Médiatár

A filmek címére kattintva a katalógusrekordhoz jut, így amennyiben a DVD kölcsönzésben van, bejelentkezést követően rögtön előjegyezhető.

Álmodozások_koraÁlmodozások kora
1964-ben készült,  fekete-fehér magyar játékfilm , 94 perc
Kiadás: Magyar Nemzeti Filmarchívum, 2010
Információhordozó: DVD-video
.
Az egyetem kapuján kilépő fiatalok a hősei ennek a filmnek. Tele vannak lelkesedéssel, tervekkel. Úgy érzik, hogy az “öregek” állják útját céljaik elérésének. Az összeütközések Jancsi érzés- és gondolatvilágán keresztül tárulnak fel, aki megvizsgálja kapcsolatait barátaihoz, idősebb kollégáihoz, a lányhoz, akit szeret. A barát halála, beszélgetés a főmérnökkel – megértetik Jancsival:  felnőtté kell válnia és reális lehetőségekkel számolva kell beilleszkednie a “felnőttek” közösségébe.
Író és rendező: Szabó István ; zeneszerző: Eötvös Péter operatőr: Vámos Tamás ; szereplők Bálint András (Jancsi) ; Béres Ilona (Halk Éva) ; Esztergályos Cecília (Ági) ; Halász Judit

***

BiutifullBiutiful
2009-ben készült szinkronizált spanyol-mexikói dráma, 141 perc
Kiadás:  Select’86 Kft., 2011
Információhordozó: DVD-video
.
Uxbal (Javier Bardem) ragaszkodó apa, megkínzott szerető, megtévesztett fiú, alvilági üzletember napjaink Barcelonájában. Az elesettek barátja, szellemek kutatója. Sorsával békülni próbálva igyekszik terelgetni gyermekeit és önmagát a kilátástalanságban. Küzd, nem csak a maga életéért és a megélhetéséért, közben próbál szépen elválni depresszióban szenvedő, goromba feleségétől. Napjai a társadalom perifériáján élők közt telnek, egy olyan európai nagyvárosban, ahol a csodás panoráma mögötti sikátorokban burjánzik a maffiatevékenység, legfeljebb a feketemunka “törvényei” érvényesülnek és az emberélet fogyóeszköz.
Rendező: Alejandro González Inárritu ; forgatókönyvíró: Alejandro González Inárritu, Armando Bo, Nicolás Giacobone ; zeneszerző: Gustavo Santaolalla ; operatőr: Rodrigo Prieto ; szereplő(k): Javier Bardem (Uxbal) ; Maricel Álvarez (Marambra) ; Hanaa Bouchaib (Ana) ; Guillermo Estrella (Mateo) ; Eduard Fernández (Tito)

***

2252f7_HBO_YDKJ_KeyArt:Layout 1Dr. Halál  = You Don’t Know Jack
2010-ben készült színes, fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 134 perc
Kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft., 2011
Információhordozó: DVD-video
.
Dr. Jack Kevorkian patológust a bulvársajtó Dr. Halálként emlegeti. Az orvos az után került reflektorfénybe, hogy Minderre a “kegyes halál”, az eutanázia körüli vita késztette, melynek lényege, hogy aki halálos betegségben vagy csillapíthatatlan fájdalomtól szenved, annak joga van-e a sorsa felől dönteni. Kevorkian mintegy másfélszáz esetben segédkezett a “kegyes halál” elkövetésében. Emiatt bíróság elé állították, és 1999-ben 25 év börtönre ítélték, gyilkosságban való segédkezésért. 2007-ben kapott kegyelmet.
Rendező: Barry Levinson ; forgatókönyvíró: Adam Mazer ; operatőr: Eigil Bryld ; zene: Marcelo Zarvos ; szereplő(k): Al Pacino (Jack Kevorkian) ; Danny Huston (Geoffery Fieger) ; Susan Sarandon (Janet) ; John Goodman (Neal Nicol)

