Médiatár : Filmajánló

170207_90perc90 perc a mennyországban = 90 Minutes in Heaven
2015-ben készült, amerikai filmdráma, 117 perc
.
rendező: Michael Polish
forgatókönyvíró: Michael Polish, Don Piper
operatőr: M. David Mullen
zeneszerző: Michael W. Smith, Tyler Smith

szereplők: Hayden Christensen (Don Piper), Kate Bosworth (Eva Piper), Hudson Meek (Chris Piper), Bobby Batson (Joe Piper), Elizabeth Hunter (Nicole Piper)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
Hazafelé egy lelkészkonferenciáról, Don Piper, baptista lelkipásztor autójával összeütközött egy kamionnal, amely ismeretlen okból tért át az ő sávjába. Azonnal meghalt. Az ezt követő kilencven percben Piper a mennyországban járt, ahol találkozott mindazokkal, akik hatással voltak rá spirituálisan, éteri zenét hallhatott és lelke valódi békére talált. Eközben, lenn a Földön egy a konferencián szintén részt vevő lelkész, megállt a szörnyű baleset helyszínén, és noha látta, hogy Don már halott, imádkozni kezdett érte. Piper csodával határos módon visszatért az életbe, és a mennyországban tett rövid látogatása után hosszú és fájdalmas gyógyulás várt rá. Éveken át Piper megtartotta magának ezt az élményt, ám végül barátai és a családja meggyőzték arról, hogy különleges történetét másokkal is megossza.
A film Hudson Meek és Chris Piper azonos című New York Times bestselleréből készült.
.
170207_brooklynBrooklyn
2015-ben készült, ír-angol-kanadai romantikus dráma, 101 perc
.
rendező: John Crowley
forgatókönyvíró: Nick Hornby
operatőr: Yves Bélanger
zene: Michael Brook
szereplők: Saoirse Ronan (Eilis Lacey), Domhnall Gleeson (Jim Farrell), Michael Zegen (Maurizio), Emory Cohen (Tony), Mary O’Driscoll (Miss McAdam)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
Kivándorlástörténetről van szó, de semmi köze ahhoz, amit manapság a híradókban láthatunk. Eilis (Saoirse Ronan) a fiatal ír lány nem éhezik, nincs veszélyben az élete, még csak nem is magányos, az édesanyjával és a nővérével él. Csak éppen jövőképe nincs: az ötvenes évek Írországában sem olyan munkája, sem olyan férfi nincs mellette, aki boldoggá tudná tenni. Így aztán úgy dönt, hogy Amerikában próbál szerencsét. Nem a semmibe ugrik: nővére spórolt pénze és az egyház segítségével munka és lakhatás, meleg étel és társaság várja. Mindez persze nem jelenti azt, hogy könnyű dolga van. Mosolyogva kell olyan luxustermékeket kínálnia, amiket több havi fizetéséből sem tudna megvenni, a lakótársai pedig árgus szemmel lesik, nehogy egy grammal is több jusson neki bármiből, mint nekik. Hiába a segítőkész ismeretlenek, ha távol van a családja, a barátai, ha minden este megríkatja a magány. De innentől csak rajta áll, hogy megmarad ebben a helyzetben, vagy megcsinálja a maga brooklyni álmát. Eilis pedig keményen hajt: nem zseni, de okos, aki felismeri és megragadja a lehetőségeket, legyen szó tanulásról vagy férjfogásról. Aztán, amikor Írország, a régi élet és a régi Eilis már elég távolinak tűnik, történik valami, ami hazaszólítja. Szembesül azzal, amivel valószínűleg több tízezer magyar fiatal manapság: menni vagy maradni. Brooklyn remek moziélmény, szívszorító és megmosolyogtató.
.
Díjak és jelölések
BAFTA-díj (2016) – Legjobb brit film: Nick Hornby Finola Dwyer John Crowley
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb színésznő – drámai kategória jelölés: Saoirse Ronan
BAFTA-díj (2016) – Legjobb jelmeztervezés jelölés
BAFTA-díj (2016) – Legjobb női alakítás jelölés: Saoirse Ronan
BAFTA-díj (2016) – Legjobb smink és maszk jelölés
BAFTA-díj (2016) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Julie Walters
BAFTA-díj (2016) – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Nick Hornby
Oscar-díj (2016) – Legjobb film jelölés
Oscar-díj (2016) – Legjobb női alakítás jelölés: Saoirse Ronan
Oscar-díj (2016) – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Nick Hornby.
.
