Mi történt június elsején?

110 évvel ezelőtt, 1913. június elsején Fertőendréden átadták a népházat. Fellobogózták a házakat, a szépen díszített diadalkapun érkeztek az előkelő vendégek. A földnevelésügyi miniszter képviselője, Nagy Albert hercegi kormányzó kíséretében Dr Baán Endre főispán, Hajas Antal alispán, Dr. Czillinger József főispáni titkár automobilon érkeztek az ünnepély színhelyére. Megjelent Zalka László győri kanonok, egyházmegyei főtanfelügyelő, a járás képviseletében Ghyczy Ödön szolgabíró, a gazdaszövetség részéről Meskó Pál s számos vidéki gazdaköri vezető. Az ünnepség a 9 órai szentmisével kezdődött, körmenetben vonult a tűzoltók díszes csapata a népházba, melynek mind a 3 termét, folyosóját lelkes közönség töltötte meg. Lukáts József plébános beszentelte a népházat és mások mellett, avató beszédet is mondott.

65 évvel ezelőtt, 1958. június elsején megnyitották az évek óta nem működő balfi fürdőt, a volt bányászüdülő épületében kádfürdőt rendeztek be. A távolabbi tervekben a teljes újjáépítés szerepelt.

40 évvel ezelőtt, 1983. június elsején megnyitották az északi városrészben, a Bástya utcában levő Lokomotív Touristhoz tartozó háromcsillagos Hotel Sopront. A 112 szobához fürdőszoba tartozott, 200 személyes konferenciaterme a rendezvényeknek adott helyet. (Tervező: Bajnay Zsolt, Kereskedelmi Tervező Vállalat). A Soproni Vasutas Szakszervezeti Bélyeggyűjtő Kör az új Sopron szálló megnyitása alkalmával bélyegkiállítást rendezett.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top