Médiatár : Filmajánló

Bazi nagy görög lagzi 2 = My Big Fat Greek Wedding
2016-ban készült, amerikai romantikus fimvígjáték, 90 perc
.
rendező: Kirk Jones
forgatókönyvíró: Nia Vardalos
operatőr: Jim Denault
zene: Christopher Lennertz
szereplők: John Corbett (Ian Miller), Nia Vardalos (Toula Miller), Andrea Martin (Voula néni), Ian Gomez (Mike), Elena Kampouris (Paris Miller), Lainie Kazan (Maria Portokalo)
forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.
információhordozó: DVD
.
Hogy a sok ouzo-e az oka (hoppá!) vagy éppen a Windex, nem tudhatjuk, de a Portokalos klán tagjain tizenhárom év se hagyott nyomot: egytől-egyig visszatérnek (igen, még a nagymama is), és jobban néznek ki, mint valaha!
Hangosabbak, görögebbek és ragaszkodóbbak már nem is lehetnének, Ian és Toula lánya, Paris nagy bánatára. A pályaválasztás előtt álló lányt egyetlen cél vezérli: minél távolabb akar kerülni túlbuzgó pereputtyától. Mindeközben Ian és Toula házassága sem a régi, szeretnének több időt tölteni kettesben, hogy felélesszék a régi tüzet. Természetesen számíthatnak a rokonság segítségére – egy kissé túlságosan is… Hamarosan azonban nagy sokk éri Portokalosékat: kiderül, hogy a megrögzötten konzervatív családfő, Gus és felesége, Maria házassága érvénytelen. Mivel egy görög nőt sem érhet az a szégyen, hogy pártában marad, a család azonnal a tettek mezejére lép, és nekilát az esküvő megszervezésének. Újra törnek a tányérok, dübörög a sirtaki, folyik az ouzo, és összegyűlik a család egy még nagyobb, még zajosabb, még frenetikusabb Bazi nagy görög lagzi-ra.
.
Életünk apuval = Infinitely Polar Bear
2014-ben készült, amerikai filmvígjáték, filmdráma, 85 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Maya Forbes
operatőr: Bobby Bukowski
zene: Theodore Shapiro
szereplők: Zoe Saldana (Maggie), Mark Ruffalo (Cameron), Keir Dullea (Murray Stuart), Imogene Wolodarsky (Amelia Stuart)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
Mi van, ha anyu továbbképzésre megy, a két gyerekre pedig a saját magára vigyázni is néha képtelen apu felügyel? Akkor ki a felnőtt és ki a gyerek?
A régi új-angliai családból származó Cameron és az afroamerikai Maggie házassága nem tökéletes. A férfi mániákus depresszióban szenved, munka helyett inkább gombát gyűjt, bonyolult ételeket főz, vagy más befejezetlen projektjén dolgozik, nem is él együtt már családjával, akik alig jönnek ki a pénzből. Hogy jobb életük legyen, és pénzt keressen, Maggie beiratkozik egy üzleti iskolába, miközben férje vállalja, hogy hazaköltözik és vigyáz a két lányukra. A következő 18 hónap megpróbáltatásokkal teli időszak mindannyiuk számára. Igaz történet alapján.
A rendezőnő, Maya Forbes a saját családja és apja történetét meséli el – a filmben 1978-ban járunk -, és őt az egyik lánya játssza, a végén a stáblista alatt a húga énekel, miközben az igazi család korabeli képeit látjuk. Persze egy film sem lesz remek pusztán azért, mert megtörtént eseményen vagy valós karaktereken alapszik, és ezt a rendezőnő is tudja, ahogy azt is, hogy felesleges mindent szentimentalizmussal átitatni, a néző érteni fogja, miről van szó. Egy depressziós apával élni ugyanis nem leányálom – a két kislány már elég nagy, hogy tudja, mi is ez a betegség és hogyan hat az apjukra -, és a főhős állandó hangulatváltozása diktálja mind a film cselekményét, mind a hangulatát. Cameron nagyszerű apa, ez már az elején kiderül, de betegsége néha erősebb nála, és ennek az eredménye hol ijesztő, hol szívmelengető, hol vicces. Ebben rejlik a film ereje is, a kiszámíthatatlanságot „szelídíti meg”, miközben tökéletesen adja át az eredendően személyes, sokszor meghitt hangulatot, ami a történetet átitatja. És persze a mindig zseniális Mark Ruffalo mellett ott van kevesebb játékidőt kapó, de ugyanolyan jó Zoe Saldana az anya szerepében, illetve két nagyszerű gyerekszínész egészíti ki ezt a furcsa, de borzasztó módon szerethető családot.
