Zenei újdonságok

2cellosCím: Cellouniverse
Előadó: 2Cellos
Kiadás: Sony Music, 2015
Műfaj: crossover
Információhordozó: CD
.
A világhírű horvát cselló duó – Luka Šulić és Stjepan Hauser – a gordonkát új szintre emelve fergeteges sikereket ér el világszerte. Játékstílusuk elmossa a klasszikus zenétől a filmzenén át, a pop és rock különféle zenei irányzatai között húzódó határvonalakat: Bach és Vivaldi műveinek bemutatása éppen annyira lenyűgöző tőlük, mint egy-egy AC/DC számé.
Legfrissebb anyaguk, a Celloverse sok szempontból hű a hagyományokhoz: ügyes egyensúlyt tartanak a különféle műfajok és hangulatok között, miközben arra is figyelnek, hogy ne csak ismert művek feldolgozásai kerüljenek a korongra. Természetesen a nagy kedvenceik közül többet is megidéznek az új albumon, melyen szerepel Michael Jackson-feldolgozás (a They Don’t Care About Us energiája a vonóshangszerek által is jól érvényesül), a Shape of My Heart révén andalító Sting-klasszikus, s az eddig egyetlen albumukról sem hiányzó The Muse-muzsika is. Az angol banda repertoárjából ezúttal a Hysteriát választották a fiúk, mely az alternatív rockkal kevésbé szimpatizálók számára is abszolút befogadható módon csendül fel. A keményebb vonalat kedvelők egyébként ezúttal is tobzódhatnak. A YouTube-ostromot kiváltó AC/DC-dörgedelem átirata telitalálat: az ausztrál banda egyik legismertebb nótája, a Thunderstruck a fiúk előadásában igazi őrületté vált. A hozzá készült 2Cellos-klip – 34 millió feletti megtekintésével – giganézettséget produkált a legismertebb videómegosztó portálon, Stjepan és Luka pedig még reneszánszt idéző felvezetést is írt hozzá! Ám még nagyobb bravúr a nagylemez nyitódala, az Iron Maident Rossinivel keresztező The Trooper (Overture), hiszen a komolyzenei rész a megszokottnál vadabban, míg a heavy metal banda dolgozata egész slágerszerűen szól. A páros szintén ügyes húzása a Live and Let Die, mellyel két legyet ütnek egy csapásra. A nóta ugyanis egyrészt egy kiváló Guns N’ Roses feldolgozás, no meg az Élni és halni hagyni című James Bond-mozi főcímdala, ami egyébként nem az egyetlen mozi-muzsika a lemezen. A filmzene-mágus Hans Zimmer gigantikus repertoárjából egy ismert, mégsem agyonjátszott szerzeményt választottak a Celloverse-re a fiúk: a feszültséggel teli Mombasa az Eredet című agymozgató látványprodukcióból való – ugyanakkor a lemezen való létjogosultsága eléggé megkérdőjelezhető. Ugyanakkor dicséret jár a Mumford & Sons Amerikában egykor listavezető I Will Waitjének már-már felismerhetetlenül finomra hangolt, filmzeneszerű, az eredetit lazán felülmúló feldolgozásáért, s a Radiohead közel két évtizedes Street Spirit (Fade Out) tételének megidézéséért is. A 2Cellos tagjai, akárcsak a feldolgozásokkal népszerűségre szert tevő akusztikus hangszerek virtuózai, egyre több saját szerzeményt igyekeznek a lemezükre csempészni. A debütlemezen még nyoma sem volt Hauser és Šulić-kompozíciónak, az In2ition című második korongon viszont mutatóba már megjelent az Orient Express című munkájuk, ezúttal pedig a Thunderstruck felvezetője mellett a Time című visszafogott művel és a lemeznek címet adó, dinamikus, ugyanakkor harmóniákkal teli Celloverse-zel is bepillantást engednek saját, belső zenei világukba.
.