***

én_XX_századomAz én XX. századom
1989-ben készült, fekete-fehér magyar játékfilm, 98 perc
Kiadás: Magyar Nemzeti Filmarchívum, 2011
Információhordozó: DVD-video
.
A földgolyóra montírozott filmburleszk: valaki a fejét egy óriási ágyú torkába dugva fáklyával próbálja meggyújtani a kanócot, így akar öngyilkos lenni, de rövid a karja, és nem éri el… Netán így láttatja Enyedi Ildikó megragadóan ironikus fénymeséje a huszadik századi embert, amint a polaritások, hamis látszatok és tudományos igazságok kaotikus zűrzavarában önpusztító módon keresi a teljességet, a tökéletest? Aki kíváncsi arra, mit mondanak egymásnak a csillagok, mikor 1880-ban felragyognak Edison villanykörtéi, vagy milyen a Tökéletes nő, az nézze meg ezt a világsikert aratott, cannes-i első filmet!
Író és rendező, : Enyedi Ildikó ; operatőr: Máthé Tibor ; szereplő(k): Dorotha Segda (Dóra/Lilii/Anya) ; Oleg Jankovszkij (Z) ; Paulus Manker (Weininger Ottó) ; Andorai Péter (Thomas Edison)

***

eszkimóasszony_fázikEszkimó asszony fázik
1983-ban készült, színes magyar filmdráma, 111 perc
Kiadás: Magyar Nemzeti Filmarchívum, 2011
Információhordozó: DVD-video
.
A neves zongoraművész beleszeret Mariba, a hidrogénszőke bombázóba, aki egy süketnéma állatgondozó felesége. A két férfi imádja a nőt, a nő szereti mind a két férfit. Mindannyian tudják, hogy ez az állapot nem tartható sokáig.
Írta és rendezte: Xantus János ; zeneszerző: Lukin Gábor, Víg Mihály ; operatőr: Matkócsik András ; szereplő(k): Boguslaw Linda (Laci) ; Lukáts Andor (János)

***

fogadomFogadom = The Vow
2012-ben készült szinkronizált, amerikai-brazil-francia-ausztrál-angol-német romantikus filmdráma, 100 perc
Kiadás: Gamma Home Entertainment, 2012
Információhordozó: DVD-video
.
Az őrülten szerelmes ifjú házaspár, Paige (Rachel McAdams) és férje Leo (Channing Tatum) éppen csak elkezdik élvezni közös életüket, amikor váratlan dolog történik. Egy autóbaleset következményeként az ifjú ara kómába esik, azonban miután felébred, amnéziába esik. Nagyon kevés emléke van az addigi életéről, így szerelméről sincsenek emlékképei. Leonak erősnek és kitartónak kell lennie, hogy élete párja újra belészeressen.
Rendező: Michael Sucsy ; forgatókönyvíró: Jason Katims, Abby Kohn, Marc Silverstein, Michael Sucsy ; zeneszerző: Michael Brook, Rachel Portman ; operatőr: Rogier Stoffers ; szereplő(k): Rachel McAdams (Paige) ; Channing Tatum (Leo) ; Scott Speedman (Jeremy) ; Jeananne Goossen (Sonia) ; Jessica Lange (Rita Thornton) ; Sam Neill (Bill Thornton) ; Tatiana Maslany (Lily)