170207_foxcatcherFoxcatcher
2014-ben készült, amerikai életrajzi filmdráma, 134 perc
.
rendező: Bennett Miller
forgatókönyvíró: E. Max Frye, Dan Futterman
zeneszerző: Mychael Danna
operatőr: Greig Fraser
szereplők: Steve Carell (John du Pont), Channing Tatum (Mark Schultz), Mark Ruffalo (David Schultz), Sienna Miller (Nancy Schultz), Vanessa Redgrave (Jean du Pon)
forgalmazó: Select’86 Kft.
információhordozó: DVD
.
A Channing Tatum és Steve Carell főszereplésével készült Foxcatcher egy feszültséggel teli sportfilm, amely az amerikai birkózás történetének egy sötét foltját hitelesen, ám igen fárasztó formában prezentálja.
Az olimpiai bajnok birkózó testvérpár, Mark és Dave Schultz, valamint a milliomos hazafi John du Pont drámai és végzetes kapcsolatát kísérelte meg nagyvászonra adaptálni. A megtörtént eseményeket feldolgozó mozi első ránézésre egy fura sportfilmnek tűnik, amiben a komédiás Steve Carell valamiért állandó jelleggel utálatos képet vág, az igazság azonban az, hogy a Foxcatcher csak álcázza magát sportfilmnek, valójában pszichológiai dráma, ami viseli a thriller stílusjegyeit is.
A Foxcatcher cselekménye Mark Schultzra (Channing Tatum) fókuszálva indít, aki 1986-ban, annak dacára, hogy éppen címvédő olimpiai bajnok, egyúttal egy leégett senki is. A zárkózott, Rocky-szerű mamlasz Mark gyakorlatilag a bátyján, Dave-en (Mark Ruffalo) kívül senkivel sem kommunikál, nem egy szociális típus, csakis a birkózásnak él, amiben fivére, mint edzője és lelki támasza segíti. Egy napon aztán váratlanul meghívást kap a titokzatos John du Pont birtokára, a Foxcatcher rezidenciára (innen a film címe), hogy találkozzon a dúsgazdag polihisztorral. Du Pont (Steve Carell) meggyőzi őt, hogy költözzön oda és a Foxcatcher luxuskörülményei között folytassa felkészülését. Mark bele is egyezik a dologba, csakhogy szegény ekkor még nem tudja, hogy du Pont udvartartásához csatlakozva jóformán eladta a lelkét az ördögnek… A leghihetetlenebb történeteket a valóság írja. A DuPont-vagyon örököse, John Eleuthére du Pont (Steve Carell) bolondos figura volt, de már a bolondság határán. Sőt, azon is túl, hiszen a paranoia és a skizofrénia tünetei is megmutatkoztak rajta. Mégis egy vegyipari óriáströszt vezetésére készült, bélyegeket gyűjtött, madártani könyveket adott ki, és rajongott a férfias sportokért – egy birkózócsapatot is támogatott. A közte és két olimpiai birkózó testvér (Mark Ruffalo, Channing Tatum) közti különös viszony alakulásáról szól ez a film, mely sok meglepő kanyart vesz, míg eljut a tragikus fordulatig: egy gyilkosságig. De a történetnek még akkor sincs vége.
.
Díjak és jelölések
Cannes-i fesztivál (2014) – Legjobb rendező: Bennett Miller
Cannes-i fesztivál (2014) – Arany Pálma jelölés: Bennett Miller
Golden Globe-díj (2015) – Legjobb színész – drámai kategória jelölés: Steve Carell
Golden Globe-díj (2015) – Legjobb film – drámai kategória jelölés
Golden Globe-díj (2015) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
Oscar-díj (2015) – Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Dan Futterman E. Max Frye
Oscar-díj (2015) – Legjobb férfi alakítás jelölés: Steve Carell
Oscar-díj (2015) – Legjobb rendező jelölés: Bennett Miller
Oscar-díj (2015) – Legjobb smink és maszk jelölés
Oscar-díj (2015) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
.
170207_minden_ut_romabaMinden út Rómába vezet = All Roads Lead to Rome
2015-ben készült, amerikai romantikus vígjáték, 92 perc
.
rendező: Ella Lemhagen
forgatókönyvíró: Josh Appignanesi, Cindy Myers
operatőr: Gergely Pohárnok
zene: Alfonso González Aguilar
szereplők: Sarah Jessica Parker (Maggie), Rosie Day (Summer), Raoul Bova (Luca), Claudia Cardinale (Carmen), Barney Harris (Tyler)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD
.