Tartalom:
01. The Trooper (Overture)
02. I Will Wait
03. Thunderstruck (Intro)
04. Thunderstruck
05. Hysteria
06. Shape of My Heart
07. Mombasa
08. Time
09. Wake Me Up
10. They Don’t Care About Us
11. Live and Let Die (feat. Lang Lang)
12. Street Spirit (Fade Out)
13. Celloverse
.
animaCím: Gravity and Grace
Előadó: Anima Sound System
Kiadás: Magneoton, 2014
Műfaj: popzene (elektronikus, reggae, funk/soul, pop)
Információhordozó: CD
.
Alapító és zenekarvezető Prieger Zsolt szerint az eddigi legmélyebb és legszemélyesebb albumot rakták össze. Az Anima eddig már rengeteg stílusban kipróbálta magát, olyan slágereket köszönhetünk nekik, mint a “’68”, a “Csinálj gyermeket” vagy a “Tedd a napfényt be a számba”.
Gravity and Grace – ez Simone Weil tanulmánya. (Kegyelem és nehézkedés címmel Pilinszky János fordította magyarra.) A fiatalon, 1943-ban elhunyt francia írónő, filozófus, a keresztény misztika kiemelkedő személyisége szerint lelki életünk folyamatait – a kegyelem kivételével – az anyagi világéhoz hasonló mechanisztikus törvények mozgatják.
Az Anima Sound System Simone Weil inspirálta lemezcíme sok mindent elárul arról a szellemi közegről, amelyben az album készült. Mély, személyes korong. Száznyolcvan fokos fordulat a 2010-es Tedd a napfényt be a számba harsány, színes poplemez után.
A spirituálékat, gospeleket, a teremtett világ nagyszerűségéről szóló szerzeményeket tartalmazó albumon több külső zenész működik közre. Prieger Fanni énekesnő (Prieger Zsolt frontember lánya) Beck Zoltánnal (30Y), Pálinkás Tamással (Isten Háta Mögött, Tej), Hairrel (Strong Deformity) énekel, a Találd ki az éjszakát című karácsonyi Anima-dal riddimes alapjából született Mama Earth című zeneszámban a korábban a zenekar vokalistájaként szereplő Gregory G.Ras (Riddim Colony) a partnere, a slágerré vált Sweet Salvation címűben pedig Marsalkó Dávid (Halott Pénz) rappel Fanni oldalán, magyarul. A nagylemezen közreműködik még Tóth Szabolcs szitáros és ifj. Csoóri Sándor Sündi (Buda Folk Band) brácsás. Felkerült rá a Crossroads című szerzemény is, amely a Menjek/Maradjak című dokumentumfilm betétdala.
Az albumon szerzőként újra együtt dolgozott a három alapító: Németh Gergely, Prieger Szabolcs és Prieger Zsolt, valamint most először Fanni is részt vett a dalszerzésben.
Az együttes a popos zenéjét társadalomkritikai mondanivalóval párosítja, politikai kontextustól mentesen. A Gravity and Grace súlyos darab, de minél többet hallgatjuk, annál szerethetőbb.
.
Tartalom:
01. Never Be Alone
02. Give Me Solace
03. Sweet Salvation
04. The Gold Hole
05. Az is Te vagy
06. Crossroads
07. Csak egy szó
08. Good Luck Boy
09. Wonder
10. Mama Earth
11. Love Again
12. Sose lesz vége
.
Közreműködők: Beck Zoltán (ének), Halott pénz (rap), Fekete Hair Károly (ének), Pálinkás Támás (ének), Gregory G. Ras (ének), Tóth Szabolcs (szitár), Csoóri Sándor, ifj. (brácsa)
Anima Sound System: Prieger Fanni (ének), Prieger Szabolcs (gitár), Prieger Zsolt (zene, gitár, ének), Németh Gergely (előadó, zenész) (zene, ének), Gergácz Gábor (gitár)
.

