Zöld sarok : zöld könyv ajánló

Az író egy környezetbarát erdőgazdaságot irányít az Eifel-hegységben. Ez a hetedik könyve, ami magyarul megjelent. Szenvedélyes erdőszeretete minden mondatában érezhető.

A könyv első részében a fák bölcsességét mutatja be: Miért zárják be a gázcserenyílásaikat aszály idején? Hogyan tanulnak? Hogy adják át a tudásukat a következő nemzedéknek? Miért válik ősszel bizonyos fák levele vörössé? Nyáron vagy télen vesznek fel több vizet? Jó-e a magoncoknak, ha az „anyafák” árnyékában nőnek? Hasznosak-e a talajban élő mikroorganizmusok a fák számára? Logikusan, laikusok számára is érthetően adja meg az író a választ a kérdésekre.

A második rész az erdőgazdálkodás tudatlanságát okolja az erdők jelenlegi helyzetéért. Keményen vádolja az erdészeteket az elmúlt évtizedekben tanúsított magatartásukért. Miért kellett vörösfenyőket telepíteni az őshonos fák helyett? Mi lett a következménye a tarvágásoknak? Az erdők megóvása helyett miért irtják az öreg fákat? Hogy teszik tönkre a talajt? Miért nem ismerik be a hibákat? Hogy kendőzik el a valóságot? Hogy tudják elhitetni az emberekkel, hogy minden rendben van az erdők körül?

Ennyi egymásra halmozott erdőgazdálkodási hiba után még csoda, hogy mindig vannak természetes erdők, és újra meg tudnak újulni, ha hagyjuk őket. Ehhez azonban időre és háboríthatatlanságra van szükségük! Peter Wohlleben így fogalmaz: „..teljes nézőpontváltásra van szükségünk: az erdő visszatér. Jó lenne, ha még mi is itt lennénk!”

A könyv lelőhelye: Zöld sarok 502 W 84

könyv
191951db
cd
4690db
dvd
6036db
diafilm
1527db
kotta
181db
hangoskönyv
1246db

vissza a teljes verzióra

to top