Mi történt március 28-án?

75 évvel ezelőtt, 1945. március 28-án a soproni honvéd állomásparancsnok, azonnali hatállyal elrendelte Sopron vármegye egész területének kiürítését. Kiürítés alá kerültek az összes katonaköteles férfiak és leventék a már addig kiadott rendelkezések szerint, a rendeletet azonban nem tudták végrehajtani. Nyugatra vezényelték azonban a Rákóczi Főreáliskola hallgatóit.
A soproni főpostán állomásozó német híradó osztag előkészületeket tett a távíró- és távbeszélőközpont felrobbantására és a posta üzemanyagkészletének elszállítására. A tervezett német intézkedések megelőzésére a postai alkalmazottak figyelőszolgálatot szerveztek, és az elszállítás elől sikerrel megmentették a posta benzin- és olajkészletét is.

75 évvel ezelőtt, 1945. március 28-án Csornánál egy magyar zászlóalj átállt a Szovjet Hadsereg oldalára. Véget ért Csorna német megszállása.

75 évvel ezelőtt, 1945. március 28-án éjszaka szovjet légitámadás érte Sopront. A repülők a vasúti csomópontra hatszáz, nagy kaliberű bombát dobtak. Kisebb méretű légitámadás érte Sopronbánfalvát is.

75 évvel ezelőtt,  1945. március 28-án a vasúton visszavonuló német csapatok végigrobbantották a nicki Rába-hidat, a Répce árapasztója és a Család-patak, valamint a Fertőszentmiklós melletti Ikva-patak hídját. Eszterháza és Pamhagen állomások között levegőbe röpítették az országhatárt képező Hanság-csatorna hídját.

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top