Borbély MihályCím: Live at Fonó
Előadó: Borbély Mihály Balkán Jazz Project
Kiadás: Fonó Budai Zeneház, 2011
Műfaj: ethnojazz
Információhordozó: CD
.
Borbély Mihály Balkán Jazz Projectjének és Theodosii Spassov közös lemezének hallgatásakor a népzene, jazz és világzene rajongói különleges élményre számíthatnak: erőteljes ritmusok, finoman áttetsző, lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak.
Borbély Mihály Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, de tárogatón és más (népi) fúvós hangszereken is játszik. Alapító tagja a Vujicsics együttesnek, de elsősorban dzsesszmuzsikusként ismerik. Sokoldalú muzsikus, a nép- és világzene, a jazz és a kortárszene területén egyaránt tevékenykedik, együttesvezetőként (Borbély Műhely, Quartet B, Balkán Jazz Project, Borbély-Dresch Quartet), különböző formációk (Binder-Borbély duó, Eastern Boundary Quartet, László Attila Quintet, Oláh Kálmán Szextett, Vujicsics együttes) tagjaként illetve szólistaként.
.
Tartalom:
1. Cigánykaraván / Gipsy Caravan
2. Open Mood
3. 7vége / Weekend
4. Sirba in E
5. My Bulgarian Sky
6. Balkán karaván / Balkan Caravan
.
Közreműködik: Theodosii Spassov (kaval)
Borbély Mihály Balkán Jazz Project: Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák), György Mihály (gitár, buzuki), Lukács Miklós (cimbalom), Agatics Krunoszláv (harmonika), Horváth Balázs (bőgő), G. Szabó Hunor (dob, ütőhangszerek)
.
Budapest_bár_KlezmerCím: Klezmer
Előadó: Budapest Bár
Kiadás: Bár Produkció, 2015
Műfaj: világzene
Információhordozó: CD
.
A régi idők slágerei, az alternatív zene és a városi cigánymuzsika egyedi ötvözéséről ismert Budapest Bár zenekar legújabb műsorában új oldaláról mutatkozik. Ezúttal a klezmer zenében kalandoznak.
A zenekarvezető Farkas Róbert számára nem volt újdonság a műfaj, hiszen régebben rendszeresen vendégszerepelt a Pannónia Klezmer Band-ben. A program érdekessége, hogy a hallgatók felfedezhetik – a klezmer zene lüktetése, zeneisége és lelkülete egyáltalán nem áll távol egy cigányzenekartól.
A kitűnő zenekar mellett Bangó Margit Kossuth díjas énekesnő, Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora és Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, a Budapest Bár tagja is szerepel.
Az albumon olyan népszerű szerzemények is szerepelnek, mint például a Misirlou, amit a Taxi és a Ponyvaregény című filmekből is jól ismer a közönség, ráadásul ez volt az első klezmer száma is a Budapest Bárnak. De helyet kapott a lemezen a Hava Nagila és az Ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) is, és szerepel a Hegedűs a háztetőn című nagy sikerű musicalből ismert Bordal is, Mező Misi csodálatos előadásában. A vérpezsdítő dalok mellett instrumentális kompozíciók is szerepelnek az albumon, hiszen a zenekar nehezen tudott ellenállni egy-egy régi kotta által kínált varázslatos hangulat felújításának, átdolgozásának. A klezmer számok mellett egy szép spanyol eredetű szefárd (Adio Querida), és egy mókás dal is szerepel egy vidám rabbiról (Der Rebbe Elimelech), amelyeket a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László ad elő. Ő először dolgozott a Budapest Bárral.
.
Tartalom:
01. Misirlou
02. Egy ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) – ének: Bangó Margit
03. Odessa Bulgarish / A Nakht in Gan Eydn / Hassid
04. Adio Querida – ének: Fekete László
05. Memory of Shoa – cimbalom: Farkas Mihály
06. Der Rebbe Elimelech – ének: Fekete László
07. Zemer Atik / Dancing with the Rabbi
08. Lu Y’hi / Zali, Zali – harmonika: Ökrös Károly
09. Bordal – ének: Mező Misi
10. Havah Nagilah – ének: Bangó Margit
11. Szól a kakas már – bárcsa: Farkas Róbert
.
