Kiadó, 2007
Raktári jelzet: 785 C 12
.
Íme egy akkordszótár, a legelterjedtebb fogásokkal, fényképekkel, könnyen megérthető illusztrációkkal és tanácsokkal.
A spirál kötésű könyvet könnyen ki lehet hajtani, így gyakorlás közben is használható. Minden akkordhoz könnyen átlátható ujjrendtáblázat tartozik. Az akkordok leírása mellett hangszeres technikai trükkökkel is megismerkedhetünk. Könnyen hordozható könyvünk a legnépszerűbb zenei stílusok akkordvilágát mutatja be, legyen az rock, pop, blues, soul, jazz, funk, country vagy klasszikus zene. Minden adott, hogy az olvasó elinduljon az úton, amelyen a gitár mesterévé válik.
PHIL CAPONE zenei tanulmányait a newcastle-i egyetemen, illetve a rangos londoni Guildhall School of Music növendékeként végezte. Sokéves szakmai és oktatói tapasztalat áll mögötte, stúdió-, valamint turnézenészként nagynevű producerekkel dolgozott. Széles körű szakmai ismeretei és tapasztalatai ösztönözték a könyv megírására, amelyben kiváló érzékkel szól a ma gitárosához, és segíti, hogy mind könnyebben és mind kevesebb csalódással sajátíthassa el a könyvben foglaltakat. Phil Capone a londoni jazzéletben aktív szerepet játszik, jelenleg a wappingi Guitar Institute-ban illetve a Hampstead városában található King Alfred Schoolban tanít, és rendszeresen publikál a Total Guitar szaklapban.
.
akkordok_12_ütemes_bluesAkkordok : A tizenkét ütemes blues
Improvizálás kezdők részére
Szerző: Ludvig József
Megjelenés: Miskolc, Koncert 1234 Kft, 2001
Raktári jelzet: 780 L 89
.
Azok a tanulni vágyók, akik szeretnék megismerni részletesen a harmóniák felépítését, a következő oldalakon mindenre kiterjedő ismeretanyagot találnak ebben a kiadványban.
.
.
.
..
.
akusztikus_gitarAkusztikus gitár : alapismeretek : gyakorló CD-vel
Szerző: Walter, Frank
Megjelenés: Alexandra, 2012
Raktári jelzet: 785 W 24
.
Ez a könyv az akusztikusgitár-játék alapjaival ismerteti meg a kezdő gitárosokat. A közérthető magyarázatok a legfontosabb alapismeretek megtanításán túl bevezetnek mind a dallam, mind az akkordjáték technikájába.
A gitár a zene világában az egyik legelterjedtebb hangszer. Az akusztikus gitároknak számos fajtája létezik. „Normál”, fából készült gitár nylon húrokkal, fagitárok acélhúrokkal, elektroakusztikus hangszedőkkel rendelkező gitárok, westerngitárok, tizenkét húros gitárok, sőt balkezesek számára is készítenek gitárokat. A gitározás tanulása során az akkordok ismerete különösen fontos. Egy énekesnő, vagy egy trombita nem tud akkordokat képezni, csak egyes hangokat. A gitár erőssége pont ebben rejlik. Ezért a szólójáték különböző pengetési technikái és a kíséret ritmikus sorainak ismertetése mellett elsősorban az akkordok fogását részletezi e kiadvány.

A kiadvány tartalma:

 • Technikai alapok: a gitár helyes tartása, a hangszer hangolása, a jobb és bal kéz szerepe
 • Zenei alapismeretek: az ütemek és a kottaolvasás
 • Gyakorlat: dallamjáték, minden fontos akkord, a barré-fogás
 • Hasznos összefoglalók: akkordtáblázat és a gitár hangjai
 • Terjedelmes gyakorló CD 58 felvétellel: zenekari változatok, kíséreti verziók és sok minden más

