Mi történt május 21-én?

90 évvel ezelőtt, 1933. május 21-én tartották az első Süttöri Dalosnapot. Az ünnepélyen 8 dalárda vett részt. A kerületet Czillinger József dr. főszolgabíró, ügyvezető elnök képviselte, aki megkoszorúzta az elesett hősök emléktábláját és beszédet intézett a dalosokhoz.

50 évvel ezelőtt, 1973. május 21-én Eisenstadtban hunyt el Hőgyészy Pál vármegyei főjegyző, az alispáni jelentések összeállítója, a Magyar Élet Pártjának városi elnöke. Sopron megyei és városi főispánként 1937-ben ezekkel a szavakkal vette át hivatalát: „A rendelkezésemre álló hatalom teljes erejével szállok szembe minden nemzetellenes és felforgató törekvéssel. Küzdeni kívánok minden szélsőséges, a magyar lelkiségtől idegen, a felekezeti és társadalmi békét veszélyeztető törekvés ellen, jöjjön az bármely oldalról.” 1942 februárjában létrehozta a Soproni Magyar Szövetséget, a Volksbund térnyerése ellen. A nyilas hatalomátvétel után letartóztatták, a második világháború után Kismartonba menekült, az Esterházy-család levéltárosa lett. Sírja is a burgenlandi városban található. Szilsárkányban született 1882. március elsején.

15 évvel ezelőtt, 2008. május 21-én a Kisalföld napilap arról írt, hogy Magyarországon először kapta meg tájépítész a nemzetközi műemlékvédelem “Oscar-díját”, az Európai Örökségi Díjat. A kitüntetett Alföldi Gábor, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának csoportvezetője, aki a fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítója is volt.

10 évvel ezelőtt, 2013. május 21-én pünkösdhétfőn, ünnepélyes kapavágással elkezdték az Árpád-házi Szent Margit templom (Julianeum) bővítését. Ezen a napon szabadtéri szentmise volt és a templomi kórus is műsort adott. A plébánia mögötti telken tették le az új templom alapkövét, két évvel később fel is szentelték a kész épületet.

könyv
192950db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1275db

vissza a teljes verzióra

to top