***

fotografiaFotográfia
1972-ben készült, fekete-fehér  magyar játékfilm, 80 perc
Kiadás: Magyar Nemzeti Filmarchívum, 2011
Információhordozó: DVD-video
.
Két fiatalember, az egyik fényképész, a másik retusőr, vándorfotósként a vidéket járja. Céljuk, hogy mesterségüket őszinte hivatásnak tekintve, a felismerhetetlenségig agyonretusált képek helyett az ember igazi arcát, beszédes mozdulatait, árulkodó tekintetét örökítsék meg, tehát szembesítsenek a valósággal. Útjukon különféle emberekkel kerülnek kapcsolatba, akik inkább a valóság hazug képmását, “szebb” önmagukat akarták látni. Eközben különös emberi sorsok is feltárulkoztak, indulatok uralta mélységekkel, tragédiákkal. Ezek közül legmegrázóbb a Nyerges házaspár története.
Rendező: Zolnay Pál ; forgatókönyvíró: Zolnay Pál, Székely Orsolya, Köllő Miklós ; zeneszerző: Sebő Ferenc ; operatőr: Ragályi Elemér ; szereplő(k): Zala Márk (Fotós) ; Iglódi István (Üzletkötő) ; Sebő Ferenc (Énekes)

***

hannibal2Hannibál : Róma rémálma
2006-ban készült színes, szinkronizált angol történelmi kalandfilm, 89 perc
Kiadás: Mirax, 2008
Információhordozó: DVD-video
.
A huszonhat éves Hannibal Barca kiterveli és végrehajtja minden idők legnagyobb szabású katonai hadműveletét. Ötvenezer katonájával és harminchét harci elefántjával több, mint 1500 mérföldet tesz meg Spanyolországtól Rómáig. Átkel a fagyos Alpokon dacolva a zord időjárással és útja során szétzúzza a rómaiak legyőzhetetlenségéről szóló legendákat. Háromszor győzi le a római hadsereget és ezzel térdre kényszeríti a hatalmas Római Birodalmat. Egy ember mer csak dacolni vele, Scipio Africanus. Róma legnagyobb hadvezére megkísérel szembeszállni a birodalmat fenyegetőveszéllyel és felveszi a kesztyűt Hannibállal. A tét óriási: ha elbukik, az a Római Birodalom bukását is jelentheti…
Rendező: Edward Bazalgette ; forgatókönyvíró: Matthew Faulk, Mark Skeet ; operatőr: Mike Spragg ; szereplő(k): Alexander Siddig (Hannibal) ; Shaun Dingwall (Scipio) ; Bashar Rahal (Hasdrubal) ; Emilio Doorgasingh (Maharbal)

***

KaramelKaramell  =  Sukkar banat
2007-ben készült színes, szinkronizált, francia-libanoni romantikus vígjáték, 92 perc
Kiadás: Budapest Film Kft., 2008
Információhordozó: DVD-video
.
Öt nő és egy bejrúti szépségszalon. Layale, a gyönyörű fodrászlány egy házasember szeretője. Képes otthagyni a vendégeit vizes hajjal, ha a férfi alkalmi légyottra hívja. Nisrine az esküvőjére készül, és legfőbb gondja az, hogyan tudná konzervatív vőlegénye előtt eltitkolni, hogy nem ő az első férfi az életében. Rima a saját neméhez vonzódik, és szerelmes lesz az egyik vendégükbe. Jamale, a lányok középkorú barátnője, egyedül neveli gyermekeit, és elkeseredett harcot vív az öregedés ellen. A szomszéd szabóságban dolgozik Rose néni, aki egész életét bolond nővére ápolásának szentelte, és akit életében talán először talál meg a szerelem. Női sorsok egy olyan társadalomban, ahol a konzervatív hagyományok a mai napig befolyásolják a nők életét.
rendező: Nadine Labaki ; forgatókönyvíró: Rodney El Haddad, Jihad Hojeily, Nadine Labaki ; zeneszerző: Khaled Mouzannar ; operatőr: Yves Sehnaoui ; szereplő(k): Nadine Labaki (Layale) ; Joanna Moukarzel (Rima) ; Yasmine Elmasri (Nisrine) ; Gisele Aouad (Jamale Tarabay) ; Adel Karam (Youssef) ; Sihame Haddad (Rose néni)