A tananyaghoz melléklet CD nagy segítséget nyújt a tanulásban, hiszen használatával az elsajátított ismeretek azonnal kipróbálhatók a gyakorlatban is. Tartalmazza a könyvben szereplő összes dalt, egyrészt teljes hangszerelésben, azaz az együttes és a gitár szólamaival, másrészt egy gyakorlásra alkalmas (play-along) verzió formájában, melyen csak a kíséret hallható.
.
basszusgitáok_könyveBasszusgitárok könyve
Szerző: Bacon, Tony & Mooorhouse, Barry
Megjelenés: Bp., Cartaphilus Könyvkiadó, 2009
Raktári jelzet: Raktári jelzet: 681 B 12
.
A basszusgitárok könyve bemutatja az elektromos basszusgitár történetét – a Fender klasszikussá vált Precision és Jazz modelljeitől kezdve az Alembic, az Ampeq, a Danelectro, a Fodera, a Gibson, a Hofner, a Lakland, a Music Man, a Rickenbacker, a Squier, a Steinberger, a Warwick basszusgitárjain át az öthúros, hathúros, szintetizátoros, fretless, műanyagból épített és digitális változatokig. A kötet aktuális, naprakész információkat és fantasztikus, kiváló minőségű fotókat tartalmaz..
.
.
elektromos_gitarElektomos gitár : alapismeretek : gyakorló CD-vel
Szerző: Walter, Frank
Megjelenés: Alexandra, 2012
Raktári jelzet: 785 W 24
.
Ez a könyv az elektromosgitár-játék alapjaival ismerteti meg a kezdő gitárosokat. A közérthető magyarázatok a legfontosabb alapismeretek megtanításán túl a dallam és az akkordjáték technikájába egyaránt bevezetnek.
A gitároknak számos fajtája létezik: „Normál” elektromos gitár, úgynevezett tömör testű gitár, félrezonanciás gitár, rezonanciás gitár, fatestű gitár elektromos hangszedővel, westerngitár, tizenkét húros gitár. Az árammal működő változat, azaz az elekromos gitár, melyről e jelen könyv szól, 1938-ból származik, mikor is az amerikai Beauchamp egy permanens mágnest és egy tekercset rögzített gitárjára. A húrok rezgése, kihatott a mágneses mezőre, mely a tekercsben váltakozó feszültséget keltett. Ez tetszés szerint felerősíthető és hangszóró segítségével ismét hallhatóvá válik. A mai napig is e rendszer szerint működik csaknem minden elektromos gitár.
A tananyaghoz melléklet CD nagy segítséget nyújt a tanulásban, hiszen használatával az elsajátított ismeretek azonnal kipróbálhatók a gyakorlatban is. Tartalmazza a könyvben szereplő összes dalt, egyrészt teljes hangszerelésben, azaz az együttes és a gitár szólamaival, másrészt egy gyakorlásra alkalmas (play-along) verzió formájában, melyen csak a kíséret hallható.

A kiadvány TARTALMA:

 • Technikai alapok: a gitár helyes tartása, a hangszer hangolása, a jobb és a bal kéz szerepe;
 • Zenei alapismeretek: az ütemek és a kottaolvasás;
 • Gyakorlat: minden fontos akkord, power chordok, patternek, barré – fogás és speciális ismeretek;
 • Hasznos összefoglalók: akkordtáblázat és a gitár hangjai;
 • Terjedelmes gyakorló CD 66 felvétellel: teljes zenekari változatok, kísérleti verziók és sok minden más….