Brácsán közreműködik: Farkas István,
Ének: Bangó Margit, Fekete László, Mező Misi
Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert (zenekarvezető, hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob)
.
Budapest_Jazz_Orchestra_Aki_autónCím: Aki autón járni óhajt
Előadó: Budapest Jazz Orchestra
Kiadás: BJO Records, 2014
Műfaj: tánczene, örökzöld slágerek, swing
Információhordozó: CD
.
Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra valódi áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első professzionális bigbandje, mely hangzásával a ’20-as évek Amerikáját idézte.
A 2013 szeptemberében debütált új, „Swing Evening Show” című produkciójuk. A műsorban a zenekar négy kiváló énekessel kiegészülve – Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel és Mujahid Zoltán – a ’20-as évektől napjainkig kalauzolja el a közönséget a swing világában. 2014 októberére elkészült a produkció magyar nyelvű verziója, melyet hanglemez formájában rögzítettek a négy énekessel, „Aki autón járni óhajt” címmel. Az új hanganyag a XX. század ismert, illetve ma már elfeledett zenei gyöngyszemeit mutatja be. A feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a négy szólistára íródtak, melyek Csejtei Ákos, Hárs Viktor és Zakar Zoltán munkái. A régi magyar filmslágerek és a nagy sikereket elért magyar jazz- és könnyűzenei kompozíciók először szólalnak meg magyar nyelven.
.
Tartalom:
01. Aki autón járni óhajt
02. Tudom, hogy térdre hullni szégyen
03. A Gal in Calico (Van egy kislány, Anikó)
04. Szerdán tavasz lesz
05. Tíz óra múlt
06. Szerelemhez nem kell szépség
07. Emlékszel, nyár volt
08. Holnap, ki tudja holnap látsz-e még?
09. Budapestem
10. Négy gengszter
.
Közreműködik: Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor “Gábriel”, Mujahid Zoltán (ének)
BJO: Kollman Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György (szaxofonok) ; Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel (harsonák) ; Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs (trombiták ) ; Juhász Attila (zongora) ; Birta Miklós ( gitár) ; Hárs Viktor (bőgő, basszusgitár) ; Serei Dániel (dob)
.
Farkas_Gábor_G_AjándékCím: Ajándék
Előadó: Farkas Gábor Gabriel
Kiadás: Magneoton, 2013
Műfaj: tánczene, örökzöld slágerek
Információhordozó: CD
.
Farkas Gábor Gábriel magyar énekes, festőművész, színész. Zenekarával több mint tíz éve képviseli a Magyar könnyűzenei életben a könnyen hallgatható, azaz easy listening jazz-sztenderdek és az örökzöld klasszikusok világát.
Az Ajándék című album az elmúlt hat év termése. A magyar könnyűzene klasszikusait vonultatja fel az 1930-as évektől az 1980-as évekig az ország legjobb jazz és session-zenészei közreműködésével.
Az albumon Latabár Kálmán, Kiss Manyi, Hollós Ilona, Sárosi Kati, Mikes Éva, Szécsi Pál és Máté Péter dalait hallhatjuk új hangszerelésben. A kultúrmisszió célja az volt, hogy az idősebb generáció számára ismerősen hangzó dalok eredeti értékeit megtartva úgy hangszereljék át a nagy slágereket, hogy a fiatalabb korosztály számára is közelebb hozzák ezeket a lassan már feledésbe merülő dalokat.