***

kettős_játékKettős játék = Duplicity
2009-ben készült színes, szinkronizált, amerikai thriller, 120 perc
Kiadás: Select’86 Kft., 2009
Információhordozó: DVD-video
.
Claire Stenwick CIA-ügynök és Ray Koval brit titkos ügynök egy dubai bevetésen találkozott egymással. Később mindketten hátat fordítanak megbízóiknak, hogy civilben kamatoztassák tapasztalataikat. Két multicégnél helyezkednek el, és megpróbálnak búsás hasznot húzni a rivalizálásukból. A két vállalat ugyanis kíméletlen háborút folytat egymással. Stenwick és Koval feladata, hogy megszerezzék egy gyógyszeripari termék képletét, mely rengeteg pénzt hozhat a szabadalmaztató cég számára. Miközben az egyik profi megpróbálja kijátszani a másikat, egymásba szeretnek.
Rendező, forgatókönyvíró: Tony Gilroy ; zeneszerző: James Newton Howard ; operatőr: Robert Elswit ; szereplő(k): Julia Roberts (Claire Stenwick) ; Clive Owen (Ray Koval) ; Tom Wilkinson (Howard Tully) ; Paul Giamatti (Dick Garsik) ; Carrie Preston (Barbara Boffered) ; Ulrich Thomsen (German) ; Thomas McCarthy (Jeff Bauer)

***

kulonleges_kapcsolat_dvdKülönleges kapcsolat = The Special Relationship
2010-ben készült színes, szinkronizált angol-amerikai történelmi dráma, 88 perc
Kiadás: Pro Video Film & Distribution, 2011
Információhordozó: DVD-video
.
A történelem során Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a közös nyelven és hagyományokon alapuló különleges kapcsolatot ápolt egymással, legyen szó diplomáciáról, kultúráról vagy gazdaságról. Az amerikai elnökök és az angol miniszterelnökök közötti személyes kapcsolat ideális táptalaj volt ehhez. A két ország közötti kapcsolat tovább erősödött, amikor Tony Blair került hatalomra Angliában. Bill Clinton igazi szövetségesre talált benne, a lelkes ifjú és karizmatikus “bátyja” közös álmot szőttek a világ jobbá tételéről, melyben feleségeik is támogatták őket. A koszovói válság azonban megtépázta a barátságukat.
rendező: Richard Loncraine ; forgatókönyvíró: Peter Morgan ; operatőr: Barry Ackroyd ; zene: Alexandre Desplat ; szereplő(k): Michael Sheen (Tony Blair) ; Dennis Quaid (Bill Clinton) ; Helen McCrory (Cherie Blair) ; Hope Davis (Hillary Clinton) ; Mark Bazeley (Alastair Campbell) ; Adam Godley (Jonathan) ; Marc Rioufol (Jacques Chirac)

***

MaszkMaszk  = The Mask
1994-ben készült színes, szinkronizált amerikai akció-vígjáték, 97 perc
Kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft., 2011
Információhordozó: DVD-video
.
Stanley Ipkiss igazán szánalmas, kétbalkezes figura! Bármibe fog, az homlokegyenest ellenkezőleg sül el. De csak addig, amíg rá nem vigyorog a bandzsa szerencse egy ősi maszk képében. Elegendő, ha az arcára húzza és Stanley Ipkiss többé nem az, aki volt! Új énje szórakoztató, szívdöglesztő, akinek minden trükk a kisujjában van. Ám hamarosan a maszk új gazdához kerül, aki korántsem ilyen szórakoztató, s azt tervezi, hogy emberfeletti erejével uralma alá hajtja a várost. A kétbalkezes Stanley kénytelen akcióba lépni.
Rendező: Charless Russell ; író: Michael Fallon, Mark Verheiden ; forgatókönyvíró: Mike Werb ; operatőr: John R. Leonetti ; zene: Randy Edelman ; szereplő(k): Jim Carrey (Stanley “Stan” Ipkiss) ; Cameron Diaz (Tina Carlyle) ; Peter Riegert (Mitch Kellaway hadnagy) ; Peter Greene (Dorian Tyrrell) ; Amy Yasbeck (Peggy “Peg” Brandt) ; Orestes Matacena (Niko) ; Richard Jeni (Charlie Schumaker)