elektromos_gitár_kézikönyvElektromos gitár : kézikönyv
Szerző: Ratcliffe, Alan
Megjelenés: Pécs, Alexandra Kiadó, 2006
Raktári jelzet: 681 R 39
.
A színes kézikönyv a következő hasznos tudnivalókkal szolgál mindenkinek, aki a zenével ismerkedik és a gitározás technikai és műszaki hátterébe is szeretne betekintést nyerni: a legújabb gitártechnológiák, a hexafonikus pick-uptól a piezo húrlábig; effektek elemzése – wah-wah, phaser, harmonizer és flanger; az effektek sorrendjének áttekintése; a legjobb gitárhangfalak, PA-rendszerek és mikrofonok; tanácsok zenekar-alapításhoz, koncertezéshez, stúdiózáshoz; tippek a zeneiparral kapcsolatban. Külön öröm a könyv végén található, híres gitárosokat röviden bemutató összeállítás.
.
.
fender_elektromosFender : Elektromos gitárok könyve
Szerző: Bacon, Tony
Megjelenés: Bp., Cartaphilus Kiadó, 2008
Raktári jelzet: 681 B 12
.
Minden, amit a Fender elektromos gitárokról, történetükről tudni kell.
Leo Fender 1950-ben építette meg első tömörtestű elektromos gitárját, a ma Telecaster néven ismert modellt, valamivel később pedig bemutatta a szintén legendássá vált Stratocastert.
A Fender formás, könnyen használható hangszereinek az 1960-as években jelentős szerepük volt a rock- és popzenében bekövetkezett jelentős változásokban; olyan, mindmáig nagy hatású zenészek játszottak a cég által épített gitárokon, mint Buddy Holly, Jimi Hendrix, George Harrison, Keith Richards, Eric Clapton és Kurt Cobain.
A könyvből megismerhetjük a tömörtestű elektromos gitárok építésével foglalkozó legnagyobb amerikai cég múltját és jelenét; a pontos adatokat tartalmazó olvasmányos szöveget a különböző modellekről és a Fenderhez kapcsolódó dokumentumokról készült pompás, színes képek egészítik ki. A gitárosok, a hangszer kedvelői és a gyűjtők is fontos információkat szerezhetnek a modelleket részletesen bemutató referencia-anyagból.
Tony Bacon a gitár történelmével foglalkozó legjelentősebb írók egyike, a Jawbone Press egyik alapítója.
.
folk_gitariskola_Muszty_DobayFolk gitáriskola
Szerző: Muszty Bea, Dobay András
Megjelenés: Bp., NPI, 1977
Raktári jelzet: 785 M 96
.
Több mint 30 évvel ezelőtt készült, de még ma is használható retró gitáriskola.
.
.
.
.
.
.
.
gitár_tantuszGitár (CD melléklettel)
Szerző: Phillips, Mark & Chappell. Jon
Sorozat: Tantusz könyvek
Megjelenés: Bp., Panem Kiadó, 2009
Raktári jelzet: 785 P 68
.
„Elektromos gitárral a kezedben előléphetsz a zenekari félhomályból, szabadon kószálhatsz a színpadon, énekelhetsz, szemkontaktust létesíthetsz rajongóiddal. Akusztikus gitáron játszva pedig te lehetsz a tábortűzi éneklések sztárja. Bármilyen gitáron is játszol, előhozza a zenét a lelkedből, és egy életen át űzhető, tartalmas hobbid lesz.”
Ebben a könyvben tényleg minden benne van, amire egy kezdő-középhaladó gitárosnak szüksége lehet: a gitár megvásárlásától a behangoláson át a gitározásig, a gitár karbantartásáig! Legyen szó akár kezdő, akár tapasztalt gitárosról, lépésről lépésre haladó gyakorlatok kísérik az olvasót az egyszerű akkordmenetektől a blues leckékig. A rockzenétől a countryn, blueson és folkzenén át a klasszikus gitárig és a jazzig bemutatja az egyes stílusokhoz tartozó speciális módszereket, technikákat. Megtanulhatjuk továbbá, hogyan

 •  választhatjuk ki a megfelelő gitárt és tartozékait;
 • játszhatunk helyes kéztartással és testhelyzetben;
 • pendíthetjük meg az alapakkordokat és játszhatunk egyszerű dallamokat;
 • hangoljunk, cseréljünk húrokat;
 • tarthatjuk karban gitárunkat vagy végezhetjük el a kisebb javításokat rajta;
 • fejleszthetjük játékunkat modern technikákkal.

Hogyan segít ez a könyv a gitárjáték és a valódi gitártudás fejlesztésében?

 • A szükséges fogásokat fényképeken szemléltetve.
 • A gitártabulatúra (vagy tab) segít abban, hogy képes légy a hagyományos kotta olvasása nélkül is zenét játszani.
 • A zene minden dal és gyakorlat esetén – a tabformátum felett – kotta formájában is szerepel.
 • A függelékből megismerheted az ötvonalas kotta jelrendszerét és a 96 leggyakrabban használt akkordot.
 • A könyvben található összes dalt és gyakorlatot tartalmazza a CD melléklet, segítségével olvasás helyett hallgatással figyelheted meg a dalok ritmusát, az egyes hangok hosszát.

.
a_gitár_útmutatóA gitár : Útmutató zenészeknek
Szerző: Bacon, Tony
Megjelenés: Bp., Kossuth Kiadó, 2009
Raktári jelzet: 785 G 46
.
A gitár a legátfogóbb zenei kézikönyv, amelyet erről a hangszerről valaha írtak. Szerzői a világ legismertebb zenei újságírói, gitárszakértői, akik alapos, közérthető stílusban írnak a különféle gitárok és erősítők hangzásvilágáról. Írásaik kezdő, haladó, valamint profi zenészek számára egyaránt hasznosak. A könyv segít a legmegfelelőbb hangszer kiválasztásában és a tíz legnépszerűbb zenei stílus alapvető technikáinak, trükkjeinek elsajátításában. Minden információ megtalálható benne, ami ahhoz szükséges, hogy mesterévé váljunk hangszerünknek, s egyben szakértőjévé a popzenetörténet egyik legismertebb jelképének.