Pota Irén, a kétszeres Kossuth Díjas, Nemzet Színésze közreműködésével létrejött egy egyedülálló duett, amely olyan ritkaság ami még különlegesebbé teszi a lemezt a régi slágerek rajongói számára. A magyar könnyűzene klasszikusainak tiszteletére közreműködtek és nélkülük nem jöhetett volna létre az album: Csák Péter, Földesi Attila, Farkas Péter Bubu, Kertész Csaba, Nagy Balázs, Bellada István, Hámori János, Abbas Murád, Szirtes Edina Mókus, Gyenge-Nádorfi Krisztina, Gazda Bence, Fekete Kovács Kornél, Cserta Balázs, Barbinek Gábor, Oláh Szabolcs, Héder Imre, Csizmadia Dávid, Bayer Sándor, Németh Márton, Keresztes Zoltán, Rozgonyi Péter, Szabó Viktor, Fehér Zoltán, Kiss Csanád, Joós István, Révész Tamás
.
Tartalom:
01. Csak a szépre emlékezem / zene Hajdu Júlia ; szöveg: Halász Rudolf
02. Ajándék / zene Som Lajos, Piramis ; szöveg Köves Miklós ; Horváth Attila
03. Nálad meddig tart ez a szerelem / zene Máté Péter ; szöveg Neményi Antal
04. Megáll az idő / zene Bágya András ; szöveg G.Dénes György
05. Ahogy a két szemeddel nézel / zene Magyar Csaba ; szöveg Solymos Antal
06. Két összeillő ember / zene Havasy Viktor ; szöveg: S.Nagy István
07. Szerelemhez nem kell szépség : duett Psota Irénnel / zene Eisemann Mihály ; szöveg Zágon István, Somogyi Gyula
08. Hosszú az a nap / zene és szöveg Szenes Iván
09. Mondd miért szeretsz te mást / zene Zsoldos László ; szöveg Szenes Iván
10. Tíz után / zene de Fries Károly ; szöveg Szántó Armand, Szécsény Mihály
11. Nekem szólj / zene Kőszegi Pál ; szöveg: Kollár Ágnes
12. Egy esős vasárnap délután / zene Fényes Szabolcs ; szöveg Bacsó Péter
13. Vagy mindent vagy semmit / zene: Bágya András ; szöveg Szenes Iván
14. Ez majdnem szerelem volt / zene és szöveg Nagy Tibor
15. Egy darabot a szívemből / zene Máté Péter ; szöveg: S.Nagy István
.
David_Guetta_ListenCím: Listen
Előadó: David Guetta
Kiadás: What A Music, 2014
Műfaj:  popzene (Elektronic, House, Dance-Pop)
Információhordozó: CD
.
David Guetta francia zenei producer és house–DJ. A francia csodagyerek titka, hogy számára nincs különbség popzene és az elektronikus zene kevésbé populáris oldala közt, előszeretettel gyúr össze fülbemászó dallamokat a klubok house-zenéjével.
A Listen, az elmúlt három évet foglalja össze David Guetta munkásságából, és igyekszik megnyitni az emberek szívét, fülét és elméjét egy újfajta hangzásra. Ez a lemez Guetta legkifinomultabb és legváratlanabb munkája, egy fejlődési folyamat nagy állomása, sok meglepetéssel, a középtempós új single-től, a Dangerous-től a Siával közös balladáig. Különleges közreműködők sora színesíti az albumot: az angol énekesnő, Emeli Sandé, aki az erőteljes What I Did For Love-hoz kölcsönzi hangját, az ír háromtagú banda, a The Script, a határokat nem ismerő énekes-dalszerző, John Legend és az amerikai rapper, Nicki Minaj, aki a Hey Mama-ban tűnik fel. A lemez briliáns zárásaként David az elképesztően tehetséges Siával fogott össze a szívhez szóló és gyönyörű ballada, a The Whisperer erejéig. Sia egyébként szó szerint az utolsó pillanatban a Titaniumhoz hasonló, döbbenetesen jó számot hozott a stúdióba, így végül felkerült még a lemezre a Bang My Head is, melyen szintén a művésznő működik közre. Már az első nemzetközi slágerrel kirobbanó eredményeket ért el Guetta, hiszen a Lovers On The Sun #1 volt az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország hivatalos single listáin, utóbbiban rekordot is döntve hét hétig maradt az élen. A Listen nemcsak egy különleges album, hanem a bizonyítéka is annak, hogy David a csúcson jár. A kockázatvállalás és a kísérletezés a saját hangzásával, a közös munka különböző zenei háttérből érkező művészekkel, illetve világsztárokkal egy valódi modernkori zenei ikonná emeli a lemezt..

