Médiatár : Filmajánló

161203_400_nap400 nap = 400 Days
2015-ben készült, amerikai sci-fi, 87 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Matt Osterman
operatőr: Bo Hakala
zene: Wojciech Golczewski, Sean McMahon
szereplők: Brandon Routh (Theo), Dane Cook (Dvorak), Caity Lotz (Emily), Ben Feldman (Bug), Tom Cavanagh (Zell), Grant Bowler (Walter), Dominic Bogart (Sketch)
.
Négy asztronauta egy szimulációs bevetésen vesz részt, mely során négyszáz napig egy földalatti állomáson tapasztalhatják meg, hogyan hat egy távoli, elhagyatott bolygón az elszigeteltség az ember pszichéjére. Az idő múlásával kétségeik támadnak. Valóban a föld alatt vannak? Tényleg csak egy szimulációs gyakorlatról van szó? A valóság és a fikció összemosódik mikor már saját épelméjűségükben sem lehetnek biztosak.
.
161203_egy_szobalanyEgy szobalány naplója = Journal d’une femme de chambre
2015-ben készült, francia-belga filmdráma, 95 perc
.
rendező: Benoît Jacquot
forgatókönyvíró: Benoît Jacquot, Octave Mirbeau, Helene Zimmer
zeneszerző: Bruno Coulais
operatőr: Romain Winding
szereplők: Léa Seydoux (Célestine), Vincent Lindon (Joseph), Clotilde Mollet (Madame Lanlaire), Hervé Pierre (Monsieur Lanlaire), Mélodie Valemberg (Marianne), Vincent Lacoste (Georges), Rosette (Rose), Adriana Asti (Elvira Parsi), Yvette Petit (Madame Gouin)

.
Franciaország, 1900 körül. Célestine-nek Normandiába kell utazni, hogy szobalányként dolgozzon. A Lanlaire villában hamar kiderül, hogy a ház ura egy kéjsóvár férfi, felesége pedig egy aszexuális, zsarnoki és ugyanakkor féltékeny feleség. Célestine szeretné elkerülni, hogy a ház szakácsnőjének sorsára jusson: aki titokban már megszülte és megölte az erőszakból született csecsemőjét, s most jött rá, hogy újra terhes. És akkor ott van még a titokzatos inas, Joseph, aki antiszemita szórólapokat terjeszt, illetve azt szeretné elérni, hogy Célestine neki dolgozzon, prostituáltként Cherbourgban.
.
Díjak és jelölések
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2015) – Arany Medve jelölés: Benoît Jacquot
.
Hosszú út lefelé = Long Way Down161203_hosszu_ut_lefele
2014-ben készült, angol vígjáték, 92 perc

.
rendező Pascal Chaumeil
író: Nick Hornby
forgatókönyvíró: Jack Thorne
zeneszerző: Dario Marianelli
szereplők: Pierce Brosnan (Martin Sharp), Aaron Paul (J.J.), Imogen Poots (Jess Crichton), Toni Collette (Maureen), Tuppence Middleton (Kathy), Joe Cole (Chas)
.
Négy elveszett lélek – egy kegyvesztett TV bemondó, egy mocskos szájú tinédzser, egy egyedülálló anya és egy zenészből pizza futárrá avanzsált fiú – ugyan azon a napon akar véget vetni az életének, méghozzá éppen Szilveszter éjszaka. Amikor a kiábrándult idegenekből álló csapat véletlenül összetalálkozik az öngyilkosság helyszínéül választott Toppers Torony tetején, megállapodnak abban, hogy hat héttel elhalasztják tervüket és mint egy szokatlan, furcsa család, együtt keresik tovább az élet értelmét.