.
Farkastotem = Le dernier loup = Wolf Totem
2015-ben készült, kínai-francia kalandfilm, 121 perc
.
rendező: Jean-Jacques Annaud
forgatókönyvíró: Jean-Jacques Annaud, Jiang Rong, Alain Godard, Lu Wei, John Collee
operatőr: Jean-Marie Dreujou
zeneszerző: James Horner
szereplők: Shaofeng Feng (Chen Zhen), Shawn Dou (Yang Ke), Ankhnyam Ragchaa (Gasma)
forgalmazó: MTVA
információhordozó: DVD
.
1967. Csen-zent a fiatal Pekingi egyetemistát – több ezer társával együtt – Belső-Mongóliába küldik, hogy írni és olvasni tanítsa a pásztorok egy nomád törzsét. Ám az új környezetben ő az, akinek tanulnia kell, mert a végtelen sztyeppén, ahol az ember a természet erőinek van kiszolgáltatva, új értelmet nyer a közösség, a szabadság és a felelősség fogalma; de leginkább a tiszteleté, amely a természet erői mellett a sztyeppék csúcsragadozóját a farkast illeti meg. A nomádok, és az általuk szent teremtményeknek tartott farkasok között egy különös, összetett, misztikus kötődés alakult ki, amely a ragadozók vadságából, ravaszságából és szépségéből ered. Csen-zen a pásztorok intelmei ellenére, és tudtuk nélkül, magához vesz egy fiatal farkaskölyköt, hogy a farkasok életét, viselkedésüket tanulmányozza, mit sem sejtve arról, hogy tettével nem csak a bölcsek tanácsának, hanem a természetnek a haragját is kihívja maga ellen.
A film csodálatos tájakra kalauzol el és lenyűgöző módon meséli el Jiang Rong ”Le totem du loup” című történetét, mely máig a legnagyobb könyvsiker az Ázsiai kontinensen.
.
Steve Jobs
2015-ben készült, amerikai életrajzi film, 117 perc
.
rendező: Danny Boyle
író: Walter Isaacson
forgatókönyvíró: Aaron Sorkin
operatőr: Alwin H. Kuchler
zeneszerző: Daniel Pemberton
szereplők: Michael Fassbender (Steve Jobs), Kate Winslet (Joanna Hoffman), Seth Rogen (Steve Wozniak), Jeff Daniels (John Sculley), Sarah Snook (Andrea Cunningham), Katherine Waterston (Chrisann Brennan)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
A Steve Jobs egy bámulatos és profi film a maga nemében, ami nem kis részben köszönhető a már magában főhajtást érő stáblistának. A főbb szerepekben Michael Fassbendert, Kate Winsletet, Jeff Danielst és Seth Rogent láthatjuk, a forgatókönyvet az Elnök embereivel, az Egy becsületbeli üggyel és A közösségi hálóval már bizonyított Aaron Sorkin írta, a rendezéssel pedig a Trainspottinggal berobbanó, és azóta is minőségi filmeket készítő Danny Boyle-t bízta meg a Universal Pictures. Persze láttunk már filmet ilyen erős stábbal elhasalni, de szerencsére Boyle úgy fogta össze az egyenként is briliáns figurákat, hogy abból valami egészen emlékezetes születhessen.