Tartalom:
01. Dangerous (feat. Sam Martin)
02. What I Did for Love (feat. Emeli Sandé)
03. No Money No Love (feat. Elliphant & Ms. Dynamite)
04. Lovers on the Sun (feat. Sam Martin)
05. Goodbye Friend (feat. The Script)
06. Lift Me Up (feat. Nico & Vinz, Ladysmith Black Mambazo)
07. Listen (feat. John Legend)
08. Bang My Head (feat. Sia)
09. Yesterday (feat.Bebe Rexha)
10. Hey Mama (feat. Nicki Minaj & Afrojack)
11. Sun Goes Down (feat. MAGIC! & Sonny Wilson)
12. S.T.O.P (feat. Ryan Tedder)
13. I’ll Keep Loving You (feat. Birdy & Jaymes Young)
14. The Whisperer (feat. Sia)
.
ivan-the-parazol-mode-bizarreCím: Mode Bizarre
Előadó: Ivan & The Pazarol
Kiadó: Gold Record, 2014
Műfaj: rockzene (garázsrock, posztpunk, rock & roll)
Információhordozó: CD
.
A hazai garázsrock és alternatív irányzat fiatal titánjai, Ivan & The Pazarol előálltak egy vagány, dinamikus, nyers és éles anyaggal, amit a ’60as évek garázsrock zenéjével, a ’70es évek postpunk stílusával, illetve a jelenlegi trendekkel gyúrták össze. Figyelemre méltó, hogy a zenekar mindössze 5 éves pályafutása alatt a fesztiválok elmaradhatatlan attrakciója, jelentős és masszív rajongótáborral bír és ez az album is csak nyomatékossá teszi a népszerűségüket. Az előző albumhoz képest a hangzás maradt ugyanaz a Rock’n’Roll életérzést adó lüktetés, viszont a stúdiói utómunkálatok letisztulást, minőségbeli javulást hoztak. Feszes és karcos, mint a White Stripes, autentikus, mint a The Doors, bluesszagú garázsrock, mint a Black Keys. A 12 dalt classic rock és blues jellemzi, kellemes időidézése a 60-as 70-es évek rockdalainak..
.
Tartalom:
01. Let Go
02. Wish You The Best
03. Rock ‘n’ Roll On the Floor
04. Don’t Wanna Die
05. Together
06. I Won’t Make It All Alone
07. Betrayed
08. Baby Blues
09. Girl
10. Love Is Like (Bourbon On The Rock)
11. Room 54
12. I Got a Feeling That I’m Underneath
.
Ivan & The Parazol: Vitáris Iván (ének), Balla Máté (gitár), Beke István (billentyű), Tarnai János (basszus), Simon Bálint (dobok)
.
Kronos_Quartet_FloodplainCím: Floodplain
Előadó: Kronos Quartet
Kiadás: Nonesuch Records, 2009
Műfaj: világzene
Információhordozó: CD
.