***

megáll_az_időMegáll az idő
1981-ben készült színes, magyar filmdráma, 96 perc
Kiadás: Magyar Nemzeti Filmarchívum, 2011
Információhordozó: DVD-vido
.
Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.
Rendező: Gothár Péter ; író: Bereményi Géza ;forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Gothár Péter, Kelecsenyi László ; zeneszerző: Selmeczi György ; operatőr: Koltai Lajos ; szereplő(k): Znamenák István (Köves Dénes) ; Pauer Henrik (Köves Gábor) ; Sőth Sándor (Pierre) ; Iván Anikó (Szukics Magda)

***

michael_claytonMichael Clayton
2007-ben készült színes, szinkronizált amerikai krimi, 115 perc
Kiadás: Budapest Film Kft., 2008
Információhordozó: DVD-video
.
Michael Claytonnak híre van a szakmában. A jól menő, vállalati ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda munkatársa számára nincs olyan nehéz ügy, melyet meg ne oldana. Miközben a munkájában sikert sikerre halmoz, a magánélete romokban hever. Egyik nap Clayton új megbízást kap. Az idős barátja és kollégája, Arthur Edens által vitt ügyben rosszul áll az ügyfél szénája és neki kell a dolgokat egyenesbe hoznia. Clayton lelki válságba kerül, amikor rájön, hogy az ügyfelüknek egyáltalán nincs igaza. Miközben egyre mélyebbre ássa magát az ügybe, nem sejti, hogy az életét is veszélybe sodorja.
Rendező, forgatókönyíró : Tony Gilroy ; operatőr: Robert Elswit ; zene: James Newton Howard ; szereplő(k): George Clooney (Michael Clayton) ; Tom Wilkinson (Arthur) ; Tilda Swinton (Karen Crowder) ; Sydney Pollack (Marty Bach) ; Michael O’Keefe (Barry Grissom) ; Julie White (Mrs. Greer) ; Austin Williams (Henry Clayton)

***

Mildred_pierceMildred Pierce
Színes, szinkronizált ötrészes amerikai minisorozat, 329 perc
Kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft., 2012
Információhordozó: 2DVD-video
.
A múlt század harmincas éveinek elején járunk. A férjével, Berttel való szakítás után Mildred Pierce egyedül marad a két kislányával. Évek óta már csak otthon dolgozott, süteményeket készített és árult a barátaiknak és a szomszédoknak. Az asszony eladóként vagy recepciósként szeretne dolgozni, ám ilyen álláshoz nehéz hozzájutni. Mrs. Forrester ugyan szívesen alkalmazná őt házvezetőnőként, ám a büszkesége nem engedi, hogy elvállalja az állást. Mildred végül kénytelen belátni, hogy sohasem fog olyan munkát kapni, amit szeretne, ezért a szomszédasszonya, egyben barátnője, Lucy ösztönzésére elvállal egy pincérnői állást.
Rendező: Todd Haynes ; forgatókönyvíró: Todd Haynes, James M. Cain, Jonathan Raymond ; operatőr: Edward Lachman ; zene: Carter Burwell ; szereplő(k): Kate Winslet (Mildred Pierce) ; Brian F. O’Byrne (Bert) ;Guy Pearce (Monty Beragon) ; Morgan Turner (Veda Pierce) ; Melissa Leo (Lucy Gessler) ;Marin Ireland (Letty) ; James LeGros (Wally Burgan) ;Evan Rachel Wood (Veda Pierce) ; Quinn McColgan (Ray Pierce)