Sorkin meg se próbálta két órába sűríteni Jobs életét, inkább a konfliktusaira és a magánéletének egyetlen aspektusára koncentrált. A film gyakorlatilag háromszor háromnegyed órát mutat meg a címszereplő életéből, három kulcstermék bemutatója előtti percekben láthatjuk Jobsot megküzdeni az ellenségeivel, a barátaival, a cégével és a családjával. A koncepció zseniális: a fontos esemény miatt amúgy is pattanásig feszült idegállapotban természetszerűleg előjönnek a konfliktusok, így az fel sem tűnik, hogy ugyanazok a szálak kerülnek elő újra és újra, sőt, nagyon jól áll a filmnek, hogy bizonyos fő ütközésekre hegyezték ki a jeleneteket. A forgatókönyv első osztályú: a párbeszédek pörgősek, okosak, nagyjából azt a színvonalat tartják, amit Sorkintól egyébként elvárunk, és szerencsére a folyamatos expozíciót is sikerült életszerűen beágyazni a dialógusokba: nem fordul elő, hogy egy karakter valami életszerűtlent kérdez, csak azért, hogy a néző megértse a hátteret, mégis követhető az egyébként meglepően ugráló narratíva.
Steven Paul „Steve” Jobs (1955-2011) az Apple korábbi elnöke, vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar ismert alakja. Sokan tartják a számítástechnika egyik úttörőjének, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben, mellyel egy Xerox PARC-bemutató alkalmával találkozott. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet, valamint az iPod médialejátszót, az iPhone okostelefont és az iPad táblagépet.
.
Díjak és jelölések
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb forgatókönyv: Aaron Sorkin
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb női mellékszereplő: Kate Winslet
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb színész – drámai kategória jelölés: Michael Fassbender
Golden Globe-díj (2016) – Legjobb filmzene jelölés: Daniel Pemberton
BAFTA-díj (2016) – Legjobb férfi alakítás jelölés: Michael Fassbender
BAFTA-díj (2016) – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Aaron Sorkin
Oscar-díj (2016) – Legjobb férfi alakítás jelölés: Michael Fassbender
Oscar-díj (2016) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Kate Winslet
.
Az útvesztő = The Maze Runner
2014-ben készült, amerikai fantasztikus akció-thriller, 109 perc
.
rendező: Wes Ball
forgatókönyvíró: James Dashner, Grant Pierce Myers, T. S. Nowlin, Noah Oppenheim
operatőr: Enrique Chediak
zeneszerző: John Paesano
szereplők: Dylan O’Brien (Thomas), Will Poulter (Gally), Kaya Scodelario (Teresa), Thomas Brodie-Sangster (Newt), Patricia Clarkson (Ava Paige), Aml Ameen (Alby)
forgalmazó: InterCom
információhordozó: DVD
.
Thomas egy liftben ébred és semmi másra nem emlékszik, csak a nevére. A szerkezetből kilépve pedig egy olyan világba csöppen, melyben csak tinédzser fiúk élnek. Életterüket egy hatalmas labirintus veszi körbe. Bezártan élnek, megtanultak gazdálkodni, hogy ezáltal élelmük legyen. Minden 30. napon új jövevény érkezik, így létszámuk gyarapodik. Az elsőként érkezők már két éve itt vannak, és bár eleinte még próbálkoztak a meneküléssel az állandóan változó labirintuson keresztül, mára rájöttek, hogy ez egy lehetetlen küldetés. Miközben ők már kezdik feladni a reményt, hogy valaha a külvilágot láthassák, valami megváltozik, ugyanis a következő 30. napon egy lány érkezik. A film James Dashner 2009-es azonos című regénye alapján készült.
.
Az útvesztő : Tűzpróba = Maze Runner : The Scorch Trials
2015-ben készült, amerikai fantasztikus akció-thriller, 124 perc
.
rendező: Wes Ball
forgatókönyvíró: James Dashner, T. S. Nowlin
operatőr: Pados Gyula
zene: John Paesano
szereplők: Dylan O’Brien (Thomas), Kaya Scodelario (Teresa), Nathalie Emmanuel (Harriet), Thomas Brodie-Sangster (Newt), Aidan Gillen (Janson), Katherine McNamara (Sonya), Giancarlo Esposito (Jorge)
forgalmazó: Botonfilm
információhordozó: DVD
.
Az első rész után Young Adult könyvtrilógia filmes adaptációja kopogtat a mozik ajtaján, immáron a második epizóddal. A tavalyi siker után ez várható volt, így végre megtudhatjuk mi vár Thomasra és kis brigádjára az útvesztőn túli, ismeretlen világban.