1973-ban, amikor a Kronos Quartet megalakult San Franciscóban, új fejezet nyílt a vonósnégyesek történetében. Ez a társaság ugyanis nem volt a hajlandó a klasszikus repertoárral “bajlódni”, kizárólag a 20. századra összpontosított, ám abban sem csupán a kortárs zene mestereire. Bartók, Schönberg, Webern, Stravinsky, Sosztakovics, Cage, Boulez, Kurtág, Ligeti (és mások) mellett műfaji vagy stílusbeli határok nélkül korunk legjelentősebb dzsessz-, rock- és világzenei szerzőinek a műveit is tűzte műsorára. Így a több mint ötven albumot jegyző zenekar repertoárjában ma 500-nál több darab szerepel, többek közt Ornette Coleman, Charles Mingus, Thelonious Monk, Jimi Hendrix, John Zorn, Philip Glass, Steve Reich, Márta István, továbbá az argentin Astor Piazzolla és Osvaldo Golijov, a gambiai Foday Musa Suso, a szudáni Hamza El Din, az azerbajdzsáni Franghiz Ali Zadeh és a pakisztáni Pandit Pran Nath szerzeményei.
Ennek újabb példája a nagy árterek muzsikáját egybegyűjtő, új albumuk – Floodplain -, melyen Szerbiától Indiáig különböző országok, nemzetek zenéit szólaltatják meg. Éppen ezért a stílusok terén rendkívüli változatosság jellemzi a lemezt. Közvetlen egymás után hallani például a „Tashweesh” elektronikus, palesztin kollázsát és a „Wa Habibi” klasszicizáltan tradicionális, libanoni szerelmi vallomását, valamint a valamiképp a távolabbi keletet sejtető, valóban népies hangzású, és vendégművészek közreműködésével teljesen autentikussá tett „Getme, Getme”-t. Mintha pontosan ezt akarná bizonyítani, amikor Hank Dutt brácsájának hangjai az egekbe törve meditálnak a „Raga Mishra Bairavi” Alap-jában, azaz skálabejáró előjátékában. Mintegy erre válaszként ismét elektronikával telve hangzanak fel az iraki „Oh Mother, the Handsome Man Tortures Me” zaklatott, zaklató ritmusai, majd az indiai raga-bevezetőre felel a „Mugam Beyati Shiraz” azeri mugamja, amit mifelénk – a török hatásnak köszönhetően – makámként emlegetnek. S bár az iráni (perzsa) zene több szállal is kapcsolódik az indiaihoz, a „Lullaby” panaszosan egymásra felelő szólamai inkább afrikai hatásokat mutatnak. Valamiféle mély török-magyar rokonságot érzek ki Cemil Bey „Nihavent Sirto”-jából is, bár hogy miért, arra egyelőre nem találtam magyarázatot, mivel a konstantinápolyi (isztambuli) eredetű sirto közvetlen módon aligha hathatott nép- vagy műzenénkre. A „Tew semagn hageré” viszont a nyugati világban vélhetően soha nem hallott hangzásaival és tónusaival hívja fel magára a figyelmet, míg a „…hold me, neighbor, in this storm…” Szerbia kulturális sokszínűségét felidézve (többek között a müezzin hívására emlékeztető bevezetővel, ortodox keresztény harangok zúgásával, valamint Dinicu „Pacsirtájának” parafrázisával) egyfajta összegzésként is felfogható.
Egyszóval a Kronos még ma is a határokat feszegető és egyben elmosó multikulturalitás zászlóvivője, a kortárs zenét mindenkihez közelebb hozni képes zenészek kísérlete.
A Floodplain pedig talán minden korábbi vállalkozásuknál színesebb album, mellyel ismét csak elképesztő hangszeres tudásukat és stíluselsajátító képességüket bizonyítják.
.
Tartalom:
1. Midhat Assem: Ya Habibi Ta’ala (Egyiptom)
2. Ramallah Underground: Tashweesh (Palesztína)
3. Wa Habibi (Lebanon – tradicionális)
4. Said Rustamov: Getme, Getme (Azerbajdzsán)
5. Ram Narayan: Raga Mishra Bhairavi: Alap (India)
6. Ismeretlen szerző: Oh Mother, the Handsome Man Tortures Me (Irak)
7. Rahman Asadollahi: Mugam Beyati Shiraz (Azerbajdzsán)
8. Lullaby (Irán – tradicionális)
9. Tanburi Camil Bey: Nihavent Sirto (Törökország)
10. Kuat Shildebaev: Kara Kemir (Kazahsztán)
11. Alemu Aga: Tew semagn hageré (Etiópia)
12. Aleksandra Vrebalov: …hold me, neighbor, in this storm… (Szerbia)
.