***

Miss_Pettigrew_nagy_napjaMiss Pettigrew nagy napja = Miss Pettigrew Lives for a Day
2008-ban készült, színes szinkronizált angol-amerikai romantikus vígjáték, 88 perc
Kiadás: Budapest Film Kft., 2009
Információhordozó: DVD-video
.
Miss Pettigrew London utcáit rója pénztelenül és otthon nélkül, a II. világháború előestélyén. A középkorú nevelőnőt elbocsájtották állásából A második világháború idején esélye sincs arra, hogy új állást kapjon. Éppen ezért kihasznál egy véletlenül adódó lehetőséget, és más helyett jelentkezik Delysia Lafosse, kabaré énekesnő szolgálatába. Miután sikerült elintéznie, hogy a ledér és bájosan butácska énekesnő három udvarlója ne keresztezze egymás útját, Delysia társalkodónője lesz. Hálából bevezeti az elit társasági körökbe, ahol a talpraesett Miss Pettigrew ügyesen föltalálja magát. Miközben azon fáradozik, hogy Delysia megtalálja a szerelmét, nem sejti, hogy ő is felkeltette valaki érdeklődését.
Rendező: Bharat Nalluri ; író: Winifred Watson ; forgatókönyvíró: David Magee, Simon Beaufoy ; operatőr: John de Borman ; szereplő(k): Frances McDormand (Guinevere Pettigrew) ; Amy Adams (Delysia Lafosse) ; Mark Strong (Nick Colderelli) ; David Alexander (Chestnut Seller) ; Clare Clifford (Margery) ; Christina Cole (Charlotte Warren) ; Stephanie Cole (Miss Holt) ; Beatie Edney (Mrs. Brummegan) ; Shirley Henderson (Edythe Dubarry) ; Ciarán Hinds (Joe Blumfield) ; Lee Pace (Michael Pardue)

***

A-negyedik-vilaghaboruA negyedik világháború  = The Fourth War
1990-ben készült színes,szinkronizált amerikai háborús filmdráma, 91 perc
Kiadás: Fantasy Film, 2009
Információhordozó: DVD-video
.
A Francia kapcsolat rendezőjének groteszk háborús filmvígjátéka Nyugat-Németországban játszódik, 1988 Novemberében. Egy kilométerre a csehszlovák határtól az amerikai határőrtiszt, Knowles ezredes kollégáival szemtanúja lesz, amint orosz katonák agyonlőnek egy fegyvertelen civilt, aki át akart szökni az amerikai övezetbe. A Távol-Keleten kiképzett amerikai tiszt első felháborodásában le akarja lőni Valacsev ezredest. S bár felettesei keményen megdorgálják “nem diplomatikus” magatartása miatt, katonai becsülete nem hagyja nyugodni. Átszökik a keleti zónába, hogy személyes elégtételt vegyen. Így kezdődik az orosz és az amerikai tiszt különös párharca, “a negyedik világháború”.
Rendező: John Frankenheimer ; író: Stephen Peters ; forgatókönyvíró: Stephen Peters, Kenneth Ross ; zeneszerző: Bill Conti ; operatőr: Gerry Fisher ; szereplő(k): Roy Scheider (Jack Knowles ezredes) ; Jürgen Prochnow (Valachev ezredes) ; Tim Reid (Clark alezredes) ; Lara Harris (Elena) ; Harry Dean Stanton (Hackworth) ; Dale Dye (törzsőrmester)

