Komáromy Péter János

1692. január 19-én született Sopronban Komáromy Péter János orvos, szőlész-borász. Dissertatio physico-medica inauguralis De vino hungarico soproniensi című, a soproni borokról szóló értekezése az első magyar borászati szakmunka (1715). Komáromy János Péter a magyar bor természettudományos alátámasztással történő első ismertetője.

Középiskolai tanulmányait Sopronban végezte, majd orvosi képzést kezdett a strassburgi egyetemen. Diplomáját 1715-ben a baseli egyetemen szerezte meg és hazatért szülővárosába, ahol megyei orvos lett. Orvosi disszertációját „Disser tatio physicomedica inauguralis De vino Hungarico Soproniensi” (a magyar soproni borról) Baselban címmel védte meg. A bor gyógyászati alkalmazása már az ókortól ismeretes volt az orvosi gyakorlatban, mégis magyar orvos tudományos munkát e témában Komáromy János Péter 40 oldalas diszszertációjáig nem adott közre. Komáromy érvelése szerint a magyar bor (különösen a soproni!) minden betegségre jó, ám Ausztria nem engedi át Nyugat felé ezt a különleges magyar panáceát. A borok gyógyhatásával azóta is foglalkoznak tudósok és kutatják a tapasztalati gyógyhatás alapját. Az egyik gyógyhatású vegyület a rezveratrol, mely növényekben fordul elő, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. A Magyarországon termelt vörösborok közül a soproni kékfrankosban található a legtöbb az említett vegyületből.

Komáromy 1718-tól Győrben vállalt gyakorló orvosi állást, ahonnan 9 év után Kőszegre ment,majd, mint a vármegye főorvosa 1761. április 15- én Szombathelyen hunyt el.

Internet:
Bonaparte weboldala. Hozzáférés módja: http://www.bonaparte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=44 Letöltés ideje: 2016. 12. 28.
Borászati Füzetek. Hozzáférés módja: http://boraszatifuzetek.hu/hu/irasok/komaromy-janos-peter-1692%E2%80%931761-es-soproni-bor-xvii-es-xviii-szazadban Letöltés ideje: 2016. 12. 28.

Komáromy Péter János

könyv
191015db
cd
4690db
dvd
5964db
diafilm
1517db
kotta
181db
hangoskönyv
1240db

vissza a teljes verzióra

to top