Maggie szeretne közelebb kerülni tinédzser lányához, Summerhez, ezért úgy dönt, egy nyaralás keretein belül Toszkánába utaznak. A nőt múltja fűzi a városhoz, korábban sokszor járt már itt. Amikor Maggie találkozik régi szerelmével, Lucával, újra lángra lobban kapcsolatuk. Summer pedig Carmenhez, a férfi édesanyjához kerül közel. Olykor az első szerelem megérdemel egy második esélyt.
.
170207_penzes-capaPénzes cápa = Money Monster
2016-ban készült, amerikai filmdráma, 95 perc
.
rendező: Jodie Foster
forgatókönyvíró: Alan DiFiore, Jim Kouf, Jamie Linden
operatőr: Matthew Libatique
zene: Dominic Lewis
szereplők: George Clooney (Lee Gates), Julia Roberts (Patty Fenn), Caitriona Balfe (Diane Lester), Jack O’Connell (Kyle Budwell), Dominic West (Walt Camby)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
A tévében ő a sztár: sármos, lehengerlő és mindent tud. Lee Gates (George Clooney) ráadásul pénzügyi guru is: bennfentes információk szivárogtatásával vált a Wall Street hősévé. De néha téved. Kyle (Jack O?Connell) egy rossz tippje következtében csődbe ment, és végső kétségbeesésében túszul ejti a műsorvezetőt. Méghozzá élő, egyenes adásban, és vele tartja foglyul a stúdió teljes személyzetét. Azzal fenyeget, hogy ha a tőzsdei munkanap végére nem megy fel a részvénye ára 24 és fél ponttal, akkor végez Lee-vel.
Egyre többen nézik a műsort, és mindazok, akik izgatottan várják, hogy vajon tényleg a kamera előtt kell-e majd meghalnia a képernyő kedvencének, néhány üzleti titok lelepleződését is figyelemmel kísérhetik.
.
170207_who_am_iWho Am I : Egy rendszer sincs biztonságban = Who Am I – Kein System ist sicher
2014-ben készült, német thriller, 105 perc
.
rendező: Baran bo Odar
forgatókönyvíró: Jantje Friese, Baran bo Odar
operatőr: Nikolaus Summerer
zeneszerző: Michael Kamm
szereplők: Tom Schilling (Benjamin), Elyas M’Barek (Max), Wotan Wilke Möhring (Stephan), Antoine Monot jr. (Paul),
Hannah Herzsprung (Marie), Stephan Kampwirth (Martin Bohmer)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD
.
Napjaink bűvésze már nem a való világban tevékenykedik, székhelyét áttette a virtuális térbe. A hacker varázspálcája a billentyűzet, cilindere végeláthatatlan mély adathalmaz. Kilétét rendszerint homály fedi, de ha a tökéletes trükkre vágyunk, nem kell mást tennünk csak követni a fehér nyulat. Jól figyelnek?
A Z-generáció szabadideje nagy részét a világhálón tölti, kapcsolatait a közösségi oldalakon építi ki, így nem meglepő, hogy jövőjét, előbbre jutási lehetőségét is a virtuális valóságban képzeli el. A Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban főhőse is ezen nemzedék büszke képviselője: Benjamin (Tom Schilling) egy teljesen átlagos tinédzser srác, akit kortársai teljes mértékben ignorálnak, szociális élete a nullával egyenlő, a lányok felé sem néznek. Egyetlen képessége a számítógépek beható ismerete.
Amikor számítógép-kalózkodás miatt elítélik 50 óra közmunkára, megismerkedik a karizmatikus Max-szel, aki szintén a digitális világban érzi otthon magát. Vele és társaival, Stephannel és Paullal Benjamin alapít egy hackercsoportot, aminek célpontjai a nagyvállalatok és kormányzati szervek lesznek. Benjamin megízleli a hatalom ízét, és kivívja a többiek tiszteletét. A frissen létrejött csoport (CLAY) minden egyes akciójával egyre nagyobb halat támad meg, aminek következtében rövidesen hajtóvadászat indul ellenük. A filmben bemutatott hackercsoportot minden bizonnyal napjaink legismertebb szervezete, az Anonymus inspirálta. Az Anonymus csakúgy, mint a CLAY, kétes megítélésű, a szólásszabadság vagy az alapvető emberi értékeket veszélyeztető szervezetek ellen intéz (hacker)támadást: a szcientológiai egyház, a PayPal, a Ku Klux Klán vagy gyermekpornográfiát terjesztő oldalak mind áldozatául estek már az Anonymus támadásainak. Baran Bo Odar rendező egy hasonló szervezet felemelkedésének és bukásának történetét meséli el kiegészítve a Z-generációs fiatalok lelki világának és mozgatórugóinak bemutatásával.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top