 • 320 színes oldal diagramokkal, fényképekkel, valamint kottákkal.
 • Több mint 1000 tipp és trükk, mely segít megérteni és karbantartani a hangszert a lehető legjobb hangzás elérése érdekében.
 • Fontos szakkifejezéseket tartalmazó, fotókkal illusztrált kislexikon.
  .

gitarakkord_kislexikon_csepeiGitárakkord kislexikon (5000 akkord 1420 ábrával)

Szerző: Csepei Tibor
Megjelenés: Bp., Editio Musica, 1971
Raktári jelzet: 785 C 56
.
A gitárművészet iránt érdeklődők számának jelentős megnövekedése az akkordlexikon megjelenését egyre sűrgetőbbé tette.A lexikont kezdők, valamint előadók, zeneszerzők és hangszerelők egyaránt használhatják.
„A jazzharmóniák jelölése nemzetközileg nem egységes. Táblázatban foglaltam össze a főbb harmóniák nálunk és más országokban előforduló jelzéseit, módosító jeleinek és hangnemeinek jelölését. Egy-egy táblázat mutatja be a C alaphangra épített gyakran használt akkordokat valamint a hangközöket.”  Csepei Tibor
.
.
Gitárakkordok kézikönyveGitárakkordok kézikönyve (800 akkord jegyzéke gyakorláshoz és komponáláshoz)
Szerző: Pescatore, Pietro
Megjelenés: Pécs, Alexandra Kiadó, 2010
Raktári jelzet: 785 P 58
.
Minden gitáron kísérő, gyakorló és komponáló olvasó számára nagy segítséget jelent ez a klasszikus, pop, rock, jazz és folk stílusokban körülbelül 800 akkordot tartalmazó kézikönyv. A bevezetésben áttekintjük a zeneelméleti alapismereteket, és bepillantást nyerünk az akkordok felépítésébe. Minden alaphanghoz 22 különféle akkordtípust találhatunk három-három variációban. Minden akkord látható ábraként, a lefogás ujjrendjével, illetve hangjegyekkel leírva is, továbbá minden akkordnál megnevezzük annak gyakran használt egyéb jelöléseit is. Könyvünk jól áttekinthető beosztása C-től H-ig lehetővé teszi az akkordok egyszerű és gyors fellapozását, így minden gyakorló zenész ideális segítőtársra talál benne.
.
gitáriskola kezdőknek_caponeGitáriskola kezdőknek : Akusztikus és elektromos gitárhoz (CD melléklettel)
Szerző: Capone, Phil
Megjelenés: Bp., Officina Kiadó, 2008
Raktári jelzet: 785 C 12
.
Manapság az otthoni tanulásra szánt gitártankönyvek zavarba ejtően széles választéka kapható a piacon. Ez a kiadvány abban különbözik a többitől, hogy olyan szisztémát követ, ami a lehető legérthetőbb módon avat be a játék fortélyaiba. Nemcsak a megszokott TAB jelölést, hanem egyszerűen áttekinthető ritmusjelöléseket is alkalmaz. A könyvhöz mellékelt CD és az alkalmazott ritmusjelölések segítségével e könyv használója biztos lehet abban, hogy a megadott példákat helyesen fogja lejátszani. A több mint 30, önállóan gyakorolható leckén túl, amelyek közül sok a dallamot és a kíséretet is bemutatja, felsorolja a legfontosabb akkordok jegyzékét: minden dúr, moll és domináns szeptimakkordhoz kétféle lefogást mutat be.A skálák jegyzéke mind a tizenkét hangnemben kétféle változatát adja a négy alapvető hangsor lejátszási lehetőségeinek, könnyen érthető ábrákkal. A gitár kiválasztásától a kottaolvasáson és a pengetési gyakorlatokon át az akkordkíséretekig mindent megtalálunk ebben a könyvben, amire egy kezdő gitárosnak szüksége lehet.
A könyv egyaránt szól az akusztikus, ill. az elektromos gitáron játszóknak: szándéka szerint minden kezdő gitáros „bibliája” kíván lenni.
.
Gitarok_nagykonyve-2012Gitárok nagykönyve : Több mint 200 gitármárka és modell eredete, lenyűgöző képanyaggal
Szerző: Burrows, Terry
Megjelenés: Bp., Gabo Kiadó, 2012
Raktári jelzet: 681 B 97
.
A gyártók rövid bemutatása, története után, a leghíresebb modelleket veszi sorra a könyv, felhívva a figyelmet a legfontosabb tényekre és e mellett érdekes nüanszokra, sztorikra is. A legnagyobb márkák kinyitható poszterként családfával szerepelnek a kötetben, akár ki is lehet ügyeskedni a könyvből és feltenni a falra a legnagyobb kedvencet. A bemutatott darabok mellett általában szerepel az adott hangszer legnevesebb használója is..
.
.
nagy_gitárkönyvNagy gitárkönyv
Szerző: Bacon, Tony
Megjelenés: Bp., Grafo Könyvkiadó, 1993
Raktári szakjel: 681 B 11
.
Képzeljük el a tökéletes gitárgyűjteményt – egy-egy példánnyal minden nevezetes, vagy éppen legendás gitárból, melynek birtoklásáról álmodtunk vagy játszani vágytunk rajta. Azután képzeljünk mellé egy tökéletes vezetőt, aki az összes kérdésünkre tud válaszolni. Elmondja, amire csak kíváncsiak vagyunk: mikor készültek a gitárok, ki tervezte őket, hogyan készítették el és mitől olyan különlegesek. Nos, a Nagy gitárkönyv pontosan ez. Egy átfogó, illusztrált útmutató a modern gitár történetéhez. Egyedülálló fényképeket találhatunk benne több mint 450 ritka és régi gitárról. Emellett sok ismeretet nyújt a tervezés részleteiről, s olyan tulajdonságokról, amelyek egy-egy hangszert egyedivé tettek.
.
négy újjas pengetésiNégyujjas pengetési technikák gitáron (CD-melléklettel)
Szerző: Phil Capone
Megjelenés: Officina 96’kiadó Kft., 2012
Raktári szakjel: 785 C 12
.
Ha a gitár megszállottjaként – legyünk akár kezdők, akár öreg rókák – szeretnénk elsajátítani a fingerpicking, vagyis az ujjal való pengetés technikáját, s emellett több zenei stílusba is belekóstolnánk: erre a kiadványra van szükségünk.

