Mi történt május 5-én?

90 évvel ezelőtt, 1932. május 5-én avatták fel a Soproni Egyetem kertjében a főiskolás felkelők és az elesett főiskolások emlékoszlopát, amit ma Tüzek a végeken vagy Őrtüzek néven ismerünk. Alkotója Baumann Béla szobrászművész.

90 évvel ezelőtt, 1932. május 5-én avatták fel a Népszavazás emlékművét a Széchenyi téren. „Az 1921-es voksoláson tett hűségének elismeréséért készítették, melyen Sopron és a környező falvak lakói Magyarországhoz való tartozásukat bizonyították.” A zászlórúd tetején turulmadár ült őrködve a magyar nép felett.

Így írtak erről a korabeli lapok: „1932-ben, az átadáskor 9 órától este 6 óráig egyetemi ifjak, frontharcosok, turulisták és cserkészek álltak díszőrséget. Délelőtt 11 órakor valamennyi gyár szirénája megszólalt. A munka mindenütt félbeszakadt és a lakosság egyperces felállással fejezte ki tiltakozását Trianon ellen. A hűségzászlónál egybegyűlt közönség és egyetemi ifjúság a szirénabúgás elhangzása után áhítatos csendben várta az egy perc leteltét, majd a Hiszekegy után Gerecs Szaléz bencés tanár néhány szavas fohászt mondott és az ifjúság a elénekelte Himnuszt. A hazafias manifesztációt az ifjúság díszmenete fejezte be.”

1997. december 14-én a soproniak összefogásának köszönhetően, dr. Gömöri János régész kezdeményezésére, megújult a Széchenyi téri népszavazási emlékmű. A Hűségzászló csúcsára visszahelyezték a turult, restaurálták a koronát. Minden évben december 14-én a város új díszpolgára a zászlónál mondja el az ünnepi beszédet, a város vezetői és a civil szervezetek pedig megkoszorúzzák az emlékművet.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top