Sok jó nem, az biztos. Thomas (Dylan O’Brien) ugyan kivezette kis csapatát a Legyek urás szörnylabirintusból, de egy ismeretlen helyre kerültek, ahol minden annyira idilli (már a posztapokaliptikus körülményekhez képest), hogy azonnal sejtjük, itt hamarosan baj lesz. És amikor megjelenik Janson (Aidan Gillen), a telep ragadozómosolyú vezetője, már biztosak vagyunk benne. Ráadásul Teresa (Kaya Scodelario) eltűnik a rendszerben, ami újabb kérdéseket vet fel. Hamarosan hőseinknek is leesik az a képzeletbeli tantusz, nem marad más megoldás, mint a szökés. Vagyis futás, de falak helyet a kietlen sivatagon át a hegyekbe, ahol talán van valaki, aki segíthet. Persze belebotlanak más kellemetlenségbe is az úton, csak hogy ne unatkozzanak, de mindnek megvan a maga dramaturgiai funkciója, így elmegy. Legalább megismerjük a külvilágot, már ami maradt belőle. Nem sok maradt. Ahogy közelednek, úgy szaporodnak a kérdések, de a válaszok száma nem, csak kapkodjuk a fejünket, ki a rosszfiú/lány, ki nem, és miért is van mindez? Mire kellettek a gyerekek, a Veszettnek, mit akartak velük, kire számíthatnak, és mi történt a világgal egyáltalán? Megannyi kérdés, melyre a válaszokat csak a harmadik részben kaphatunk. De megmaradt a tempó, a látvány és a hangulat. Örömteli, hogy nem az első részt akarták eladni nekünk újra, hanem továbbvitték a sztorit. Nem lettünk sokkal okosabbak, de azért felvillantottak néhány részletet a nagy összképből. Majd megértjük egyszer. Kapunk pár új szereplőt. A világ kinyílt, minden téren: több helyszín, szebb látvány, több akció. A fényképezés felelőse hazánk fia, Pados Gyula (Kontrol, Ragadozók) nem vallott szégyent most sem, gyönyörű tájképekkel, rémisztő csatornákkal gazdagodtunk általa.
.
Viva la libertá – Éljen a szabadság! = Viva la liberta
2013-ban készült, feliratos olasz politikai vígjáték, 91 perc
.
rendező, forgatókönyvíró: Roberto Ando
operatőr: Angelo Pasquini
zene: Marco Betta
szereplők: Toni Servillo (Enrico Oliveri / Giovanni Ernani), Valerio Mastandrea (Andrea Bottini), Valeria Bruni-Tedeschi (Danielle), Michela Cescon (Anna)
forgalmazó: Fantasy Film
információhordozó: DVD
.
A politika őrület. De tudjuk mindannyian, hogy az őrületet és a zsenialitást csak egy hajszál választja el egymástól. Kénytelen ezzel szembesülni Andrea Bottini, az olasz ellenzék tagja is, amikor pártjának vezetője, Enrico Olivieri (Toni Servillo) a választások előtt megelégeli az ellenzék népszerűtlenségét, a folyamatos bénázást és úgy dönt, hogy mindenféle bejelentés nélkül elhagyja az országot. A nyilvánosság előtt nem vallhatják be, hogy Enrico eltűnt, ezért Bottininak nem marad más választása, mint felkeresni a pártelnök ikertestvérét, Giovanni-t, hogy ő játssza el a politikust. Az eddig háttérbe szorult fivér csaknem ideális a szerepre: művelt, megnyerő, humoros – az egyetlen gond az, hogy nem beszámítható, nemrég engedték ki az elmegyógyintézetből. Bottini lepődik meg a legjobban, amikor látja, az elszabadult hajóágyúként viselkedő testvér hogyan rázza fel a régóta válságban vergődő pártot.
Az olasz Oscar-nak hívott David di Donetalle-díjon 12 kategóriában – köztük a legjobb film – jelölték a Viva la libertapezsdítő és rendkívül aktuális vígjáték.-t, amely egyszerre pezsdítő és rendkívül aktuális vígjáték.

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top