 • A kötet váltakozó basszus szólamokra, hüvelykujjtechnikákra és jellegzetes akkordfogásokra épülő gyakorlatok egész sorát tartalmazza, amelyeknek segítségével játékunk gyorsabbá és magabiztossá válhat. A gyakorlatok meghallgathatók a mellékelt CD-n.
 • A könyv számos zenei stílust bemutatva bebizonyítja, hogy akár a kezdők is elsajátíthatják azokat a rejtélyes technikákat, amelyeken a gitárrepertoár legendás dalai alapulnak.
 • A gyakorlatok hagyományos kottában és tabulatúra formában lejegyezve is megtalálhatók, továbbá fényképek és áttekinthető ábrák segítik a magyaráztok lehető legjobb megértését.

.
További könyvajánló:

Gitár improvizáció
Szerző: Katona Péter
Megjelenés: Bp., Alfa Kft., 1996
Raktári jelzet: 785 K 27 .

Gitár iskola
Szerző: Katona Péter
Megjelenés: Bp., New Artists
Gyűjtemény: ifjúsági
Raktári jelzet: 785 K 27
.
Gitáriskola : 101 dal gitárkísérettel új akkordtáblázat még több Beatles + Illés nóta + Amerikai népdalok + meglepetések
Szerző: Dobay András, Muszty Bea
Megjelenés: 1994
Gyűjtemény: ifjúsági
Raktári jelzet: 785 M 96
.
Ludvig gitáriskola
Szerző: Ludvig József
Megjelenés: Miskolc, Koncert 1234 Kft, 2002
Gyűjtemény: ifjúsági
Raktári jelzet: 785 L 89
.
Modern gitár alapismeretek 1.
Szerző: Katona Péter
Megjelenés: Bp., Atlantis Yamaha, 1994
Gyűjtemény: ifjúsági
Raktári szakjel: 787 K 27

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top