Médiatár : Filmajánló

170120_anyamAnyám és más futóbolondok a családból
2015-ben készült magyar családtörténet, filmdráma, 113 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Fekete Ibolya
operatőr: Gózon Francisco, Jancsó Nyika
zeneszerző: Novák János
szereplők: Ónodi Eszter (Gardó Berta/mama magyar hangja), Danuta Szaflarska (mama), Básti Juli (Gardó Berta), Gáspár Tibor (Barkó Lajos), Kerekes Vica (Ilu), Bartsch Kata (Dugó), Adorjáni Bálint (Guszti)
forgalmazó: Vertigo Média Kft.
információhordozó: DVD
.
Hol volt, hol nem volt – kezdődhetne a film, ha története nem a valóságot dolgozná fel. A többszörös díjnyertes Bolse Vita és a Chico után Fekete Ibolya egy kvázi-önéletrajzi családi legendáriummal tért vissza a mozikba. A szomorkásan szórakoztató film fókuszában egy anya áll, aki 20. századi történelmünktől űzve huszonhétszer költözött.
Fekete Ibolya filmje az 1900-as évek elejétől a 2000-es évekig követi a szereplők sorsát. A többgenerációs családtörténet egy életében huszonhétszer költözött, időskori demenciában betegeskedő nagymama visszaemlékezéseiben elevenedik meg, akit lánya ápol. Innen indulnak a visszatekintések, megelevenedik száz év múltja és küzdelme Trianontól Debrecenig, Budapesttől Tatabányán át Hatvanig. Történelmi viharok flashbackjeinek közepette érkezünk a jelenbe, az idős mama és lánya egymással vívott mindennapi küzdelmeinek, konfliktusainak idősíkjába, a múlttal és annak utóhatásaival átszőtt terepre.
„Akárhányszor összeraktam az életem, valaki mindig szétrombolta” – mondja a notórius költőző narrátor-főszereplő, akit nem mellesleg a rendező édesanyja ihletett. Az Anyám…-ban a politika egymást váltó uralkodó ideológiái terelik a családot újabb és újabb fedél alá. Az film szereplői nem az országban, nem a pártpolitikában keresik az otthont, hanem egymásban. Összekapaszkodva segítik egymást a legkilátástalanabb helyzetekben is. Jöhet kommunizmus, jöhetnek a zsidótörvények – egyetlen jelszó az övék: családi összetartás bárhol, bármi áron.
.
170120_hipnotizorA hipnotizőr = Hypnotisören
2012-ben készült, szinkronizált svéd bűnügyi thriller, 122 perc
.
rendező: Lasse Hallström
író: Alexander Ahndoril (Lars Kepler), Alexandra Coelho Ahndoril (Lars Kepler)
forgatókönyvíró: Paolo Vacirca
operatőr: Mattias Montero
zeneszerző: Oscar Fogelström
szereplők: Tobias Zilliacus (Joona Linna), Mikael Persbrandt (Erik Maria Bark), Lena Olin (Simone Bark), Helena af Sandeberg (Daniella)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD
.
Egy sportpályához tartozó öltözőben brutálisan meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Feleségét és két gyermekét értesíteni akarják, de a családi otthonban is a mészárlás nyomai fogadják a rendőröket. Úgy tűnik, valaki az egész Ek család kiirtását tűzte ki célul. Nem végzett azonban maradéktalanul alapos munkát, a kamasz fiú, Josef, válságos állapotban ugyan, de életben maradt. Amikor Joona Linna bűnügyi felügyelő értesül egy harmadik gyermek, egy nagylány létezéséről, mindent el akar követni, hogy hamarabb találja meg, mint a gyilkos. Az egyetlen élő szemtanú, Josef kihallgatása a fiú sokkos állapota és gyéren pislákoló tudata miatt akadályokba ütközik. Joona Linna a nyomozásba bevonja dr. Erik Maria Barkot, a híres hipnotizőrt. Bark a jó ügy érdekében megszegi tíz éve tett szent fogadalmát, miszerint felhagy a hipnózissal. Josef módosult tudatállapotban felidézett emlékei azonban felkészületlenül érik az orvost és a felügyelőt egyaránt. Félelmetes, gyorsan pergő eseménysor veszi kezdetét, és Eriknek ezúttal saját eltemetett emlékei mélyére kell ásnia, ha meg akarja óvni családját a széthullástól és a visszafordíthatatlan tragédiától. Az idő ellene dolgozik.
.
170120_lanykiralyA lánykirály = Girl King
2015-ben készült, szinkronizált finn-német-kanadai-svéd-francia filmdráma, 102 perc
.
rendező: Mika Kaurismäki
forgatókönyvíró: Michel Marc Bouchard
operatőr: Guy Dufaux
zene: Anssi Tikanmäki
szereplők: Malin Buska (Kristina királynő), Sarah Gadon (Ebba Sparre grófnő), Michael Nyqvist (Axel Oxenstierna kancellár), Lucas Bryant (Johan Oxenstierna gróf), Laura Birn (Erika Erksein grófnő), Hippolyte Girardot (Pierre Hector Chanut nagykövet),  Peter Lohmeyer (Stockholm püspöke)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Mind hallottunk Nagy Katalin cárnőről, az angol I. Erzsébetről, vagyis a Szűz királynőről és Mária Teréziáról, akinek a magyar nemesség életét és vérét ajánlotta fel, de gabonáját nem. És ki ismeri Krisztina, a 6 évesen trónra került leszbikus svéd királynő történetét?
