Muck Endre

1851. május 14-én született a Szudéta vidéken, a csehországi Hennersdorfban Muck Endre, a “soproni erdők atyja”.

A ma Németország területén fekvő Weisswasser szakiskolájában szerzett erdész képesítést. Az iskola elvégzése után a Csehországban dolgozott. Sopronba nyilvános pályázat útján került 1874-ben a városi erdészet harmadik emberének. Rövidesen azonban előre lépett, egy év múlva főerdész lett, 1882-ben erdőgondnoknak nevezték ki. Bár az erdőtanácsosi posztot végzettsége miatt nem tölthette be, átmeneti időszakokban többször ő volt a Sopron környéki erdészet vezetője. 1875-ben megházasodott, Varga Annát, egy betelepült polgár lányát vette feleségül. Egyetlen fiúk, ifjabb Muck Endre 1882. március 22-én született. Muck Endre munkásságának eredményeként a korábban rossz állapotú erdők jelentős javulást értek el. 1886-ban elkészítette Sopron város erdeinek első üzemtervét. Tevékenységét jelentős mértékű fenyvesítés, a későn fakadó, és ezért fagyoktól jobban védett kocsányos tölgyváltozatok alkalmazása jellemezte. Az erdők korábban alacsony vágásidejét 40, majd 60-80 évre emelte. Az erdőterület pihenésre, kikapcsolódásra való használatának érdekében fontos szerepe volt a jelzett turistaút-hálózat kiépítésében, a Dalos-hegyen védőkorlátot, az Ultrán gloriettet a Vashegyen és a Várison kilátót építtetett. Ezek a kezdeményezések szoros kapcsolatban voltak közéleti szereplésével, amit a Soproni Vársosszépítő Egyesület, a Dunántúli Turista Egyesület és a Lővér-Bizottság tagjaként fejtett ki. Tagja volt a Soproni Madárvédő Egyesületnek és részt vett a Madarak és Fák Napja évenkénti lebonyolításában.

A turista egyesület 1906-ban emelt kilátót a Nyíresen, amelyet Muck-kilátónak neveztek el, melyhez 1936-37-ben Winkler Oszkár tervei alapján menedékházat is építettek. Halála után emlékpadot is állítottak a helyszínen. Nevét viseli erdőrészlet, a Hotel Lővér fölötti pihenő és a Károly-magaslaton emléktábla.

Irodalom:
Veréb Ildikó (szerk.): A Soproni hegység és dombság: kilátói és kilátó pontjai. Sopron: TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., 2013. 32 p.
Internet:
Forestpress weboldala. Hozzáférés módja: http://forestpress.hu/hu/index.php/erdekessegek/ki-kicsoda/2294-muck-endre-1851-1925 Letöltés ideje: 2016. 10. 06.
Sopron Anno weboldala. Hozzáférés módja: http://sopronanno.hu/bejegyzes/muck-endre Letöltés ideje: 2016. 10. 06.
Hárs József „Mesélő utcák Sopronban”http://harsjozsef.wahavi.hu/utcanevek/muck

Muck Endre

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top