161203_kemek_hidjaKémek hídja = Bridge of Spies
2015-ben készült, amerikai film, 137 perc
.
Rendező: Steven Spielberg
forgatókönyvíró: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
operatőr: Janusz Kaminski
zene: Thomas Newman
szereplők: Tom Hanks (James Donovan), Alan Alda (Thomas Watters), Amy Ryan (Mary Donovan), Eve Hewson (Jan Donovan), Peter McRobbie (Allen Dulles), Austin Stowell (Francis Gary Powers)
.
1960. A hidegháború legfagyosabb éve. A szovjetek lelőnek egy amerikai U2-es felderítő repülőgépet, és az amerikai pilóta, Francis Gary Powersfogságba esik. Kiszabadítása szinte teljeséggel lehetetlen, de a CIA azért megpróbálkozik vele. A film történetének főhősére az ügyvéd, James Donovanra (Tom Hanks) bízzák, hogy megoldja a vasfüggöny mögötti kényes helyzetet. Az ügyvédnek Kelet-Berlinbe kell utaznia, hogy tárgyalásokat kezdjen az ellenséggel, és végrehajtsa a fogolycserét. Ám a CIA egészen másfajta feladatok elvégzésérei s felkészíti őt.
Steve Spielberg, az élő legenda megtörtént események alapján dolgozott, a Coen-testvérek forgatókönyve mégis csupa meglepetés és izgalom.
.
161203_mad_maxMad Max : A harag útja = Mad Max: Fury Road
2015-ben készült, akciófilm, thriller, 130 perc
.
Rendező: George Miller
forgatókönyvíró: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
operatőr: John Seale
zeneszerző: Junkie XL
szereplők: Tom Hardy (Max Rockatansky), Charlize Theron (Furiosa), Zoe Kravitz (Toast), , Nicholas Hoult (Nux), Rosie Huntington-Whiteley (Splendid)
.
A történet bolygónk egy eldugott szegletében játszódik, ahol a sivatagi körülmények megnehezítik a mindennapokat, és az emberségességet is kiölte már az itt élőkből a mindennapi betevőért folyó küzdelem. Két lázadó van csupán, akik szeretnék visszaállítani a rendet. Az egyikük Max (Tom Hardy), aki nem a szavak embere, de annál inkább megszállottja az adrenalinnak. Felesége és gyermeke elvesztése után már csak az elméje békességéért küzd. A másik Furiosa (Charlize Theron), a nő, aki szintén úgy gondolja, hogy csak a békés állapotok visszaállításával lehet ideális körülményeket teremteni az itt éléshez.
.
Díjak és jelölések
BAFTA-díj (2016) – Legjobb jelmeztervezés
BAFTA-díj (2016) – Legjobb látványtervezés
BAFTA-díj (2016) – Legjobb vágás: Margaret Sixel
BAFTA-díj (2016) – Legjobb smink és maszk
Oscar-díj (2016) – Legjobb jelmeztervezés
Oscar-díj (2016) – Legjobb látványtervezés
Oscar-díj (2016) – Legjobb hangvágás
Oscar-díj (2016) – Legjobb vágás: Margaret Sixel
Oscar-díj (2016) – Legjobb smink és maszk
Oscar-díj (2016) – Legjobb hangkeverés
.
161203_margueriteMarguerite : A tökéletlen hang = Marguerite
2015-ben készült, francia-cseh-belga filmdráma, 125 perc
.
rendező: Xavier Giannoli
forgatókönyvíró: Xavier Giannoli, Marcia Romano
operatőr: Glynn Speeckaert
szereplők: Catherine Frot (Marguerite), Andre Marcon (Georges Dumont), Denis M’Punga (Madelbos), Michel Fau (Atos Pezzini), Christa Theret (Hazel)
.
Az 1920-as évek Párizsában járunk. Marguerite Dumont, az erősen fals hangú, ám annál tehetősebb vagyonú francia hölgy rendszeresen “megörvendezteti” barátait hangversenyeivel. Az összegyűlt ismerősök azonban alig várják a koncert végét – az összejövetelek parti része sokkal kecsegtetőbb számukra, mint Marguerite éneklése. Egyikükben sincs elég bátorság, hogy szembesítse az asszonyt az igazsággal. Marguerite így abban a hitben él, hogy csodálatos énekhangja páratlan, s elhatározza, hogy megmutatja „tehetségét” az egész világnak… egy nap aztán Marguerite nyilvános meghallgatásra indul az Operába.
.
161203_ruhakeszitoRuhakészítő = Dressmaker
2015-ben készült, ausztrál filmdráma, 118 perc
.
rendező: Jocelyn Moorhouse
forgatókönyvíró: Jocelyn Moorhouse
operatőr: Donald McAlpine
zene: David Hirschfelder
szereplők: Kate Winslet (Myrtle Dunnage / Tilly), Liam Hemsworth (Teddy McSwiney), Hugo Weaving (Sergeant Farrat), Sarah Snook (Gertrude Pratt / Trudy), Judy Davis (Molly Dunnage)
.
Még csak tízéves volt, amikor a kis Myrtle „Tilly” Dunnage-ot elüldözték szülővárosából. Húsz év elteltével, miután a legnevesebb párizsi divatházaknál kitanulta a ruhatervező és – készítő szakma minden csínját-bínját. Ez a gyönyörű nő visszatér ausztráliai szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi gyártású ruháival megreformálja a vidéki helység asszonyainak öltözködését. Eredetileg csak egy rövid látogatást tervezett, ám aztán úgy dönt, otthon marad, hogy gondoskodhasson beteg anyjáról. Ám Dungatar, ez a poros, Isten háta mögötti ausztrál városka nem felejt: itt nem csak a bűnök, az emlékek és a vádaskodások árnyéka is messzire nyúlik. Édes bosszút áll mindazokon, akik korábban ártottak neki. A film Rosalie Ham bestseller regénye alapján készült.
.
161203_serulesSérülés = Concussion
2015-ben készült, angol-amerikai-ausztrál filmdráma, 123 perc
.
rendező: Peter Landesman
forgatókönyvíró: Peter Landesman, Jeanne Marie Laskas
operatőr: Salvatore Totino
zene: James Newton Howard
szereplők: Will Smith (Dr. Bennet Omalu), Gugu Mbatha-Raw (Prema Mutiso), Alec Baldwin (Dr. Julian Bailes), Luke Wilson (Roger Goodell), Stephen Moyer (Dr. Ron Hamilton), Eddie Marsan (Dr. Steven DeKosky)
.
Dr. Bennet Omalu törvényszéki patológusként dolgozik. A kiváló szakember különös felfedezést tesz egy visszavonult híres amerikai focista boncolásakor. Az elvégzett vizsgálatok megdöbbentő agyi elváltozásokat mutatnak a sportolónál. Dr. Omalu arra a következtetésre jut, hogy a sportpályafutása során szerzett rengeteg ütközés károsította az agyát.
A Concussion című filmdráma középpontjában egy amerikai focicsapat áll, melynek játékosai komoly agyrázkódást és súlyos sérüléseket szenvedtek el játék közben. A film azt mutatja be, hogy a maradandó károsodást szenvedett játékosok önhibán kívül keletkezett sérüléseit a Nemzetközi Futball Szövetség hogyan próbálta meg letagadni.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top