A film a briliáns, extravagáns Kristina svéd királynő története, aki már egész fiatalon hatalomra került, és folyamatosan küzdött a szélsőségesen konzervatív értékrend ellen, valamint az európai modernizációért.  Mika Kaurismäki filmje a fiatal Krisztináról szól, aki folyamatosan erkölcsi, társadalmi, politikai elvárásokkal kénytelen szembeszegülni, miközben próbálja megtalálni az egyensúlyt a személyes és az ország érdekei között. A vallási háborúk tüzében állandó nyomás alatt levő királynő úgy dönt, egy békében élő és saját művészettel, tudománnyal rendelkező Svédországot akar megteremteni. Mindeközben Descartes-tal levelezik, és arra kell rájönnie, hogy az identitáskeresésre nincs idő egy királynő életében. A nők iránt érzett szexuális vonzalmának elfojtására tett kísérletei minduntalan kudarcba fulladnak, és részben ez a katalizátora a végső nagy döntésének: lemond a trónról és a katolicizmus fele fordul.
.
170120_megmaradtMegmaradt Alice-nek = Still Alice
2014-ben készült – Oscar-díjas – amerikai filmdráma, 97 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Wash Westmoreland, Richard Glatzer
író: Lisa Genova
operatőr: Denis Lenoir
zeneszerző: Ilan Eshkeri
szereplők: Julianne Moore (Dr. Alice Howland), Alec Baldwin (Dr. John Howland), Kristen Stewart (Lydia Howland), Kate Bosworth (Anna Howland-Jones), Shane McRae (Charlie Howland-Jones), Hunter Parrish (Tom Howland), Seth Gilliam (Frederic Johnson)
forgalmazó: Select’86 Kft.
információhordozó: DVD
.
Alice Howland boldog házasságban élő családanya, akinek már három felnőtt gyereke van. Kitűnő karriert futott be a nyelvészet neves professzoraként. Alice a karrierje csúcsán van, amikor azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb.  Minden megváltozik, amikor kezd elfelejteni szavakat, dolgokat. Eleinte csak belezavarodik a gondolatmenetébe az egyetemi előadásain, és pánikba esik, amikor futás közben rájön, nem tudja, merre jár. Az idő haladtával gondolatai is összekuszálódnak, memóriája egyre gyakrabban hagyja cserben. A diagnózis: Alzheimer-kór, korai stádiumban. A függetlenségére mindig büszke Alice összeszorított foggal igyekszik ugyanúgy élni az életét, mint korábban, és csak a jelennel foglalkozni, de a betegség lassan úrrá lesz rajta. Helyenként szívszorító, néhol felemelő, ugyanakkor ijesztő történet arról, milyen az, amikor valaki szó szerint elveszíti az eszét. Alice nehezen fogadja el helyzetét, és azért küzd, hogy a lehető legtöbb ideje maradjon a családjára. A film Lisa Genova azonos című könyve alapján készült.
.
Díjak és jelölések
Oscar-díj (2015) – Legjobb női főszereplő
Golden Globe-díj (2015) – Legjobb színésznő – drámai kategória: Julianne Moore
BAFTA-díj (2015) – Legjobb női alakítás: Julianne Moore
.
170120_szex-az-okaA (sz)ex az oka mindennek
2015-ben készült, szinkronizált amerikai vígjáték, 103 perc
.
rendező: Leslye Headland
forgatókönyvíró: Leslye Headland
operatőr: Ben Kutchins
szereplők: Alison Brie (Lainey), Natasha Lyonne (Kara), Jason Sudeikis (Jake), Amanda Peet (Paula), Daniella Pineda (Danica)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Egy egyéjszakás kaland során Lainey és Jake elveszítik szüzességüket, majd útjaik szétválnak. Évekkel később véletlenül összefutnak, és ez a találkozás rádöbbenti őket, hogy az az este mennyire meghatározta szexuális életüket: Jake intrikus nőcsábász lett, míg Lainey mindig a rossz pasikat fogja ki. Igyekeznek az újra fellángoló érzelmeiket kordában tartani, ám rá kell jönniük, hogy a köztük lévő kölcsönös vonzalom a válasz minden problémájukra. Már csak meg kéne állniuk, hogy másokkal is ágyba bújjanak.
.
.170120_wikileaks_botranyA wikileaks-botrány = The Fifth Estate
2013-ban készült, szinkronizált amerikai-belga életrajzi filmdráma, 123 perc
.
rendező: Bill Condon
forgatókönyvíró: Daniel Domscheit-Berg, David Leigh, Luke Harding, Josh Singer
operatőr: Tobias Schliessler
zene: Carter Burwell
szereplők: Benedict Cumberbatch (Julian Assange), Anthony Mackie (Sam Coulson), Stanley Tucci (James Boswell), Alicia Vikander (Anke), Daniel Brühl (Daniel Domscheit-Ber)
forgalmazó: ADS Service Kft.
információhordozó: DVD
.
Julian Assange (Benedict Cumberbatch) és barátja (Daniel Brühl) elhatározzák, hogy górcső alá veszik a hatalmat gyakorlók kétes tevékenységeit. Filléres büdzséből létrehozzák a WikiLeaks weboldalt, mely lehetővé teszi, hogy név nélkül bárki publikálhasson olyan bizalmas adatokat, melyek az állami bűnözésre irányítják a figyelmet. Assange és Berg titkos kormányzati és más kényes dokumentumokat tesznek közzé a WikiLeaks nevű weboldalukon. Tevékenységükre az egész világ felfigyel. Publikációikkal globális diplomáciai viharokat okoznak. Ahogy nő az ismeretségük, úgy lesz egyre több követőjük és egyre veszélyesebb ellenségeik is. Munkakapcsolatuk és barátságuk azonban megroppan, amikor birtokukba kerülnek az amerikai titkosszolgálat legnagyobb diszkrécióval kezelt dokumentumai.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top