***

SASA SAS  = The Eagle
2011-ben készült színes, szinkronizált amerikai-angol történelmi kalandfilm, 110 perc
Kiadás: ADS Service Kft., 2011
Információhordozó: DVD-video
.
Időszámításunk szerint 140-ben, a római birodalom kiterjeszti határait egészen Britanniáig. Kaledónia területén a rebellis törzsek még tartják magukat. Marcus Aquila (Channing Tatum) megérkezik Britanniába, feltett szándéka, hogy visszaállítsa apja, Flavius Aquila megtépázott hírnevét. 20 évvel korábban, Róma 5000 főből álló kilencedik légiója Flavius vezetésével, a légió szimbólumát, a kilencesek sasát magasban hordozva vonult be Kaledóniába. Sosem tértek vissza. A légió, és a szimbólum eltűnt az ismeretlenség ködében. Hadrianus, a római birodalom császára dühében egy falat építtetett a terület köré, ez a fal a római birodalom északi részének határát, az ismert világ határait jelzi. Marcus célja, hogy kiváló harcossá váljon. Célkitűzésének elérését segíti legújabb megbízatása: dél-nyugaton egy kisebb erőd ostrománál vezeti bátran csapatát. Róma kitünteti a bátorságáért, de komoly sérülései miatt leszerelik a seregből, így Marcus kénytelen nagybátyja, Aquila (Donald Sutherland) falujában lábadozni. Amikor Marcus ösztönösen megkíméli egy ifjú briton életét egy gladiátor küzdelemben, Aguila megvásárolja az Esca (Jamie Bell) névre hallgató ifjút, hogy rabszolgaként szolgálja Marcust. Marcus elutasítóan viselkedik a szolgájával, aki szemmel láthatóan mindent gyűlöl, aminek köze van a római birodalomhoz. Ennek ellenére esküt tesz, hogy hű szolgája lesz a férfinak, aki megkímélte az életét. Miután meghallja, hogy a sast egy északi törzsi templomban látták feltűnni, Marcus elindul és Esca segítségével Hadrianus fala felé veszi az irányt. Kaledónia fennsíkjai számos veszélyt tartogatnak, ezért Marcus kénytelen a területet jól ismerő rabszolgájára hagyatkozni. Amikor egy Guern (Mark Strong) nevű egykori római katonával találkoznak, Marcus ráébred, hogy apjának titokzatos eltűnése valahogyan kapcsolódhat a rabszolgájának személyéhez, és hűségéhez. A titok akkor válik igazán nyomasztóvá, amikor kettejüknek szembe kell szállni a rettegett Seal herceggel (Tahar Rahim).
Rendező: Kevin Macdonald ; forgatókönyvíró: Jeremy Brock, Rosemary Sutcliff ; zeneszerző: Atli Örvarsson ; operatőr: Anthony Dod Mantle ; szereplő(k): Channing Tatum (Marcus Aquila) ; Jamie Bell (Esca) ; Donald Sutherland (Aquila) ; Mark Strong (Guern) ; Denis O’Hare (Lutorius) ; Dakin Matthews (Claudius) ; Douglas Henshall (Cradoc) ; Tahar Rahim (Seal herceg)

***

sanghajSanghaj = Shanghai
2010-ben készült színes, szinkronizált, amerikai-kínai filmdráma, 101 perc
Kiadás: Pro Video Film & Distribution Kft., 2011
Információhordozó: DVD-video
.
1941 nyara. A Távol-Keleten a japánok megszállták Mandzsúriát és Kína fontosabb városait. Az egyetlen kivétel Sanghaj. Ide érkezik az amerikai haditengerészeti hírszerzés tisztje, Paul Soames, hogy megtalálja a barátja gyilkosát. Mindez felkelti a japánok érdeklődését is, akik minden lépését követik. Soames nyomozása az egyik helyi gengszterhez, Anthony Lan-Tinghez vezet. A férfi megismerkedik a kínai gyönyörű feleségével, Annával, és beleszeret. Miközben megpróbálják közösen kideríteni az igazságot, az életük is veszélybe kerül, politikai összeesküvésbe keveredtek.
Rendező: Mikael Hafström ; forgatókönyvíró: Hossein Amini ; zeneszerző: Klaus Badelt ; operatőr: Benoît Delhomme ; szereplő(k): ; John Cusack (Paul Soames) ; Chow Yun-Fat (Anthony Lan-Ting) ; Li Gong (Anna Lan-Ting) ; David Morse (Richard Astor) ; Ken Watanabe (Tanaka) ; Jeffrey Dean Morgan (Conner) ; Hugh Bonneville (Ben Sanger) ; Yuan On (Yuan) ; Hon Ping Tang (Chen)

A Médiatár korábbi ajánlóit a linkre kattintva is megtekintheti!

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top