Közreműködők: Jamie Papish (raqq, darbukka), Ramallah Underground (elektronika), Alim Qasimov (ének és daf), Fargana Qasimova (ének és daf), Rafael Asgarov (balaban), Rauf Islamov (kamancha), Ali Asgar Mammadov (tar), Vugar Sharifzadeh (naghara), Terry Riley (tambura), Wu Man (elektromos szitár)
Kronos Quartet: David Harrington (hegedű, gusle, shruti box), John Sherba (hegedű, tapan), Hank Dutt (brácsa, tamburin), Jeffrey Zeigler (cselló)

.
Williams_Swings_Both_WaysCím: Swings Both Ways
Előadó: Robbie Williams
Kiadás: RW, 2013
Műfaj: jazz, swing
Információhordozó: CD
.
Robbie Williams – egyedi showman és pop ikon. Egyike a legnagyobb előadóknak, egy művész, aki küldetésének tekinti, hogy szórakoztasson bennünket. Több mint 57 millió eladott albumával és 11 millió kislemezével egész karrierje során rekordokat döntött. Kilenc angol slágerlista vezető albuma egyúttal azt is jelenti, hogy ő a legtöbb lemezt eladó énekes az angol történelemben. És éppen most jelenteti meg a tizediket Swing Both Ways címmel.
Egyik legsikeresebb albumának, a 2001-es Swing When You’re Winning egyenes folytatásaként az új lemez is klasszikus slágerek feldolgozásából, új dalokból valamint duettekből áll, amelyeket olyan sztárokkal énekel együtt mint Lily Allen, Michael Bublé, Kelly Clarkson, Olly Murs és Rufus Wainwright.
“Mindenekelőtt egy swing albumot akartam csinálni, de csak azért, mert pont azt akartam csinálni. Mindig is tudtam, hogy fogok még ebben a stílusban lemezt készíteni és most érkezett el a tökéletes időpont hozzá. Élvezem a szórakoztatóipart, élvezem az életemet, a tudatot, hogy hol tartok éppen és azt, hogy minden lemezmegjelenésem egy-egy különleges alkalom. Ez az album egyfajta óda és szerelmes pillantás egy olyan korszak felé amelyben nem lehettem ott… pedig nagyon szerettem volna, s ezért érzem még mindig, hogy valamilyen módon kapcsolódnom kell hozzá. Úgy terveztem, hogy az új album ugyanolyan lesz, mint az előző volt – de rá kellett jönnöm, hogy mégsem ez az amit igazán szeretnék most. Ez az anyag más lett – nem csak feldolgozások vannak rajta, hanem olyan dalok amelyeket meg akartam mutatni a világnak, s talán olyan szerencsésnek lenni, hogy az emberek életének részévé válhatok általuk. Tehát ez nagyon hasonló az előző swing albumhoz és nagyon más is – remélhetőleg megkezdem az ábrándok gyártását a világ számára!” – nyilatkozta Robbie új anyaga kapcsán szeptemberben.
.
Tartalom:

01. Shine My Shoes
02. Go Gentle
03. I Wan’na Be Like You (feat. Olly Murs)
04. Swing Supreme
05. Swings Both Ways (feat. Rufus Wainwright)
06. Dream A Little Dream (feat. Lily Allen)
07. Soda Pop (feat. Michael Bublé)
08. Snowblind
09. Puttin’ On The Ritz
10. Little Green Apples (feat. Kelly Clarkson)
11. Minnie The Moocher
12. If I Only Had a Brain
13. No One Likes a Fat Pop Star

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top